Δεκεμβρίου 10, 2019

Επί τροχάδην

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου θα συζητήσει στις 24 Δεκεμβρίου , με κατεπείγουσα διαδικασία, το νόμο για την ελευθερία της θρησκείας με τον οποίο «εθνικοποιούνται» περισσότεροι από 700 ναοί, μοναστήρια, και κτιρίων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου στην 147η σύνοδο της , ενέκρινε το νόμο για την αεροπορική εταιρεία Μαυροβουνίου στην οποία θα επενδυθούν 155 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα έξι χρόνια. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει και 50 εκ. ευρώ για την αγορά αεροσκαφών. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Ζόραν Τεγκελτίγια, ανακοίνωσε τα ονόματα των Υπουργών και των υφυπουργών από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και την Κροατική HDZ. Από το SNSD έχουν προταθεί ο Στάσα Κόσαρατς ως υπουργός εξωτερικού εμπορίου και οικονομικών σχέσεων και ο Βόιν Μίτροβιτς ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενώ το DNS πρότεινε τον Ντράσκο Ατσίμοβιτς για υπουργό ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Για αναπληρωτές υπουργοί από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, προτάθηκαν ο Σίνισα Ίλιτς της Ενωμένης Σερπσκα στο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο Άμυνας Μίρκο Όκολιτς του SNSD και αναπληρωτής υπουργός ασφάλειας ο Βλαντίμιρ Μιζόνοβιτς του Σοσιαλιστικού Κόμματος . Από την HDZ , ο Βιέκοσλαβ Μπεβάντα θα παραμένει υπουργός οικονομικών και στο Συμβούλιο των Υπουργών, και ο Γιόζιπ Γκρούμπεσα θα συνεχίσει να είναι επικεφαλής του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Νέο πρόσωπο θα είναι η Άνκιτσα Γκουντέλιεβιτς που θα αναλάβει το Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων. Ο Γιόζιπ Μπράκιτς έχει προταθεί ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο Μίλο Κρέσιτς ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και η Λιλιάνα Λόριτς ως αναπληρωτής υπουργός εξωτερικού εμπορίου και οικονομικών σχέσεων. Ο Ζόραν Τεγκελτίγια, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα των μουσουλμάνων. Ο ηγέτης της μουσουλμανικής Ένωσης για ένα καλύτερο μέλλον (SBB) Φερχούτιν Ράντόντσιτς δήλωσε ότι η απόφαση σχετικά με το πρόσωπο που θα διοριστεί από το Κόμμα του για υπουργός Ασφάλειας θα ληφθεί πιθανότατα τη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου. Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι ο Συμβούλιο Υπουργών πρέπει να σχηματιστεί ως τις 23 Δεκεμβρίου. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο ταξίαρχος Γουίλιαμ Έντουαρντς θα διαδεχθεί την Μάρτι Μπίσσελ ως διοικητής του Αρχηγείου του ΝΑΤΟ στο Σεράγεβο την Πέμπτη.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η υπηρεσία στατιστικής ανακοίνωσε ότι κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2019 η Βοσνία Ερζεγοβίνη είχε 1.448.086 τουρίστες, και ήταν 12% περισσότεροι από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ . Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε 17 άτομα και 29 νομικά πρόσωπα από τη Σερβία, τη Λετονία, τη Βενεζουέλα και την Κύπρο. Μεταξύ των ατόμων από τη Σερβία είναι ο Σλόμπονταν Τέσιτς, και η εταιρείες «Παρτιζάν», και «Techglobal Systems» που του ανήκουν. Ο Τέσιτς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων στα Βαλκάνια. Οι αμερικανοί λένε ότι Τέσιτς, πραγματοποίησε άμεσα ή έμμεσα δωροδοκίες με σκοπό τη διασφάλιση εμπορικών συμβάσεων με διάφορες χώρες. 

ΜΟΣΧΑ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Μπουλγκάρτρανσγκάζ» Βλαντίμιρ Μαλίνοφ, δήλωσε ότι το μέρος του αγωγού φυσικού αερίου «Βαλκανικό ρεύμα», από τα τουρκικά σύνορα μέχρι τα σύνορα με τη Σερβία θα έχει παραδοθεί μέχρι τις 31 Μαΐου του επόμενου έτους.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Εάν οι ΗΠΑ επιμένουν να εμπλακούν στη διαπραγματευτική διαδικασία Βελιγραδίου-Πρίστινας, τότε η Ρωσία έχει επίσης το δικαίωμα να συμμετέχει καθώς είναι στρατηγικός εταίρος της Σερβία, δήλωσε ο Ρώσος γερουσιαστής Βαλέρι Ριαζάνσκι, που τόνισε ότι η βάση για τη λύση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου είναι το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 ΤΙΡΑΝΑ. Στη διάσκεψη δωρητών για την Αλβανία που έγινε στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι θα χτιστούν 500 διαμερίσματα για σεισμοπλήκτους μέσα σε ένα χρόνο. Ο σοσιαλιστής αντιδήμαρχος Δυρραχίου, Φλοριάν Ταχίρι. δήλωσε ότι ξεκινήσει η εκτίμηση των ζημιών που υπέστησαν τα κτίρια και ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα εγγράψει και «άλλα ονόματα», (πλην των ημετέρων) στη λίστα των σεισμοπλήκτων ατόμων που θα λάβουν επίδομα να ενοικίου. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα επισκέφτηκε τον καταυλισμό των σεισμόπληκτων στα αντίσκηνα της Μάνζας και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν ούτε οι ελάχιστες συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης.

 ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το 85% των Βουλγάρων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη Βουλγαρία, και το 68% των ερωτηθέντων βουλγάρων, δεν αναμένει ότι οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι θα πιαστούν και θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Μόνο το 12% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι αρχές τους είχαν ζητήσει προσωπική δωροδοκία. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Αμύνης Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι προσγειώθηκαν στο αεροπλανοφόρο « Τρούμαν», όπου συναντήθηκαν με τον Ναύαρχο Τζέιμς Τζόγκο, διοικητής της Συμμαχικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς ο Ζάεφ δήλωσε προηγουμένως ότι ποτέ στο παρελθόν της Βόρειας δεν έγινε ασυμβίβαστος αγώνας ενάντια στη διαφθορά όπως σήμερα .Η Επιτροπή του Ελσίνκι δήλωσε ότι η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στη χώρα. 
Ο Πεντάροφσκι ανακοίνωσε ότι η Βόρεια θα στείλει στρατεύματα στην Αφρική. Ένα μικρό «Μακεδονικό» τμήμα θα συμμετάσχει σε γαλλική ειρηνευτική αποστολή στην Αφρική. Ο ηγέτης του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ Χριστιάν Μιτσκόσκι δήλωσε ότι αν δεν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, στις 12 Απριλίου, θα βυθιστεί σε μια νέα πολιτική κρίση και ότι η αντιπολίτευση θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με τον Πεντάροφσκι. Στην ημερήσια διάταξη είναι τα αυθαίρετα της Αχρίδας, η παρτίδα των ινσουλινών από την Τουρκία που είναι δήθεν από την Δανία, η έκθεση της Επιτροπής της Βενετίας για το νόμο της διγλωσσίας και η δίκη για τους εκβιαστές. Ο πράκτορας Ιβάνοφ κρυφά δραπέτευσε στην Τουρκία. 
Ο Ζόραν Ιβάνοφ, πρώην διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών, από 2017 έως 2019, έγινε καθηγητής Πανεπιστημίου στην Τουρκία. Οι ανώτεροι του στο Γενικό Επιτελείο του στρατού της Βόρειας νόμιζαν ότι ήταν σε διακοπές, και ξαφνικά έμαθαν ότι βρήκε δουλειά στην Τουρκία. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Κάντρι Βέσελι ταξιδεύει σήμερα στη Χάγη για να παρουσιαστεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου του Ουτσεκά. ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Σερβία θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα, το «κεφάλαιο 4» , για την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σγιάρτο, δήλωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της στο Κοσσυφοπέδιο και η συμμετοχή της στην KFOR θα έχει 500 μέλη.
 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) αποφάσισε να ακυρώσει περίπου 9000 ειδικές συντάξεις, για να καταργήσει την ανισότητα. Η «ανισότητα» θα παραμείνει για τις 178,168 συντάξεις των στρατιωτικών και τις ειδικές συντάξεις; που δόθηκαν στους δικαστικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου