Δεκεμβρίου 18, 2019

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Το έργο της Μικτής Επιτροπής Βόρειας -Βουλγαρίας ,για ιστορικά θέματα διακόπηκε, (προσωρινά), λόγω των επερχόμενων εκλογών στη χώρα, ανακοίνωσε το «Μακεδονικό» τμήμα της Επιτροπής που εξήγησε ότι «ένα προσωρινό διάλειμμα στις επίσημες συναντήσεις ζητήθηκε από την πλευρά της Βόρειας». Μια ομάδα πολιτών διαμαρτυρήθηκε χθες μπροστά από τη βουλγαρική πρεσβεία στα Σκόπια για τη θέση της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών ότι η «μακεδονική» γλώσσα δεν υπάρχει και είναι μια διάλεκτος της βουλγαρικής.
 Οι διαδηλωτές, φώναζαν επίσης συνθήματα κατά της Συνθήκης της καλής γειτονιάς και της φιλίας με τη Βουλγαρία. Ο (φιλο-παρτιζάνος;) γλωσσολόγος Βίκτωρ Φρίντμαν, από τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «η άρνηση της Μακεδονικής γλώσσας από τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών αποτελεί επιστροφή στο φασισμό».Το «Μακεδονικό Συμβούλιο γλωσσών» ανακοίνωσε ότι «οι Μακεδόνες πάντα μιλούσαν και θα μιλούν μακεδονικά». 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρόεδρος Πεντάροφσκι συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων που απαριθμούνται στο Σύνταγμα και τους είπε ότι η συνύπαρξη και ο σεβασμός της πολυμορφίας είναι θεμελιώδεις αξίες του κράτους. Ο Ζάεφ ήταν στην Πράγα και συναντήθηκε με τον Τσέχο πρωθυπουργό. 

ΣΚΟΠΙΑ. Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» , η «Μπέσα» και η «Αλτερνατίβα» βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις Για την συγκρότηση ενός συνασπισμού ο οποίος θα προσπαθήσει να αναλάβει την ηγεσία των Αλβανών στην Βόρεια απομακρύνοντας το «διαφθαρμένο Ντούι», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της «Συμμαχίας» Φλακρόν Μπετζέτι.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο σύνδεσμος «Bijeli Pavle», που εκφράζει τους Σέρβους που ήρθαν στο Μαυροβούνιο από το Κόσσοβο τον 14ο αιώνα, ανακοίνωσε ότι ο προτεινόμενος νόμος για την ελευθερία της θρησκείας είναι μια πράξη που στρέφεται αποκλειστικά κατά της Μητρόπολης του Μαυροβουνίου , και ότι θα πρέπει να αποσυρθεί από το Κοινοβούλιο. Από το Δημοκρατικό Μέτωπο.
Ο Άντρια Μεντόγιεβιτς δήλωσε ότι η Εθνοσυνέλευση του Μαυροβουνίου δεν θα ψηφίσει υπέρ ενός νόμου εναντίον της Ορθοδοξίας και της ελευθερίας της θρησκείας. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Υποβλήθηκαν στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών Ζόραν Τεκγκελτίγια τα ονόματα των υποψηφίων υπουργών και αναπληρωτών υπουργών από τους μουσουλμάνους και εκ μέρους των «υπολοίπων». 
Τα «βοσνιακά» πολιτικά κόμματα πρότειναν τον Φαχρουντίν Ράντοντσιτς, για υπουργό ασφάλειας, τον Μπίσερα Τούρκοβιτς για υπουργό Εξωτερικών, και τον Σιφέτ Πόντζιτς για υπουργό Αμύνης. Ο Νεζίρ Πίβιτς για αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης, ο Νετζάντ Μπράνκοβιτς για αναπληρωτής υπουργός επικοινωνιών και μεταφορών, ο Τζεβάντ Μαχμούτοβιτς για αναπληρωτής υπουργός ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων, και ο Χαζίμ Ράντσιτς για αναπληρωτής υπουργός οικονομικών. Από τους «άλλοτς», προτάθηκε ο Μλάντεν Μπόζοβιτς για υπουργός ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Ο Πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων Ντένις Ζβίτζιτς, δήλωσε ότι το κοινοβούλιο είναι έτοιμο να διορίσει το νέο Συμβούλιο Υπουργών στις 23 Δεκεμβρίου, και αν αυτό δεν γίνει εφικτό, τότε η επόμενη δυνατή ημερομηνία είναι η 30η Δεκεμβρίου. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Κατά την συνεχιζόμενη συζήτηση του προϋπολογισμού η υπουργός οικονομικών Ζόρα Βίντοβιτς είπε ότι ο προϋπολογισμός της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα για 2020, προβλέπει δαπάνες 108,4 εκ. ΒΑΜ υψηλότερες από τον τελευταία αναθεώρηση. Έξω από το κοινοβούλιο , ο ηγέτης των παλαιών πολεμιστών Μίλομιρ Σάβτσιτς δήλωσε ότι οι βετεράνοι δεν είναι ικανοποιημένοι με την πρόταση προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, επειδή έχουν αποκλειστεί από μια σειρά μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τους ανέργους. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. O Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με την διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα δυτικά Βαλκάνια, Λίντα βαν Γκέλντερ και της ζήτησε τη στήριξη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την επιτάχυνση της ανάπτυξης της Σερβικής οικονομίας. Το Σερβικό δηνάριο θα παραμείνει σχεδόν σταθερό έναντι του ευρώ και η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία σήμερα θα είναι 117,5081 δηνάρια για ένα ευρώ. Μετά την 5η κοινή συνεδρίαση της Σερβικής και Σλοβενικής Κυβέρνησης, η οποία διεξήχθη στη Νόβι Σαντ, η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι στο υψηλότερο επίπεδο, χωρίς σημαντικά ανοικτά ζητήματα. 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε στον Σλοβένο ομόλογό του Μίρο Σεράρ ότι αναμένει την επιταχυνόμενη επίλυση των υπόλοιπων ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαδοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Συνολικά 4.427 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων 807 παιδιών, φιλοξενούνται σε 17 κέντρα εισδοχής και ασύλου στη Σερβία, τα οποία διαχειρίζεται η Γραμματεία για τους πρόσφυγες. Το εισαγγελικό γραφείο της Σερβίας για το οργανωμένο έγκλημα ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν οκτώ άτομα με την κατηγορία ότι διακίνησαν 203 μετανάστες από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 23 Νοεμβρίου. 

ΤΙΡΑΝΑ. Οι Αλβανοί δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης θα διαμαρτυρηθούν σήμερα ενάντια στο πακέτο νόμων του Ράμα για τα μέσα ενημέρωσης, που προβλέπει το κλείσιμο των ηλεκτρονικών ή έντυπων μέσων, εάν μεταδίδουν ειδήσεις που χαρακτηρίζονται ως δυσφημιστικές χωρίς δικαστική απόφαση. Το γραφείο δημοσίων σχέσεων της Αλβανικής κυβέρνησης αντέδρασε στις δηλώσεις του απερχόμενου Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής του «Μικρού Σένγκεν» που θα διεξαχθεί στα Τίρανα, και είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο έλαβε πρόσκληση στο υψηλότερο επίπεδο που διαβάστηκε από τον Πρόεδρο Μέτα στον Πρόεδρο Θάτσι.
 Νέοι σεισμοί στην Αλβανία χθες με νέα επίκεντρα. Νωρίτερα έγινε σεισμός μεγέθους 2,3 ρίχτερ 5 χιλιόμετρα από τον Αυλώνα και αργότερα σεισμός 4,3 ρίχτερ με επίκεντρο 37 χλμ από τα Τίρανα που ήταν επιφανειακός, σε βάθος 2 χιλιομέτρων. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης για τους πέντε υποψήφιους για τη θέση του Ανώτατου Επιθεωρητή Δικαιοσύνης, που έχει θητεία εννέα ετών και είναι υπεύθυνος για τον πειθαρχικό έλεγχο όλων των δικαστών και των εισαγγελέων/Το Συμβούλιο Διορισμών Δικαιοσύνης θα στείλει τον κατάλογο στη βουλή που θα εκλέξει τον Επιθεωρητή. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Υπουργείο περιβαλλοντικής προστασίας του Κοσσυφοπεδίου έχει ζητήσει από τις δημοτικές αρχές να απαγορεύσουν τη χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων κατά τους εορτασμούς του νέου έτους λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρουμανία, Άντριαν Ζούκερμαν, επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις κατά τη διάρκεια τελετής στο Ανάκτορο Κοτροτσένι. Ο πρέσβης είπε στον Πρόεδρο ότι «ο λαός της Ρουμανίας δεν έχει καλύτερο φίλο από τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών». Ο πρωθυπουργός Λουδοβίκος Ορμπάν δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVR 1 ότι το 2020 θα πραγματοποιηθεί, «μια πολύ σοβαρή αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος». 

ΣΟΦΙΑ. Οι παραγωγοί ψωμιού, γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος, διαμαρτύρονται για τις πιέσεις που ασκούνται στις τιμές των προϊόντων τους από τις αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης που κατέχουν το 75%.λιανικής αγοράς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ, ανακοίνωσε ότι αρχίζει διαβουλεύσεις για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα λόγω της «αυξημένης έλλειψης δικαιοσύνης στην βουλγαρική κοινωνία ». Η πρώτη συνάντηση είναι με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, και μετά ακολουθεί συνάντηση την Ένωση Ανώτατων Δικαστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου