Δεκεμβρίου 02, 2019

H 2α Δεκεμβρίου στην Ιστορία

1254.  Ο νόθος γιος του Φρειδερίκου Β' των Χοενστάουφεν,  Μανφρέδος ως αντιβασιλέας της Σικαλίας , επ'ονόματι του Κορραδίνου, νίκησε τον παπικό στρατό στη μάχη της Φότζια.

1338. Το Τρεβίζο προσαρτήθηκε στη Δημοκρατία της Βενετίας.


1409.Ίδρυση του Πανεπιστημίου της Λειψίας

1462. Ο Τσέχος μισθοφόρος Γιαν Τζίσκρα συνέλαβε με απάτη τον Βλαντ Τέπες κοντά στο Ρουτσίρ στη Βλαχία και τον μετέφερε αιχμάλωτο στο στρατόπεδο του Ματθαίου Κορβίνου.
1804. Πάπας Πίος Ζ έστεψε στην Παναγία των Παρισίων τον Ναπολέωντα Βοναπάρτη ως αυτοκράτορα της Γαλλίας.

1805. Στο έδαφος της Τσεχίας και τον Γ΄ Συνασπισμό έγινε η μάχη του Αούστερλιτς, γνωστή και ως η «μάχη των τριών αυτοκρατόρων». Τα γαλλικά στρατεύματα υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη πέτυχαν αποφασιστική νίκη επί των ενωμένων ρωσικών και αυστριακών δυνάμεων. Οι Γάλλοι ήσαν 72.200 και είχαν 151 κανόνια. Οι Ρώσσοι ήσαν 75000 και είχαν 182 ελαφριά και 36 βαριά κανόνια. Οι Αυστριακοί ήσαν 18000 και είχαν 88 ελαφριά και 12 βαριά.Στην μάχη σκοτώθηκαν 10.000 από τους Ρωσους και τους Αυστριακούς και 1300 Γάλλοι. Παραδόθηκαν 30.000.

1813. Η Ολλανδία κήρυξε την ανεξαρτησία τους από γαλλική κυριαρχία και Γουλιέλμο ως ηγεμόνα της.

1823. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε διακήρυξε την πολιτική κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Αμερική. Το δόγμα Μονρόε, στρεφόταν κατά των παρεμβάσεων της Ιεράς Συμμαχίας και των ευρωπαϊκών δυνάμεων στις πρώην ισπανικές και πορτογαλικές αποικίες στη Νότια Αμερική, τις οποίες χρηματοδοτούσαν οι Ρότσιλντ.

1848. Στην Αυστρία παραιτήθηκε ο αυτοκράτορας Φερδινάνδος Α υπέρ του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α'.

1851. Ο Λουδοβίκος Ναπολέων Βοναπάρτης ανέτρεψε με πραξικόπημα τη Δεύτερη Δημοκρατία.

1852. Στην επέτειο στέψης του Ναπολέοντα , ο Λουδοβίκος Ναπολέων Βοναπάρτης στέφτηκε αυτοκράτορας ως Ναπολέων Γ΄.


1914. Tο Βελιγράδι καταλήφθηκε από τα Αυστρο-ουγγρικά στρατευμάτα. 

1927. Άρχισε στη Μόσχα το 15ο συνέδριο του ΚΚ της Σοβιετικής Ενωσης με την παρουσία 898 αντιπροσώπων και 771 με συμβουλευτική ψήφο. 


1930 . Κατά τη Μεγάλη Ύφεση Παγκόσμια ο Αμερικανός πρόεδρος Χέρμπερτ Χούβερ πρότεινε  ένα πρόγραμμα δημοσίων έργων ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων για να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της οικονομίας.


1940. Παρά τη συνεχή και άφθονη χιονόπτωση, στο μέτωπο του Β. Σώματος Στρατού, το απόσπασμα Δημοκωστούλα, κατέλαβε το χωριό Λούσγια, θέτοντας υπό τα πυρά του την Πρεμετή και τη γέφυρά της. Στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, προσγειώθηκαν οκτώ αεροσκάφη Gloster Gladiator Mk II της 112 Βρετανικής Μοίρας ως ενίσχυση από την RAF.


1942. Ο στρατηγός Γεώργιος Τσολάκογλου, και η κυβέρνηση του παραιτήθηκαν. Τον διαδέχθηκε ο γυναικολόγος καθηγητής  Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος.

1943. Επιδρομή της Λουφτβάφε  και βομβαρδισμός του Μπάρι.

1944.Παραιτήθηκαν επίσημα  από την κυβέρνηση Παπανδρέου οι κομμουνιστές υπουργοί Ζέβγος και Πορφυρογένης μη αποδεχόμενοι τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ. Τους ακολούθησαν οι ΕΑΜικοί υπουργοί, (εκτός του στρατηγού Σαρηγιάννη). Το ΕΑΜ ζήτησε και έλαβε άδεια για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στην πλατεία Συντάγματος.
Η 3η Στρατιά του Πάττον διέσπασε τη γερμανική άμυνα στη γραμμή Ζιγκφριντ και μπήκε στο Σάαρ .

1945. Οι κομμουνιστές οργάνωσαν «ελεύθερες» και «δημοκρατικές» εκλογές στην Αλβανία. Το όλο σκηνικό ήταν μια θλιβερή παρωδία. Σε κάθε εκλογικό κέντρο, μιας και ήταν μεγάλο το ποσοστό των αναλφάβητων , είχαν στηθεί δύο κάλπες, μια μαύρη και μια κόκκινη, και στον κάθε ψηφοφόρο έδιναν ένα σφαιρίδιο που θα το έριχνε στη μία. Στην κόκκινη κάλπη, (όπου θα μαζεύονταν οι ψήφοι του κομμουνιστικού κόμματος) την είχαν επενδύσει από μέσα με πανί, για να μην ακούγεται ο θόρυβος του σφαιριδίου που έπεφτε, ενώ στη μαύρη είχαν βάλει στον πάτο ένα κομμάτι κόντρα πλακέ, έτσι ώστε αν κάποιος έριχνε την ψήφο του εκεί, να ακουγόταν αμέσως ο κρότος που τον πρόδιδε ότι ήταν αντιδραστικός.  To «Δημοκρατικό Μέτωπο» του Χότζα πήρε 505,304 ψήφους η ποσοστό  93.7% και εξέλεξε και τους  82 βουλευτές.
Στο Βελιγράδι, εγκρίθηκε  το γιουγκοσλαβικό κομμουνιστικό Σύνταγμα.


1947.Ταραχές στην Ιερουσαλήμ λόγω της απόφασης του Ο.Η.Ε. για τον διαχωρισμό της Παλαιστίνης.

1956. Κουβανική Επανάσταση.Το πλοίο «Γκράνμα» έφτασε στις ακτές της Κούβας και αποβιβάστηκαν ο Φιντέλ Κάστρο, αδελφός του Ραούλ, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και άλλα 80 μέλη του Κινήματος της 26ης Ιουλίου,για να ξεκινήσουν την επανάσταση 


1961. Οι βουλευτές της Ενώσεως Κέντρου αποφάσισαν να μην παραστούν στην ορκωμοσία της νέας Βουλής μαζί με τους βουλευτές της ΕΡΕ, διότι θα νομιμοποιούσαν τα Σώμα που προήλθε από τις εκλογές «βίας και νοθείας».Ανάλογη στάση ακλούθησε η Αριστερά. (ΠΑΜΕ).  Σε ραδιοφωνική του ομιλία, ο  Φιντέλ Κάστρο είπε ότι είναι Μαρξιστής-Λενινιστής και ότι η Κούβα θα υιοθετήσει τον κομμουνισμό.

1963. Ο Μακάριος κοινοποίησε στις εγγυήτριες δυνάμεις τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του κυπριακού συντάγματος. 



1969. Στην Σύνοδο κορυφής της ΕΟΚ στη Χάγη αποφασίστηκε με πρόταση του Ζορζ Πομπιντού, η πολιτική  της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης με τη  «διεύρυνση» παράλληλα  με την «εμβάθυνση».

1971. Έξι εμιράτα του Περσικού Κόλπου, Αμπού Ντάμπι, Ντουμπάι, Αϊμάν, Ουμ αλ-Καϊγιάν, Σάρια και Φουτζέιρα σχημάτισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Ρας αλ-Καϊμά, προσχώρησε το Φεβρουάριο του 1972.Το σοβιετικό διαστημικό σκάφος «Mars III» προσγειώθηκε στον Άρη.

1975. Το Λάος έγινε Λαοκρατική δημοκρατία.

1977.Μετά την παραίτηση του Γεωργίου Μαύρου, ο Ιωάννης Ζίγδης εκλέχθηκε προσωρινός πρόεδρος της ΕΔΗΚ .

1979. Ο Νίκος Γκάλης έκανε το ντεμπούτο του στο ελληνικό μπάσκετ με την ομάδα του Άρη και σημείωσε 30 πόντους σε αγώνα με τον Ηρακλή. Με δημοψήφισμα στο Ιράν, ο Αγιατολλάχ Χομεϊνί αναγνωρίστηκε ως Ανώτατος Αρχών. Στη Λιβύη, 2.000 άτομα επιτέθηκαν εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ.

1982. Στην Ισπανία ορκίστηκε η κυβέρνηση του «Φελίπε». (Γκονσάλες).

1984. Το χημικό «Τσερνόμπιλ». Μεγάλες ποσότητες ισοκυανικού μεθυλίου και άλλων τοξικών ουσιών διέρρευσαν από το εργοστάσιο της «Γιούνιον Καρμπάιτ» κοντά στο Μποπάλ της Ινδίας, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο  θάνατο 3000 που έγιναν περίπου 15.000 αργότερα ανθρώπων και την πρόκληση αναπηριών σε 500.000.




1988. Η μακαρίτισσα Μπεναζίρ Μπούτο ανέλαβε  πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στο ισλαμικό στο Πακιστάν.

1989. Η συνάντηση Μπούς Γκορμπατσόφ στην Μάλτα.
1990. Ο Ισλαμοκομμουνσιτής Αλία Ιζετμπέκοβιτς  εκλέχτηκε  πρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, ο συνασπισμός του Χέλμουτ Κολ αναδείχθηκε νικητής στις πρώτες παγγερμανικές εκλογές από το 1932.

1991. Η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.Στη Συρία επανεκλέχτηκε  πρόεδρος ο Χαφέζ αλ Άσαντ.

1993. Στην Κολομβία η αστυνομία σκότωσε τον Πάμπλο Εσκομπάρ.

1998 . H SFOR συνέλαβε στη Μπιέλινα της Σέρβικης Δημοκρατίας τον Ράντοσλαβ Κρστιτς, και τον παρέδωσε στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη. Το Δικαστήριο της Χάγης κατηγόρησε τον Κρστιτς για γενοκτονία εναντίον των Βόσνιων Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα και τον καταδίκασε στις 2 Αυγούστου 2001 σε 46 χρόνια στη φυλακή.

2001. Η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στις ΗΠΑ, η εταιρία «Ένρον» (Enron), κατέθεσε αίτηση σε δικαστήριο της Νέα Υόρκη για προστασία από τους Πιστωτές της πτώχευσης. Ήταν η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ, και προκάλεσε σημαντικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο.

2003.Το Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε σε 27 χρόνια φυλακή τον Μόμιρ Νίκολιτς, για συμμετοχή στη «γενοκτονία» των μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα.

2004. Η ευρωπαϊκή δύναμη «EUFOR», διαδέχθηκε επισήμως την πολυεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου