Δεκεμβρίου 08, 2019

Nτάσιτς: H συμπεριφορά της Πρίστινα δεν δίνει αισιοδοξία για συνέχιση του διαλόγου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς μετά τη σύνοδο του Γενικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας (SPS), δήλωσε σήμερα ότι η συμπεριφορά της Πρίστινα, που άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και η δήλωση του εντολοδόχου Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι ότι δεν δέχεται τον Πρόεδρο Βούτσιτς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δείχνει ότι η Πρίστινα την νοιάζεται για διάλογος και συμβιβασμό. «Εάν συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο, δεν είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας», είπε.
 Ο κ. Nτάσιτς είπε ακόμα ότι η Σερβία θα συνεχίσει την πολιτική ανάκλησης της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, διότι μεγάλος αριθμός χωρών βλέπει ότι μια τέτοια απόφαση ήταν πρόωρη. Εν τω μεταξύ ο ηγέτης της Σερβικής Λίστας Γκόραν Ράκιτς, δήλωσε ότι οι Σέρβοι εκπρόσωποι θα εγκαταλείψουν όλους τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου εάν η πρωτόδικη καταδίκη σε διετή φυλάκιση του Ίβαν Τοντοσίγιεβιτς επειδή εξέφρασε την άποψη του για την δήθεν σφαγή του Ράτσακ «Η απόφαση για τον Ίβαν Τοντοσιγιεβιτς είναι η συνέχιση της εθνοκάθαρσης του Σερβικού λαού με άλλα μέσα», τόνισε ο ηγέτης της Σερβικής λίστας Γκόραν Ράκιτς, και είπε ότι ¨μετά από αυτή την απόφαση, οι Σέρβοι δεν θα μπορούν πλέον να μιλούν ή να σκέφτονται. Δυνατά και καθαρά, λέμε αρκετά. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η ετυμηγορία, οι Σέρβοι θα εγκαταλείψουν όλους τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου. Από την τοπική, κεντρική, προς τα θεσμικά όργανα της εισαγγελικής υπηρεσίας, την αστυνομία», δήλωσε ο Ράκιτς.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να επισκεφθεί το Βερολίνο τον Ιανουάριο και εκείνος δέχτηκε την πρόσκληση με ευχαρίστηση, ανέφερε το γραφείο του κ. Βούτσιτς .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου