Δεκεμβρίου 05, 2019

Επί τροχάδην

ΣΟΤΣΙ. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι η θέση της Ρωσίας για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου παραμένει αμετάβλητη και ότι το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ πρέπει να αποτελέσει θεμέλιο για την επίλυση αυτού του ζητήματος.
 Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ρώσο Πρόεδρο το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου , την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια, την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, την Ευρασία και ολόκληρο τον κόσμο, και για τη στάση των χωρών της περιοχής προς το ΝΑΤΟ.
 Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας επιβεβαιώνεται και ενισχύεται σε καθημερινή βάση, και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται ενεργά. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, είπε ακόμα ότι η Βουλγαρία επίτηδες καθυστερεί τον αγωγό «Τούρκικο ρεύμα» προς την Σερβία. O πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοβ δήλωσε ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα να αναζητά εναλλακτικές διαδρομές και διαφοροποίηση πηγών». «Η Βουλγαρία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και έχουμε εγγυήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι η Βουλγαρία θα είναι κέντρο διανομής φυσικού αερίου», είπε και προσέθεσε . «Στην χώρα μας δεν υπάρχει καθυστέρηση. Τηρούμε όλες τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες της ΕΕ, κάτι που δεν κάνουν χώρες όπως η Σερβία, η Ρωσία και η Τουρκία. Ίσως οι πληροφορίες του κυρίου Πούτιν δεν είναι επικαιροποιημένες γιατί στην Βουλγαρία ο αγωγός κατασκευάζεται εντατικά με
 4-5 χλμ. την ημέρα». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι στη Συνάντηση Πούτιν- Βούτσιτς συζητήθηκε και η πώληση των S-400. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβική κυβέρνηση υιοθέτησε το πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις και την υπογραφή κοινής δήλωσης για τη θέσπιση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας. Αντιπροσωπεία της Κριμαίας θα φθάσει σήμερα στη Σερβία για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου (LDK) ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το «Κίνημα Αυτοδιάθεσης» μέχρι να επιτευχθεί οριστική συμφωνία για τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο. Ξεκίνησε ενώπιον του ειδικού τμήματος του δημοτικού Δικαστηρίου της Πρίστινα, η δίκη του εκτοπισμένου Σέρβου Ζόραν Γιόσκιτς, από το Πέτς,ο οποίος επέστρεψε στο σπίτι του και συνελήφθηκε με την κατηγορία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου το 1999, Στην Γκνίλανε, «άγνωστοι» κατέστρεφαν την νύχτα την αυλόπορτα του ΙΝ ναού του Αγίου Νικολάου . 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ δήλωσε στο Σεράγεβο ότι τα δυτικά Βαλκάνια παραμένουν προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ότι η Ουάσιγκτον θέλει οι χώρες της περιοχής να βλέπουν τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως «εταίρους της επιλογής τους», και Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν τα δυτικά Βαλκάνια να γίνουν μέρος της οικογένειας των ευρωπαϊκών χωρών. Ο Πάλμερ είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ θέλουν την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας σημαίνει αμοιβαία αναγνώριση. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Βαλεντίν δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Επιβολής της Ειρήνης ήταν αφιερωμένο στην τοπική αυτοδιοίκηση, και τη μεταναστευτική κρίση. Οι πολιτικοί διευθυντές του Συμβουλίου Εφαρμογής Ειρήνης χαιρέτισαν τον διορισμό του Ζόραν Τεγκελτίγια ως υποψηφίου Προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου. Η Ρωσική πρεσβεία στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ανακοίνωσε ότι δεν υποστηρίζει μεγάλο μέρος των αξιολογήσεων και μηνυμάτων από το ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφαρμογής της Ειρήνης, σημειώνοντας ότι οι θέσεις τους είναι μεροληπτικές, και δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματική κατάσταση. Το Σερβικό μέλος της Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ από τη Λιουμπλιάνα όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη μαζί με τον Ζέλικο Κόμσιτς και τον Σαφίκ Τζαφέροβιτς δήλωσε οτι το Συμβούλιο Εφαρμογής της Ειρήνης , είναι ένα όργανο που δεν προβλέπεται από την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον και δεν υπάρχει καμιά νομική βάση για την ύπαρξή του, οπότε δεν είναι σωστό να σχολιάσει τα ανακοινωθέντα τους. 

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ δήλωσε ότι οι Σλοβένοι έχουν εμπιστοσύνη στο μέλλον της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο διευθυντής της αστυνομίας της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Ντάρκο Τσόλουμ δήλωσε ότι ο υπηρεσιακός Υπουργός Ασφάλειας Ντράγκαν Μέτκιτς τον ενημέρωσε ότι αύριο θα υποβάλει στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα τα ονόματα 24 επαναπατριζόμενων από τη Συρία. 
Ο υπηρεσιακός Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Ντένις Ζβίτζιτς, δήλωσε ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι έτοιμη για την επιστροφή της πρώτης ομάδας πολιτών της από τα ξένα πεδία μάχης. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Λαών Ντράγκαν Τσόβιτς δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Ζόραν Τεγκελτίγια θα αρχίσει διαβουλεύσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα αφού διοριστεί σήμερα πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου , έτσι ώστε το Συμβούλιο των Υπουργών να μπορέσει να σχηματιστεί μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου.

 ΠΕΚΙΝΟ. Ο Πρωθυπουργός της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Ράντοβαν Βίσκοβιτς και γενικός διευθυντής της κινεζικής Διεθνούς Εταιρείας Μηχανικής, (AVIC), υπέγραψαν τις συμφωνία για την κατασκευή του εργοστασίου υδροηλεκτρικής ενέργειας στον Ποταμό Μπίστριτσα, την κατασκευή σωληνουργίας στην Φότσα , καθώς και ένα μνημόνιο για την ανάπτυξη μελέτης σκοπιμότητας για αεροδρόμιο στο Τρέμπινιε. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις για την επιστροφή των πολιτών του Μαυροβουνίου από ξένα μέτωπα, δήλωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Ντράγκαν Πεγιάνοβιτς.
Οι εγκληματικές φατρίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικοί έμποροι ναρκωτικών και συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους, αναφέρει η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπόλ που αναφέρεται επίσης σε «βαλκανικά καρτέλ». 

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ραντεβ που συμμετείχε στην Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι χωρισμένο σε κράτη-παραγωγούς και σε κράτη-πελάτες. 

ΤΙΡΑΝΑ. Μετά τον σεισμό στην Αλβανία, 4.000 άτομα διαμένουν σε ξενοδοχεία και 6.500 σε σκηνές. Η Επιτροπή της ΕΕ ανακοίνωσε βοήθεια 15 εκ ευρώ. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ δήλωσε ότι έλαβε εγγυήσεις από τον Ισπανό πρωθυπουργό για την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας στο ΝΑΤΟ. Το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ σχολίασε την επιμονή των Σοσιαλδημοκρατών με την Αμνηστία, τονίζοντας οι θα χρειαστεί στον Ζάεφ μετά τις 12 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου