Δεκεμβρίου 09, 2019

Νέα κρίση στις βούλγαρο-ρωσικές σχέσεις για το φυσικό αέριο

Ο αγωγός φυσικού αερίου «Τούρκικο ρεύμα» έπρεπε να αρχίσει να λειτουργεί από το 2020 αλλά υπάρχει περίπτωση η κατασκευή του να ακυρωθεί μετά από επέμβαση για άλλη μια φορά των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον. Το 2014 ακυρώθηκε ο αγωγός «Νότιο ρεύμα», που έπρεπε να περάσει από το βυθό της Μαύρης θάλασσας ως την Βουλγαρία και να συνεχίσει για την Κεντρική και την Δυτική Ευρώπη μεταφέροντας 64 δις κυβικά μέτρα ρώσικο φυσικό αέριο. 

Ο αγωγός «Τούρκικο ρεύμα» έπρεπε να περάσει από την Τουρκία στην Βουλγαρία και από εκεί να κατευθυνθεί προς την Κεντρική Ευρώπη αλλά την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε την βουλγάρικη κυβέρνηση για σομποτάζ με το επιχείρημα ότι καθυστερεί επίτηδες την κατασκευή του αγωγού λόγω εξωτερικών πιέσεων ενώ οι Σέρβοι έχουν ολοκληρώσει το τμήμα που περνά από την επικράτειά τους. 

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοβ, απάντησε ότι καθημερινά κατασκευάζονται 4-5 χλμ. από τον αγωγό αλλά η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι η Βουλγαρία πρέπει να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς της ΕΕ. Ο κύριος Πούτιν προειδοποίησε, ότι αν η Βουλγαρία συνεχίσει να καθυστερεί την κατασκευή θα αναζητήσει άλλες διαδρομές απ’ όπου να περνάει ο αγωγός. «Ο καθένας έχει δικαίωμα να αναζητά εναλλακτικές διαδρομές εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητάμε διαφοροποίηση πηγών ενέργειας, απάντησε ο κύριος Μπορίσοβ και κάλεσε επειγόντως τον ρώσο πρέσβη στην Βουλγαρία, Ανατόλι Μακάροβ για να αποσαφηνιστεί η υπόθεση. Μετά από αυτήν την συνάντηση ειπώθηκε πως «δεν υπάρχουν λόγοι που να εμποδίζουν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε πραγματιστικό και καλοπροαίρετο πνεύμα από δω και πέρα». Λίγο πιο συγκεκριμένη στα λεγόμενά της ήταν η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πετκόβα, η οποία δήλωσε πως «η κατασκευή του «Τούρκικου ρεύματος» στην επικράτεια της Βουλγαρίας ακολουθεί το πρόγραμμα αλλά οι δραστηριότητες για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για το φυσικό αέριο και οι διαδικασίες για την ανάθεση των δημόσιων έργων παίρνουν χρόνο». 
Όλως «τυχαίως» την επομένη μέρα, μετά το τελεσίγραφο του Πούτιν, απελάθηκε από την Μόσχα υψηλόβαθμος βούλγαρος διπλωμάτης ως «περσόνα νον γκράτα» αλλά η υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχάριεβα, είπε ότι η απέλαση δεν έχει σχέση με τον αγωγό.
 Η Βουλγαρία επιδίωκε να γίνει χώρα από την οποία να περνάει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω του επονομαζόμενου «Βαλκανικού ρεύματος» του οποίου η κατασκευή προβλεπόταν να κοστίσει 1.102 δις ευρώ για 474 χλμ. σωλήνες οι οποίες θα τοποθετηθούν από το κονσόρτσιουμ «Αρκάντ» της Σαουδικής Αραβίας. Την επένδυση η Βουλγαρία αναμένει να την καλύψει μέσω των τελών για την μεταφορά και με αυτή την αφορμή η κυρία Πετκόβα δήλωσε πως «γίνεται λόγος για κέρδη ύψους περίπου 4.358 δις λέβα (2.2 δις ευρώ) για τα επόμενα 20 χρόνια». Κατά τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογκάν, ο αγωγός «Τούρκικο ρεύμα» θα εγκαινιαστεί επίσημα στις 8 Ιανουαρίου αλλά ως τότε είναι προφανές πως η Βουλγαρία δεν μπορεί να ολοκληρώσει το δικό της μέρος. Το ενδεχόμενο να βρεθεί εναλλακτική διαδρομή η οποία να παρακάμψει την Βουλγαρία, θεωρείται μάλλον απίθανο. Σε ένα αρχικό στάδιο υποψήφια για τον αγωγό ήταν η Ελλάδα . Οι βούλγαροι λένε ότι η Βουλγαρία δεν έχει λόγους να καθυστερεί επίτηδες την κατασκευή του αγωγού «Βαλκανικό ρεύμα» αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός Μπορίσοβ επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και στην Ουάσιγκτον συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τραμπ. 
Ακολούθησε δήλωση της πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Βουλγαρία, Χέρο Μουσταφά, η οποία είπε πως «το Τούρκικο ρεύμα δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη για την Βουλγαρία γιατί σκοπό έχει να την χρησιμοποιήσει απλά σαν χώρα διαμετακόμισης ενώ η βουλγάρικη κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει στην επικράτειά της Κέντρο Διανομής Φυσικού Αερίου».

Επιμέλεια και Μετάφραση: Αγάπη Γιορντανόβ από την Βουλγαρική Ραδιοφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου