Νοεμβρίου 07, 2019

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μόσχα, η Σερβία εγκατέλειψε την αγορά συστημάτων S-400 την οποία διαπραγματευόταν ζητώντας μακροπρόθεσμη πίστωση υπό την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η παράδοση των αντιαεροπορικών συστημάτων Παντσίρ-Σ θα γίνει κανονικά τους επόμενους μήνες όπως ανακοίνωσε η «Ροσαμπαρόνεξπορτ». Στο Βελιγράδι, αναμένουν τον επικεφαλής της ομάδας κρούσης 231 του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία είναι υπεύθυνη για την επιβολή κυρώσεων σε επιχειρήσεις και κράτη που έχουν στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία, Τόμας Ζαζέρσκι. 

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Χθες υπέβαλε την παραίτηση του ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου Σπέεντ Μαντζούνι . Η είδηση ανακοινώθηκε από τον Χαραντινάι ο οποίος του έπλεξε το εγκώμιο. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά από συζήτηση με τους δύο υποψηφίους Επιτρόπους που υπέδειξε η νέα ρομανική κυβέρνηση απεδέχθη την ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων Αντίνα Βάλεαν και της ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών. Ο (γερμανός) Ζίγκφριντ Μουρέσαν απέτυχε Στα προφορικά. Ο Λουδοβίκος στην πρώτη συνέντευξη του ως πρωθυπουργός δήλωσε ότι βρήκε «άδεια ταμεία». 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Χάος στο Μαυροβούνιο , με πλημμύρες και κατολισθήσεις, λόγω πρωτοφανούς καταιγίδας. Προβλήματα κυκλοφορίας, Πλημμύρισαν πολυάριθμα κτήρια. Ο Μαυροβούνιος πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς δέχτηκε αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και ανάπτυξης και δήλωσε ότι 570.000.000 ευρώ έχουν επενδυθεί σε 60 έργα.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ολοκληρώθηκε χθες η 12η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης που άκουσε την εισήγηση του Ζόραν Ζάεφ που ενημέρωσε τη Κεντρική Επιτροπή για την πορεία εφαρμογής των μέτρων για την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών. Η Κεντρική Επιτροπή εξέλεξε τον Λιούπκο Νικολόβσκι ως επικεφαλής της εκλογικής Επιτροπής του Κόμματος. 
Ο Πρόεδρος Πεντάροφσκι βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία. Ο Αρτάν Γκρούμπι από το DUI δήλωσε ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πλησιάζουν σε συμφωνία για τον εκλογικό κώδικα, αλλά οι εκλογικές περιφέρειες θα παραμείνουν έξι. 

ΣΟΦΙΑ. Η βουλγάρικη κυβέρνηση ενέκρινε την αγορά δυο «γερασμένων» ναρκαλιευτικών από την Ολλανδία αντί 2 εκ. ευρώ με στόχο το βουλγαρικό ναυτικό να μπορεί να ανταπεξέλθει, «σε περίπτωση ανάγκης», "σε εθνικές και συμμαχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις", και στις υποχρεώσεις του ως μέλος του ΝΑΤΟ Η αγορά πρέπει να επικυρωθεί από την Βουλή. 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Σερβικό μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε στο Ανατολικό Σεράγεβο ότι είναι αλήθεια ότι υπάρχει μέγας κίνδυνος από τον παράνομη οπλισμό των παραστρατιωτικών Βοσνιακών μονάδων. 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το μέλος της Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ , κάλεσε την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία εξ ονόματος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, να διαπραγματευτούν μια νέα και βιώσιμη συμφωνία εντός της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για όλα τα θέματα. Οι αντιπροσωπείες της Κροατικής HDZ και του SDA θα συναντηθούν στο Μόσταρ σήμερα. To σερβικό Κόμμα Δημοκρατικής Προόδου, (PDP), πρότεινε για έξοδο από το πολιτικό αδιέξοδο τον σχηματισμό «οικουμενικής» από όλα τα κόμματα με περιορισμένη εντολή, την τροποποίηση του εκλογικού νόμου και τη οργάνωση πρόωρων εκλογών το 2020. Από την πλευρά της σερβικής πλειοψηφίας σχολίασαν ότι η πρόταση για τη δημιουργία μεταβατικού Υπουργικού Συμβουλίου, «είναι μόνο ένας τρόπος για να νομιμοποιήσουν οι ηττημένοι των εκλογών την καταχρηστική παραμονή τους στην εξουσία τον τελευταίο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου