Δεκεμβρίου 14, 2019

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Σερβίας συμφώνησαν χθες, στο διάλογο υπό τη μεσολάβηση της ΕΕ, να μην γίνουν κοινοβουλευτικές εκλογές το Μάρτιο, δήλωσε η Πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου Μάγια Γκοίκοβιτς. Οι εκλογές θα γίνουν στις 3 Μαϊου.
ΠΡΙΤΙΝΑ. Ο Θάτσι μετέθεσε την εναρκτήρια Σύνοδο της Βουλής για τις 26 Δεκεμβρίου. Σήμερα νέο Ραντεβού Κούρτι-Μουσταφά.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η υγεία του Στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς επιδεινώθηκε τις τελευταίες 30 ημέρες στη μονάδα κράτησης της Χάγης και όσοι βρίσκονται δίπλα του αναζητούν έναν τρόπο για να σώσουν τη ζωή του, δήλωσε ο γιος του στρατηγού Ντάρκο Μλάντιτς . Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Γκεννάντι Κουζμίν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας ώστε να νοσηλευτεί εκεί ο Μλάντιτς. 


ΜΠΡΑΤΟΥΝΑΣ. Σήμερα στην εκκλησία του Προφήτης Ηλία στο χωριό Μπιέλοβατς θα γίνει μνημόσυνο στη μνήμη των 109 Σέρβων που δολοφονήθηκαν εκεί και στα γειτονικά χωριά Σίκιριτς και Λοζνικα Ριέκα, το 1992, από μουσουλμάνους από τη Σρεμπρενίτσα.


 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η ποσότητα πυραλένιου στο έδαφος σε ορισμένες περιοχές φθάνει τα 6.722,49 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο, και 33.000 φορές υψηλότερο από το επιτρεπόμενο όριο ανακοίνωσε το τμήμα επιθεωρήσεως της πόλης ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Εκπρόσωποι της Σερβικής κυβέρνησης και του υπηρεσιακού Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης υπέγραψαν διακρατική συμφωνία την Παρασκευή σχετικά με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Βελιγράδι-Σεράγεβο.


 ΜΟΣΧΑ. Οι προσπάθειες για τη βελτίωση του διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου θα ωφελήσουν τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν στο συγχαρητήριο μήνυμα που απηύθυνε στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για την εκλογική νίκη του. 


ΟΥΆΣΙΝΓΚΤΟΝ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιβάλουν δασμούς στην Κίνα στις 15 Δεκεμβρίου, καθώς τα συμβαλλόμενα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία για την πρώτη φάση μιας εμπορικής συμφωνίας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Όποιος ζητάει για από τη Σερβία να καταγγείλει τη Ρωσία κάνει το ίδιο με το να της ζητάει να απαρνθεί τα συμφέροντά της, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Άντζέλκοβιτς. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενέκρινε πρωτοβουλία για την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης και σχεδίου δράσης για την επιτάχυνση της εφαρμογής των τεσσάρων ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα δυτικά Βαλκάνια. 

Αντριτσγκραντ. Ο Σέρβος πολιτικός και δικηγόρος Ντέγιαν Μίροβιτς έδωσε διάλεξη με θέμα «η Ρωσοφοβία στη Σερβία από το 1878 έως το 2017», και τόνισε ότι υπάρχει μια ρωσοφοβική ελίτ στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.


 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο αρχηγός του SNSD Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα για το επόμενο έτος θα εγκριθεί τη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου από την Εθνοσυνέλευση, και ότι χάρη στην αύξηση των εσόδων θα δημιουργηθεί περιθώριο για υψηλότερους μισθούς, συντάξεις, επενδύσεις και επιχορηγήσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Βαλεντίν Ίνζκο θα πρέπει να σταματήσει την παράνομη συμπεριφορά που είναι απολίτιστη και Αντισυνταγματική και έξω από τις συμφωνίες Ντέιτον, και τον κάλεσε να φτιάξει τις βαλίτσες του και να εγκαταλείψει την Βοσν΄λια Ερζεγοβίνης , διότι δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνει. 
Ο Μίλοραντ Ντόντικ απορρίπτει τη δυνατότητα χρήσης των εξουσιών της Βόννης, καθώς αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και τη συμφωνία Ντέιτον, τονίζοντας ότι η εφαρμογή τους στο παρελθόν ήταν  εγκληματική δραστηριότητα διεθνών εκπροσώπων. Ο  Πρωθυπουργός της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Ράντοβαν Βίκσοβιτς είπε ότι η διεθνής κοινότητα ενοχλείται από την παρουσία της Ρωσίας στο Συμβούλιο εφαρμογής ειρήνης και σημείωσε ότι δεν θέλει να ασχοληθεί με τον Ύπατο  Βαλεντίν Ίνζκο.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η βουλευτής στη Βουλή των λαών Ντουασάνκα Μάϊκιτς, δήλωσε πότι οι τελευταίες τοποθετήσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Βαλεντίν Ίνζκο σχετικά με τη δυνατότητα επανενεργοποίησης των εξουσιών της Βόννης προκαλούν ανησυχία και προειδοποίησε ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη μπορεί να εισέλθει σε μια νέα περιπέτεια. 

ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ. Η οργάνωση της των οικογενειών των Αιχμαλώτων και Σκοτωμένων Σέρβων στρατιωτών και αγνοουμένων πολιτών έστειλε στον Ύπατο Εκπρόσωπο Βαλεντίν Ίνζκο υπόμνημα και τονίζει ότι αμφότεροι οι Σέρβοι και οι Βόσνιοι υπέφεραν στη Σρεμπρένιτσα και ότι ένας νόμος για τη γενοκτονία κατά των Βοσνίων δεν μπορεί να επιβληθεί χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν και τα βάσανα των Σέρβων.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Ζόραν Τεγκελτίγια, δήλωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό νέου Συμβουλίου Υπουργών, και ότι έχουν υποβληθεί οι προτάσεις Υπουργών του Σερβικού και του Κροατικού λαού. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας της Γκρατσίν Ρακόβεβιτς, από τη Γκρατσάνιτσα είναι ο πέμπτος αποδέκτης του βραβείου Αλεξάντερ Τιάνιτς που δόθηκε από την Ένωση Δημοσιογράφων Σερβίας UNS για μαχητική δημοσιογραφία και πρωτότυπες δημοσιογραφικές αναζητήσεις. 


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Ο Πρωθυπουργός της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Ράντοβαν Višković δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε 100.000 Μετατρέψιμα Μάρκα για να υποστηρίξει την κινηματογραφική ταινία για το άνομα του διαδρόμου της Ποσαβίνα. 
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Μαυροβούνιο και η Σερβία έχουν πολύ καλές σχέσεις, και υπάρχει περιθώριο για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, ιδίως στην ενέργεια, τις κατασκευές και τον τουρισμό, δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντουσαν Μάρκοβιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε μετά από τη συνάντηση του με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλόρενς Πάρλι στο Βελιγράδι ότι η Σερβία εμπιστεύεται  τον Μακρόν, οτι θα διατηρήσει τη στρατιωτική της ουδετερότητα και ότι θα ενισχύσει τη συνεργασία με τη Γαλλία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η  υπουργός κατασκευών, μεταφορών και υποδομών της Σερβίας, Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς, ζήτησε  από τις αρμόδιες αρχές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο το συντομότερο δυνατόν, ώστε να χρησιμοποιηθεί η γέφυρα Λιούμποβια-Μπράτουντατς, η οποία χτίστηκε πριν από δυόμισι χρόνια.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η  υπουργός Αμύνης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μαρίνα Πέντες  και
ο Αμερικανός πρεσβευτής  Έρικ Νέλσον την υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων «Χιούι 2» συνολικής αξίας  38.600.000 δολαρίων.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι αρχηγοί του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, της Ένωσης για ένα Καλύτερο Μέλλον Φερχούντιν Ράντοντσιτς και του Δημοκρατικού Μετώπου Ζέλικο Κόμσιτς συμφώνησαν σε κοινή εμφάνιση στο επίπεδο της Ομοσπονδίας και στο καντόνι του Σεράγεβο.

ΧΟΡΓΚΟΣ. Οι σερβικές τελωνειακές αρχές στη συνοριακή διάβαση Χόρκος κατέσχεσαν    10.000 σπόρους  κάνναβης που βρέθηκαν σε φορτηγό με Αυστριακούς αριθμούς .


ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι Αμερικανοί έχουν έτοιμους  για να επιστρέψουν πακέτο στο Μαυροβούνιο  23 Αλβανούς υπηκόους του , που πολέμησαν στη Συρία και το Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου