Δεκεμβρίου 17, 2019

Επί τροχάδην

ΧΑΓΗ. Το τμήμα προσφυγών του μηχανισμού του διεθνούς ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη αποφάσισε η ακροαματική διαδικασία για την έφεση κατά της απόφασης για τον Ράτκο Μλάντιτς θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου, 2020. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε επιστολή στον Παναγιότατο Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο στην οποία αναφέρει σαφώς ότι το Βατικανό δεν υποστηρίζει την ιδέα της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να επιβάλει δια της πρόσκαιρης κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας ενός νόμου που θα δημιουργήσει συνθήκες ανισότητας για οποιαδήποτε θρησκευτική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ή την κατάληψη της εκκλησιαστικής περιουσίας από οποιονδήποτε. 
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Γραφείο Τύπου του Σέρβου πρόεδρου ανακοίνωσε ότι ο κ . Βούτσιτς θα επισκεφθεί την Αλβανία στις 20-21 Δεκεμβρίου και θα συμμετάσχει στη συνάντηση ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στα Τίρανα. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τα μέσα μηνιαία έσοδα ενός νοικοκυριού στη Σερβία ανήλθαν σε 66.909 δηνάρια (περίπου 569 ευρώ) στο τρίτο τρίμηνο του 2019 , ενώ οι μέσες δαπάνες ανήλθαν σε 67.131 δηνάρια (περίπου 571 ευρώ), ανακοίνωσε η στατιστική Υπηρεσία.
 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Προεδρία του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης επιβεβαίωσε τον διορισμό του Μπισέρα Τούρκοβιτς ως υπουργού Εξωτερικών στο νέο Συμβούλιο Υπουργών και τις προτάσεις για αναπληρωτές υπουργούς. Η Προεδρία της Ένωσης για ένα καλύτερο μέλλον, (SBB) αποφάσισε να συμμετάσχει στη νέα πλειοψηφία στο καντόνι του Σεράγεβο μαζί με το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης, (SDA) και το Δημοκρατικό Μέτωπο. 
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Τα παράθυρα στα γραφεία της βουλγαρικής πρεσβείας στην Ποντγκόριτσα έσπασαν μετά από έκρηξη που έγινε χθες στις 4 το πρωί στην πάμπ που λειτουργεί στο κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία. 
ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Λίγκας Ισα Μουσταφά ενημέρωσε τις ηγεσίες των τοπικών οργανώσεων για τις συνομιλίες με την αυτοδιάθεση και είπε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν παγώσει, και ότι «δεν πρέπει να υπάρχει δυσπιστία» μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Τουλάχιστον δώδεκα τάφοι καταστράφηκαν από αγνώστους στο Ορθόδοξο νεκροταφείο στο Λίπλιανιν στο Κεντρικό Κοσσυφοπέδιο. 
ΤΙΡΑΝΑ . Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ζήτησε από το Κοινοβούλιο να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τον σεισμό της 26ης Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020. Το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση κατήγγειλαν την προσπάθεια του Ράμα να αξιοποιήσει τον σεισμό για να επιβάλει έκτακτα μέτρα.Ο Σάλι Μπερίσα δήλωσε ότι μερικά από τα θύματα του σεισμού τα δολοφόνησε το Κράτος και ότι ο Ράμα είναι η εθνική καταστροφή.
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις θα βραβευτεί με το βραβείο Καρλομάγνου που απονέμεται από την πόλη του Άαχεν . 
Η κριτική επιτροπή απένειμε στον Γιοχάνις το βραβείο «για την συμβολή του στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και τη συνεργασία εντός της ΕΕ». Η κριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο ρουμάνος πρόεδρος «οδήγησε τη Ρουμανία σε επιτυχημένη δέσμευση προς μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική για το κράτος δικαίου».Στην Τομισοάρα μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές θυμήθηκαν την έναρξη της επανάστασης κατά του Τσαουσέσκου. 

ΣΚΟΠΙΑ. Η κυβέρνηση συνεδρίασε στο Κουμάνοβο. Ο Ζάεφ είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 12 Απριλίου και ανέφερε για πιθανούς υπηρεσιακούς πρωθυπουργούς τον νυν υπουργό εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι και την νυν υπουργό Κοινωνικής Πολιτικής Μίλα Τσαρόφσκα. Το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ ζήτησε την επιβολή στα Σκόπια Εκτατκτης Ανάγκης λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Υπογρλαφηκε με τη Σερβία συμφωνία για το άνοιγμα της νέας συνοριακής διάβασης Λόγιανε-Μιράτοβατς.Ο πρόεδρος Πεντάροφσκι επισκέφτηκε τη ΜΑΝΟΥ, (Ακαδημία Επιστημών) και συνομίλησε με την νέα ηγεσία της. Ο Πεντάροφσκι είπε στα κανάλια ότι « η μακεδονική γλώσσα είναι ένα γεγονός και οι απόπειρες άρνησης της είναι άσκοπες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου