Δεκεμβρίου 11, 2019

Επί τροχάδην

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Γερουσία υπερψήφισε την πρόταση μομφής εναντίον του Φιλελευθέρου Υπουργού οικονομικών, Φλορίν Σίτου, με 59 ψήφους έναντι 56, και δύο αποχές. Η πρόταση μομφής κατατέθηκε από 41 Σοσιαλδημοκράτες γερουσιαστές. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του τέως Προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα ο οποίος θα παραμείνει στη φυλακή.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο επικεφαλής του γραφείου της Σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε ότι «όλα τα στοιχεία για τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς οδηγούν στην Πρίστινα, η οποία συγκαλύπτει στοιχεία και διεξάγει μια υστερική εκστρατεία με στόχο να ξεφορτωθεί την ενοχή και να τη φορτώσει στους λίγους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου που της είναι διαθέσιμοι».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Βελιγράδι Αλεξάντερ Μπότσαν -Χαρτσένκο δήλωσε την Τρίτη ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι επιβλαβής, για την περιοχή και είναι βίαιη και αντίθετη με τις εθνικές επιθυμίες, και επεσήμανε ότι η Σερβία και η Ρεπούμπλικα έχουν λόγο να επιμένουν στη στρατιωτική ουδετερότητά τους. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το ίδρυμα ενότητας των Ορθόδοξων Εθνών και η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της Σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, δήλωσε ο επικεφαλής του Ιδρύματος ενότητας των ορθόδοξων Εθνών Βαλέρι Αλεξέγιεφ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Ινστιτούτο Τόπλακ με έδρα το Βελιγράδι ανακοίνωσε ότι μετά από 15 χρόνια έρευνας έχει παραγάγει ένα νέο εμβόλιο κατά της εποχιακής γρίπης, το «TorvaxFlu».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε χθες στις 21.00 μπροστά στο ξενοδοχείο του και τραυμάτισε στο χέρι τον Μαυροβούνιο επιχειρηματία Μίοντραγκ Νταβίντοβιτς από το Νίκσιτς που βρισκόταν στο Βελιγράδι για δουλειά.

 ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ. Ο εμπειρογνώμονας Ασφαλείας Τζεβάντ Γκαλιάσεβιτς δήλωσε ότι μεταξύ των Τζιχαντιστών που οι αμερικανοί θα «επαναπατρίσουν» στη Βοσνία Ερζεγοβίνη βρίσκεται και το πιο μυστηριώδες στέλεχος του «ισλαμικού Κράτους, Εμίρ Μάρκοτ, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ένας από τους ανώτατους διοικητές. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Επτά λεωφορεία μετέφεραν περισσότερους από 300 μετανάστες από το στρατόπεδο προσφύγων Βούτσγιακ έξω από το Μπίχατς στους παλιούς στρατώνες στο Χατζίτσι.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η οικονομία της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα αναμένεται να αναπτύσσεται την περίοδο 2020 και 2022 με ποσοστά 3,5%, 3,7% και 4% αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της αειφόρου ανάπτυξης της εγχώριας ζήτησης, της αργής αύξησης των εξαγωγών και της θετικής επίδρασης των επενδύσεων, αναφέρει το κυβερνητικό σχέδιο προγράμματος για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το Συμβούλιο της ΕΕ χαιρετίζει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης η οποία επί του παρόντος δεν πληροί επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, και πρέπει να κάνει σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση των θεσμών της προκειμένου να εγγυηθεί τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. H ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων είναι για το αμοιβαίο συμφέρον της περιοχής και της ΕΕ, και τα τελευταία μηνύματα της νέας Επιτροπής είναι ενθαρρυντικά, δήλωσε ο Μαυροβούνιος πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς. Ο πρεσβευτής της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο Μαυροβούνιο Μπράνιμιρ Τζούκιτς δήλωσε ότι ο οδικός διάδρομος διάδρομο Σεράγεβο-Ποντγκόριτσα-Τιράνων αποτελεί μία από τις κοινές προτεραιότητες. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών τη; Ιταλίας θα επισκεφτεί σήμερα την Αλβανία. Η υπουργός επικρατείας Ελίζα Σπυροπάλη δήλωσε ότι είναι ψέμα όσα γράφηκαν για το ότι ο προϋπολογισμός για έκτακτες πολιτικές καταστάσεις δεν είχε χρήματα. 

ΜΠΡΙΝΤΙΖΙ. Οι ιταλικές αρχές στο κατέσχεσαν 334 κιλά μαριχουάνας και χασίς και συνέλαβαν ένα Αλβανό υπήκοο. Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, εκείνη ενημέρωσε τους Ιταλούς ομολόγους της για το ταχύπλοο.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι επισκέφθηκε χθες, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το μνημείο του Ράτσακ και δήλωσε ότι η σιωπή της διεθνούς κοινότητας επιτρέπει στη Σερβία να αρνιείται τις σφαγές. Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί με καύση άνθρακα των Δυτικών Βαλκανίων ρυπαίνουν έξι φορές περισσότερο από ό,τι επιτρέπονται. Η τελευταία έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες αναφέρει ότι οι συνολικές εκπομπές CO2 από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια ήταν έξι φορές υψηλότερες από ό,τι το 2018. 

ΧΑΓΗ. Ο Κάντρι Βέσελι πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ κατέθεσε για τρείς ώρες για αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. 

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης , το 55% των βουλγάρων δεν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στη Βουλγαρία και μόλις το 59% δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ευρωσκεπτικιστές αποτελούν μόλις το 9% των ερωτηθέντων. Η ισχυρότερη στήριξη για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μεταξύ των νέων ηλικίας 15-24 ετών και είναι 67%.

ΣΟΦΙΑ. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας, Ζόραν Ζάεφ, σχεδιάζει μετά την παραίτηση του να επισκεφθεί τη Βουλγαρία ως αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης και να συναντηθεί με τον Μπόικο Μπορίσοφ μετά την Πρωτοχρονιά.
 Η συνάντηση θα έχει ως στόχο να συμβάλει στην προώθηση των εργασιών της Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε στο πλαίσιο της Συνθήκης φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας. Η επίσκεψη, συμφωνήθηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο πρωθυπουργών στο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ που ερωτήθηκε αν υπάρχουν διαφωνίες; στην κυβέρνηση σχετικά με τις συστάσεις της Επιτροπή της Βενετίας δήλωσε ότι «νόμος για τις γλώσσες είναι ένας από τους δεσμούς που μας ενώνει στη χώρα και θα συνεχίσουμε στο μέλλον, να οικοδομούμε κοινές θέσεις εφαρμόζοντας όλες τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας». Από το «ΝΤΟΥΙ», οι Αλβανοί «διαρρέουν» ότι η συμφωνία των δυο κομμάτων ήταν να υποβληθούν στην στην Επιτροπή της Βενετίας ορισμένα άρθρα και όχι όλος ο νόμος όπως έγινε. Πέραν τούτου στα κανάλια κυριάρχησε η κατάθεση της συζύγου του Κάμτσεφ στη δίκη των εκβιαστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου