Δεκεμβρίου 12, 2019

Επί τροχάδην

 ΣΟΦΙΑ. Κατά την χθεσινή συνεδρίασή της, η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε ότι δεν υπάρχει «μακεδονική γλώσσα» και ότι πρόκειται για «γραπτή αποτύπωση μιας προφορικής τοπικής διαλέκτου της βουλγαρικής γλώσσας» και ότι η θέση της Βόρειας. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το κόμμα «πραγματικό Μαυροβούνιο» σε δήλωσή του για την απόπειρα δολοφονίας του Μαυροβούνιου επιχειρηματία Μίοντραγκ Νταβίντοβιτς, τόνισε ότι ο επιχειρηματίας είναι θερμός αντίπαλος του Μίλο Τζουκάνοβιτς και ότι δίπλα του την στιγμή της επίθεσης ήταν ο Επίσκοπος Νικσιτς Ιωανίκειος, γεγονός που δείχνει ότι το μήνυμα του ελεύθερου σκοπευτή ήταν διπλό και προς τη Σερβική Ορθόδοξη εκκλησία στο Μαυροβούνιο. Η αντιπολίτευση στη Ρεπούμπλικα Σερπσκα «πληροφορήθηκε» ότι στη συνάντηση ήταν και ο Ντόντικ και το γραφείο της Σερβικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι «το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δεν ήταν ούτε εντός ούτε μπροστά από το ξενοδοχείο «Κράουν Πλάζα» του Βελιγραδίου την ώρα που πυροβολήθηκε ο Μαυροβούνιος επιχειρηματίας Μίοντραγκ Νταβίντοβιτς». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η συνάντηση του Αλμπίν Κούρτι του «Κινήματος Αυτοδιάθεσης» και του Ίσα Μουσταφά της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου έληξε χωρίς να υπάρξει συμφωνία για την επόμενη κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου. 
Ο εκπρόσωπος τύπου του Ισα Μουσταφά, μετά από συνάντηση ηγετών , δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για εντατικοποίηση των συναντήσεων έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για την κυβέρνηση. «Πιστεύω ότι μια νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μουσταφά. Το κόμμα του Κούρτι επιβεβαίωσε το ίδιο με ένα δελτίο τύπου. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, συγκάλεσε σε συνεδρίαση τη νέα Βουλή , στις 24 Δεκεμβρίου. Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Μπετζέτ Πατσόλι αποφάσισε να κηρύξει τον Πήτερ Χάντκε ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Κόσσοβο. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάγιο δήλωσε ότι η Ιταλία υποστηρίζει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας και της Βόρειας και πρόσθεσε ότι η Ιταλία επιμένει σε μια θετική απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες. Ο Ράμα που επισκέφτηκε σεισμόπληκτους στη Φούσε- Μάμουρας υποσχέθηκε ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους οι περισσότεροι κάτοικοι που επλήγησαν από το σεισμό της 26ης Νοεμβρίου θα μετακινηθούν σε νέα σπίτια. 

ΤΙΡΑΝΑ. H Υπουργός  Άμυνας , της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μαρίνα Πέντες δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν διαθέτει ολοκληρωμένη ή συνεκτική πολιτική ή στρατηγική για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η Συνέλευση του Καντονίου του Σεράγεβο κήρυξε τον Νομπελίστα Πέτερ Χάντκε ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο δήμαρχος Ιγκόρ Ραντόισιτς προσκάλεσε τον Νομπελίστα Πήτερ Χάντκε να επισκεφθεί την Μπάνια Λούκα . Η Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών καταδίκασε τις απειλές που εκτοξεύονται από τους μουσουλμάνους εις βάρος του Εμίρ Κουστουρίτσα και του Πίτερ Χάντκε, που είναι «μεγάλοι καλλιτέχνες, και ανθρωπιστές». 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Μια ομάδα στελεχών του DNS από μέλη του Προεδρείου , του Κεντρικού Συμβουλίου, πρόεδρους τοπικών Οργανώσεων , της Νεολαίας και της οργάνωσης γυναικών υπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς τον ηγέτη του Κόμματος Μάρκο Πάβιτς ζητώντας του να αποσύρει την υποψηφιότητα του Ντράσκο Ατσίμοβιτς για το Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Ένωση Εμπορίου, Τουρισμού και Υπηρεσιών της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα ζήτησε να απαγορευθεί πλήρως η εργασία τις Κυριακές τουλάχιστον μέχρι να λήξουν οι λειτουργίες. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Συνολικά 330 μετανάστες μεταφέρθηκαν στους στρατώνες του Μπλάζουι έξω από το Σεράγεβο την Τετάρτη το πρωί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων του Καντόνιου του Σεράγεβο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία είναι έτοιμη να αποδεχθεί διεθνή εποπτεία σχετικά με τους Σέρβους πολίτες, οι οποίοι καταδικάστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης, εάν εκτίσουν τις ποινές τους στη Σερβία, δήλωσε ο βοηθός του Υπουργού Δικαιοσύνης της Σερβίας, Τσέντομιρ Μπάτσκοβιτς, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν σχολιάζοντας την απόφαση του Καντονίου του Σεράγεβο να κηρύξει τον Χάντκε ανεπιθύμητο πρόσωπο είπε ότι, «ο Χάντκε δεν θα χάσει τίποτα που δεν έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τι είναι η Τζαμαχιρία αλλά το Σεράγεβο θα χάσει πολλά». Ο Σέρβος υπουργός Πολιτισμού και πληροφοριών Βλάνταν Βούκοσαβλιεβιτς είπε ότι ο ίδιος εγκέφαλος που κάποτε διέλυσε την προτομή του Ίβο Αντριτς στο Βίσεγκραντ και τα σερβικά μοναστήρια στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι το 1999 και το 2004 κήρυξε τον Νομπελίστα Πήτερ Χάντκε ανεπιθύμητο πρόσωπο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία προσεγγίζει τον αριθμό των 10.000.000 διανυκτερεύσεων εφέτος, δήλωσε ο υπουργός εμπορίου, τουρισμού και τηλεπικοινωνιών της Σερβίας, Ρασίμ Λιάιτς. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ, ως πατέρας , διαμαρτυρήθηκε για τις απειλές κατά των παιδιών του. Η κυβέρνηση θα συγκροτήσει επιτροπές για την «εναρμόνιση» των θέσεων των Σοσιαλδημοκρατών και του Ντούι για τον νόμο της διγλωσσίας. 
Ο Τζαφέρι δήλωσε ότι οι Αλβανοί βουλευτές δεν θα δεχθούν αλλαγές στο νόμο της διγλωσσίας. Η υπουργός Δικαιοσύνης Ρενάτα Ντεσκόσκα είπε ότι το Πόθεν Έσχες των Δικαστικών πάει για μετά τις εκλογές. Η εισαγγελέας Ρουσκόσκα είπε ότι δεν προκύπτει από τη δικογραφία ότι υπήρχε GPS μεσα στην τσάντα με τα εκατομμύρια που δόθηκε στον «Μπόκι 13». Ο Μιτσκόσκι βρίσκεται στο Παρίσι.
 Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση θα αποφασίσει την άλλη εβδομάδα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και τους υπουργούς που θα τον πλαισιώσουν. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Standard & Poor’s αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές της Ρουμανικής Οικονομίας της οποίας από «σταθερές» τις υποβάθμισε σε «αρνητικές». Η αξιολόγηση παραμένει ΒΒΒ. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου