41. Ο Ρωμαίος
Αυτοκράτορας Γάιος Καίσαρ Γερμανικός, ο «Καλιγούλας» δολοφονήθηκε από έναν
έμπιστο αξιωματικό της προσωπικής του φρουράς., κοντά στην αρένα, ύστερα από
αγώνες μονομάχων στο Κολοσσαίο. Οι Πραιτοριανοί σκότωσαν και τη σύζυγό του Μιλονία και την κόρη τους Ιουλία Δρουσίλα. Η φρουρά ανακήρυξε αυτοκράτορα
τον θείο του Καλιγούλα, Κλαύδιο.
1110. Ανακατάκτηση της Ισπανίας. O Αλφόνσος A της Αραγονίας νίκησε στη μάχη της
Βαλτιέρα, τον Εμίρη της Σαραγόσα.
1125. Πέθανε ο βασιλιάς της Γεωργίας, Δαβίδ Δ΄ ο Χτίστης που απώθησε τους Σελτζούκους Τούρκους από τη χώρα του και επέκτεινε την επιρροή της Γεωργίας στην Αρμενία και ανατολικά μέχρι την Κασπία. Το 1122 ο βασιλιάς Δαβίδ μετέφερε την πρωτεύουσα του στην Τιφλίδα.
1458. Ο δεύτερος γιος του Ιωάννη Ουνιάδη, Ματθίας Κορβίνος επευφημήθηκε από τους Ούγγρους Ευγενείς ως βασιλιάς της Ουγγαρίας σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών χάρη στην επιρροή του θείου του Μιχάλι Σίλαντι.
1479. Επί του Δόγη Τζοβάνι Μοτσενίγο , η Βενετία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέγραψαν την ειρήνη με την οποία έληξε ο Πρώτος Βενετοτουρκικός Πόλεμος .Σύμφωνα με τη συνθήκη ειρήνης που γράφτηκε στη κοινή ελληνική, η Βενετία κράτησε το Ναύπλιο, τη Μονεμβασιά, τη Κορώνη, τη Μεθώνη και το Ναβαρίνο, τη Ναύπακτο, τα Κύθηρα, τη Κέρκυρα, τις βόρειες Σποράδες, τη Κρήτη και μερικά άλλα μικρότερα νησιά. Η Εύβοια, (Νεγκρεπόντε), το Άργος και η Αργολίδα, η Λήμνος και το Σκούταρι έμειναν στους Τούρκους και επιπλέον η Βενετία κάθε χρόνο έπρεπε να καταβάλει 10.000 χρυσά δουκάτα.
1588. Έγινε η αποφασιστική
για την Πολωνική διαδοχή , μάχη της Μπιτσιάνα, (γερμ. Πίτσεν) , ανάμεσα στον
Στρατό του Σιγισμούνδου Γ΄, δισεγγονου του Καζιμίρ Δ΄, και του μεγάλου Διδάσκαλου του
Τευτονικού Τάγματος Μαξιμιλιανού Γ΄ που διεκδικούσε το θρόνο εγγονός της Άννας Γιαγκιέλλον. Ο στρατηγός των Πολωνών
Γιάν Ζαμόισκι συνέλαβε τον Μαξιμιλιανό αιχμάλωτο.
1742. Ο εκλέκτορας Κάρολος Αλβέρτος της Βαυαρίας επιλέγει ως
αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ονομάστηκε Κάρολος Ζ΄. Ήταν ο
πρώτος από τον οίκο των Αψβούργων, που πήρε το Στέμμα από το 1438.
1822. Στις 24 Ιανουαρίου/ 3 Φεβρουαρίου, εκτελέστηκε από τους άνδρες του Χουρσίτ Αλή Πασάς στο νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων.
1862. Κατά την έναρξη του πρώτου Κοινοβούλιου της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι διακηρύχθηκε πανηγυρικά η οριστική «Ένωση των Ηγεμονιών» και Η πόλη του Βουκουρεστίου, ανακηρύχτηκε πρωτεύουσα της χώρας.
1878. Στη Βουλγαρία ο ρωσικός στρατός κατά την προέλαση του, απελευθέρωσε από τον Οθωμανικό ζυγό την πολή Καρνομπάτ, στην περιοχή του Μπουργκάς, που είχε λεηλατηθεί από τους βασιβουζούκους.
1899. Έγιναν οι εκλογές στην Κρητική Πολιτεία για την ανάδειξη των μελών της πρώτης Συντακτικής Συνελεύσεως, της Αυτόνομης Κρήτης. Εκλέχτηκαν 138 χριστιανοί και 50 μουσουλμάνοι πληρεξούσιοι.
1912.Καταστροφικός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά με επίκεντρο στα χωριά Ασπρογέρακας, Πόρος, Σκάλα και Χιονάτα.
1915 Ο βρετανικός στόλος νίκησε τον γερμανικό στη ναυμαχία του Ντόγγερ Μπανκ, στη Βόρεια Θάλασσα. Όπου βυθίστηκε το γερμανικό καταδρομικό «Μπλύχερ».
1918. Στη Σοβιετική Ρωσία οι μπολσεβίκοι με διάταγμα επέβαλαν έχει το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
1919. Ο Εβραίος Κομισάριος Γιακόβ Σβέρντλοφ, υπέγραψε το διάταγμα για την εξόντωση των Κοζάκων, και των οικογενειών τους.
1920. Στη Βουλγαρία μία ημέρα πριν από τις αμφισβητούμενες βουλευτικές εκλογές
δολοφονήθηκε από τον αναρχοκομουνιστή
Γκίοργκι Ντονσκόι, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Μιχαήλ Τάκεβ .Η δολοφονία έγινε σε
συνεργασία με την τοπική οργάνωση της Βουλγαρικής Αγροτικής Εθνικής Ένωσης.
1921. Έπειτα από διαφωνία του με τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Δημήτριο Γούναρη και τον Βασιλιά παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Δημήτριος Ράλλης και τον διαδέχτηκε ο Νικόλαος Καλογερόπουλος που αναχώρησε αμέσως για τη Διάσκεψη του Λονδίνου.
1924. <1924 b="">Οι μπολσεβίκοι μετονόμασαν την Αγία Πετρούπολη σε Λένινγκραντ.1924>
1931.Η Κοινωνία των Εθνών καταδίκασε την Πολωνία για
κακομεταχείριση της γερμανικής μειονότητας στην Άνω Σιλεσία.
1932. Καταργήθηκε το τάγμα των Ιησουιτών στην Ισπανία.
1933. Η Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου που είχε σχηματιστεί στις 16 Ιανουαρίου διέλυσε την Βουλή 1933και προκηρυξε νέες εκλογές για τις 5 Μαρτίου με πλειοψηφικό σύστημα με στενή περιφέρεια, σε 98 περιφέρειες.
Στη Σόφια δολοφονήθηκε από ακτιβιστές της ΕΜΕΟ, κομμουνιστής βουλευτής ΧΡΗΣΤΟ Τραιανού (Τράικοφ) Χρίστοφ, που είχε γεννηθεί στο Κιλκίς.
1935. Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.
1936. Μετά την δημοσίευση στον Τύπο τον Δεκέμβριο του 1935 της μυστικής Συμφωνίας που είχαν συνυπογράψει ο Λαβάλ και ο Χόαρ με τους Ιταλούς για το της Αιθιοπίας και την παραίτηση του Πιέρ Λαβάλ σχημάτισε κυβέρνηση ο Ριοζοσπάστης Αλμπέρ Σαρό που οδήγησε της Γαλλία στις εκλογές του Απριλίου 1936.
1937. Οι πρωθυπουργοί του Βασίλειου της Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Στογιαντίνοβιτς και του Βασίλειου της Βουλγαρίας Γκιόργκι Κιοσσε Ιβανώφ, υπέγραψαν στο Βελιγράδι, «σύμφωνο αιώνιας φιλίας. Η Γαλλία παραχώρησε στην Τουρκία το λιμάνι της Αλεξανδρέττας, που ανήκε στη Συρία,
1939.Στη Χιλή έγινε σεισμός μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 28.000 θύματα.
1940. Στην Ισπανία οι Φαλαγγίτες απαγόρευσαν τον Ελευθεροτεκτονισμό.
1943. Έληξε η διάσκεψη της Καζαμπλάνκας των Ρούζβελτ και Τσώρτσιλ.
Ο στρατάρχης φον Πάουλους, ζήτησε από το Χίτλερ την άδεια να συνθηκολογήσει. Ο Χίτλερ διέταξε να πολεμήσουν μέχρις ενός.
1944. Ο βορειοηπειρώτης συνδικαλιστής Νικόλαος Καλύβας που από τις 2 Δεκεμβρίου 1942 μέχρι τις 7 Απριλίου 1943, ήταν Υφυπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Λογοθετόπουλου και την 1η Δεκεμβρίου 1943, διορίσθηκε υφυπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Ιωάννη Ράλλη, δολοφονήθηκε στις 7,15 το πρωί από μέλος της Ο.Π.Λ.Α. . Τη δολοφονία χαιρέτισαν οι σύμμαχοι και το ραδιόφωνο του Λονδίνου. Στο Μόντε Κασσίνο εξαπολύθηκε η συμμαχική επίθεση στον Βόρειο Τομέα που διήρκεσε ως τις 11 Φεβρουαρίου.
Αγγλικά και αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις των Βουλγάρων στα Σκόπια. Σκοτώθηκαν συνολικά 124 .
1946 . Με απόφαση του Υπουργείου «Λαϊκής Παιδείας» στη Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας εγκρίθηκε το πρώτο βιβλίο γραμματικής για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που συνέταξε ο καθηγητής Κρουμ Κεπέσκη.
1947.Ο τραπεζίτης Δημήτριος Μάξιμος σχημάτισε Κυβέρνηση συνασπισμού που αντικατέστησε την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη που ειχε αναλάβει τον Οκτωβρίο 1946. Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης ανελαβε Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών. Ο Σοφοκλής Βενιζέλος αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, και υπουργός Στρατιωτικών.
Ο Στυλιανός Γονατάς υπουργός Δημοσίων Έργων και Προσωρινά υπουργός Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Ανοικοδομήσεως και Προνοίας. Ο Γεώργιος Παπανδρέου υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Προσωρινά υπουργός Παιδείας, Εφοδιασμού και Εργασίας. Ο Ναπολέων Ζέρβας υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου .Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος υπουργός Ναυτικών και Προσωρινά Δημοσίας Τάξεως Ο Απόστολος Αλεξανδρής υπουργός Εσωτερικών και Προσωρινά Εμπορικής Ναυτιλίας και Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων Στις 27 Ιανουαρίου η κυβέρνηση συμπληρώθηκε.
Εκκαθαριστική επιχείρηση Λόχου Χωροφυλακής επί των Κερδυλίων . Ανευρέθηκαν καλύβες συμμοριτών που κατεστράφησαν .
Οι Κ/Σ συμμορϊται καταδιωκόμενοι έπεσαν σε ενέδρα παρά το Καταστανοχώρι Νιγρίτης φονευθέντων τριών έξ' αύτών. Μικτό απόσπασμα Στρατού και Χωροφυλακής συνεπλάκη στην περιοχή Λιτοχώρου Κατερίνης μετά Κ/Συμμορίας του Κ. Βρέττα.
1949. Η Γαλλία αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ.
1954. Έγιναν επαναληπτικές εκλογές στην εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης λόγω του θάνατου του βουλευτή του Ελληνικού Συναγερμού Σταμάτιου Παπάζη και στη Δράμα, έπειτα από το θάνατο του βουλευτή και υπουργού Λάμπρου Λαμπριανίδη.
Στη Θεσσαλονίκη την έδρα κέρδισε ο υποψήφιος του Ελληνικού Συναγερμού, ή Μικές Μαυρογορδάτος επικρατώντας με 53.631 ψήφους του Ιωάννη Πασαλίδη της ΕΔΑ που έλαβε 50.452. Στην Δράμα την έδρα κέρδισε ο Κωνσταντίνος Λαμπριανίδης του Ελληνικού Συναγερμού με 23.046 ψήφους επικρατώντας του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, ο οποίος έλαβε 19.123 ψήφους.
1957. Οι Άγγλοι ανακοίνωσαν ότι στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην οροσειρά Τρόοδος συνελήφθησαν 18 πρόσωπα. Οδηγός της πομπής
αγγλικών στρατιωτικών οχημάτων, ήταν ο
καταδότης Αργύρης Καραδήμας. Συνελήφθησαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ , Νίκος Σπανός,
Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, Γιώργος Παλαιολόγος, Αντώνης Κυριάκου και ο Γεώργιος
Λοϊζίδης, ο γνωστός "Απόστρατος", που είχε το ψευδώνυμο Φώκος,και ο οποίος κατέδωσε τον Αυξεντίου. Στις 24 Ιανουαρίου
έγινε Παγκύπρια απεργία διαμαρτυρίας για τους βανδαλισμούς των Τούρκων εις
βάρος των Ελλήνων.
1960. Η Γαλλική Πέμπτη Δημοκρατία βίωσε την πρώτη κρίση της, με την έναρξη της Εβδομάδας των Οδοφραγμάτων στο Αλγερι. Υπό την ηγεσία του βουλευτή (και πρώην αλεξιπτωτιστή) Πιέρ Λαγκαγιάρντ, και του αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών του Στρατού Γκί Φορζί οργανώθηκαν διαδηλώσεις και στήθηκαν οδοφράγματα σε διαμαρτυρία για την απομάκρυνση του διοικητή των δυνάμεων του Αλγερίου στρατηγού Μασί, που ηατν αντίθετος με την αλγερινή πολιτική του Ντε Γκωλ.
1962. Στο Δυτικό Βερολίνο δραπέτευσαν από την Λαοκρατική Γερμανία 28 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
1972. Ο Ιάπωνας λοχίας Σοΐτσι Γιοκόι βρεθηκε σε μία ζούγκλα του Γκουάμ, όπου ήταν κρυμμένος σε μια σπηλιά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πιστευοντας ότι ο πόλεμος συνεχίζεται.
1980. Στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ανακοίνωσε μετρα λιτότητας με το πρόγραμμα «οικονομικής σταθερότητας».
1983 .Στην Ιταλία φυλακίστηκαν 32 μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών που κατηγορούνται για τρομοκρατικές επιθέσεις και για την εκτέλεση ς του Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Άλντο Μόρο.
1990 .Το Κρεμλίνο απέσυρε το Σοβιετικό Στρατό από το Μπακού, μετά τον θάνατο 83 Αζέρων διαδηλωτών.
1993. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χικμέτ Τσετίν δήλωσε ότι, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Κύπρο μπορούν να εφαρμοστούν, αφού πρώτα υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα.
1996. Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Γιόζεφ Αλέξιι παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις ότι εργαζόταν για της σοβιετικές μυστικές.
2000. Στην Κροατία έγιναν προεδρικές εκλογές μετά το θάνατο του Φράνιο Τούτζμαν το Δεκέμβριο του 1999.
2001.Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό.
Στο Βελιγράδι, η εισαγγελέας της Χάγης Κάρλα ντελ Πόντε επέδωσε στον γιουγκοσλαβικό υπουργό δικαιοσύνης Μόμτσιλο Γκρούμπακ τα εντάλματα σύλληψης εναντίον πολιτών της Γιουγκοσλαβίας.
2003. Η κυβέρνηση της Σερβίας κάλεσε όλους τους υπόπτους εγκλημάτων πολέμου , συμπεριλαμβανομένου του πρώην Πρόεδρου της Σερβικης Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάραζιτς, να παραδοθούν οικειοθελώς στο δικαστήριο της Χάγης. Η Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, κύρωσε το νόμο για την διπλή ιθαγένεια μεταξύ της ΟΔΓ και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Το τσεχικό κοινοβούλιο , με 127 ψήφους υπέρ έναντι 65 για την κεντρώα Zαροσλάβα
Mοσέροβα, και με 89 απόντες εξέλεξε Πρόεδρο τον τέως πρωθυπουργό, Bάκλαβ
Kλάους.
2005. Στην Ουκρανία ο νέος Πρόεδρος Β. Γιουστσένκο, διόρισε Πρωθυπουργό τη Γιούλια Τιμοσένκο.
2006. Στις βουλευτικές εκλογές στον Καναδά κέρδισε το Συντηρητικό Κόμμα με επικεφαλής τον Στέφεν Χαρπερ μετά από 12 χρόνια φιλελεύθερης διακυβέρνησης.
2008. Στην Ιταλία έπεσε η Κυβέρνηση Πρόντι αφού καταψηφίστηκε στην Ιταλική Γερουσία.
2011. Στη Μόσχα , στο αεροδρόμιο Ντοματέτοβο, ένας βομβιστής ανατινάχτηκε, σκοτώνοντας 37 ανθρώπους .Τραυματίστηκαν πάνω από 180.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου