Για τη Βουλγαρία, η επίσκεψη του Μπορίσοφ στην Ουάσιγκτον ήταν μια ευκαιρία να ταιριάξουν τα συμφέροντα της Βουλγαρίας με την αμερικανική πολιτική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Κατά την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, ο Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι δεν θα δημιουργηθεί βάση του ΝΑΤΟ στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Μπόρισοφ δεν λέει τίποτα χωρίς λόγο και ήξερε ότι κανείς στην Ουάσιγκτον δεν θα του ζητούσε τη βάση. Άλλωστε ο Τραμπ, ζητά πλέον τα έξοδα των βάσεων να πληρώνονται από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες, πράγμα το οποίο δεν δύναται να κάνει η Βουλγαρία.
Επιπλέον, το καθεστώς για την είσοδο ξένων πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα δεν καθορίζεται από το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ, αλλά από τη Συνθήκη του Μοντρέ.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον Μπορίσοφ να αγοράσει το 20% του τερματικού σταθμού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και να δεσμευτεί να αγοράζει το 20% των προμηθειών που πωλούνται σε τιμές άμεσης παράδοσης.
Οι ΗΠΑ θέλουν να πάρουν το μερίδιό τους από το αποτυχημένο ρωσικό Γκράντ Σλάμ με το το τρίπτυχο του Πυρηνικού Σταθμού Μπελένε , τον Νότιο διάδρομο και τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Το ερώτημα βρίσκεται στο τι θα κερδίσει η Βουλγαρία απ’ αυτά; Μόνοη κατάργηση της βίζας για τις ΗΠΑ είναι ελάχιστο ανταλλάγμα. Η Σόφια ελπίζει σε αμερικανικές επενδύσεις, για την πραγματοποίηση των οποίων οι ΗΠΑ θέλουν «κράτος δικαίου» και αποφασιστικά μέτρα ενάντια στη διαφθορά.
Ο Μπόικο Μπορίσοβ και ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψαν «Πλαίσιο Στρατηγικής Συνεργασίας» που καλύπτει τους τομείς της Οικονομίας, των Τεχνολογιών Πληροφορικής, της Μόρφωσης, της Άμυνας, της Ελευθερίας του λόγου στα ΜΜΕ και του Κράτους Δικαίου». Για το «Μπέλενε» υπάρχει πιθανότητα εισαγωγής αμερικανικού εξοπλισμού και ατομικών καυσίμων. Οι ΗΠΑ δήλωσαν πρόθυμες να βοηθήσουν την Βουλγαρία να αντιμετωπίσει την διαφθορά και την οικονομική εγκληματικότητα μέσω δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας, τεχνικής βοήθειας και εκπαίδευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου