Νοεμβρίου 22, 2019

Επί τροχάδην

ΜΟΣΧΑ. Το βίντεο κλιπ με έναν υποτιθέμενο Ρώσο αξιωματικό της υπηρεσίας πληροφοριών που δίνει μια τσάντα χρήματα σε έναν Σέρβο αξιωματικό είναι μόνο μια από μια σειρά δυτικών προκλήσεων, ενόψει μιας σημαντικής επίσκεψης ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συζήτησε με τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σερβία Αλεξάντερ Μπότσαν-Χαρτσένκο σχετικά με την επίσκεψη εργασίας που θα πραγματοποιήσει στη Ρωσία στις 4 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
 Ο Βούτσιτς κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για την υπόθεση. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι το βίντεο που δείχνει το Ρώσο πράκτορας Γεόργκι Κλεμπάν βιντεοσκοπήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2018, αλλά όχι από τη Σερβική στρατιωτική υπηρεσία ασφάλειας, η οποία είχε πλήρη γνώση της επαφής αυτής.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Απελευθερωτικός Στρατός της Μεντβέντια, του Μπουγιάνοβατς, και του Πρέσεβο σε συνεργασία με την Ισλαμική Κοινότητα κάλεσε όλους τους πολίτες των τριών Δήμων να συμμετάσχουν στις 28 Νοεμβρίου, που οι Αλβανοί γιορτάζουν την Ημέρα Σημαία στην διαδήλωση διαμαρτυρία που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, από το Πνευματικό Κέντρο, του Πρέσεβο και θα καταλήξει μπροστά από την Δημοτική Συνέλευση. Η πρόσκληση αναφέρει: «Ελάτε να γιορτάσουμε και να διαμαρτυρηθούμε ενάντια ιστορικές αδικίες, και για το φυσικό μας δικαιώματα, για την εκπλήρωση της βούλησης των μαρτύρων, για το μέλλον και την αξιοπρέπεια των παιδιών μας και να απαιτήσουμε τη συγχώνευση με το Κοσσυφοπέδιο. «Για αιώνες, οι Αλβανοί έχουν εργαστεί σκληρά για να επιτύχουμε το δικαίωμα της εθνικής ενότητας. Αυτό το μεγάλο ιδανικό έχει υποστηριχθεί από τις θυσίες των γενεών στο ένδοξο παρελθόν μας, το παρόν και το μέλλον. Οι Αλβανοί έδωσαν μάρτυρες στους πολέμους για την εθνική ενότητα». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία επανεξελέγη ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΟΥΝΕΣΚΟ, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μέχρι τις 2023.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τάο Ζανγκ επαίνεσε τη δέσμευση της κυβέρνησης της Σερβίας για τις μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει πλήρως τις βασικές μεταρρυθμίσεις.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Βόρειας Στέβο Πεντάροφσκι θα επισκεφτεί επίσημα σήμερα τη Σερβία.

 ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ. «Η ενοποίηση όλων των Σέρβων σε μια χώρα θα πρέπει να γίνει η εθνική ιδέα του Σερβικού λαού», είπε σε συνέντευξή του στο TASS το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ. Είπε ακόμα ότι το δυτικό μπλοκ προσπαθεί να διασπάσει την Ορθόδοξη εκκλησία όπως έκανε όταν διέσπασε τη Γιουγκοσλαβία. Ο Μίλοραντ Ντόντικ είπε ακόμα ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα δεν σκοπεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική της για στρατιωτική ουδετερότητα και τόνισε ότι η Ρωσία είναι ο τελευταίος διεθνής παράγοντας στα Βαλκάνια που εξακολουθεί να σέβεται και να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι η υιοθέτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος δεν σημαίνει την υιοθέτηση του ετήσιου εθνικού προγράμματος που σχετίζεται με το ΝΑΤΟ, και είπε ότι εναπόκειται στους πολιτικούς να ενισχύσουν τη Σέρπσκα και να μην επιτρέψουν τη διάβρωση της ή τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στο επίπεδο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Σχολιάζοντας τον διορισμό του Ζόραν Τεγκελτίγια ως Προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου, η Πρόεδρος είπε ότι η Σρέπσκα θα έχει υπουργούς που θα εργαστούν στο όνομα της .Ο Ζόραν Τεγκελτίγια δήλωσε ότι θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του Υπουργικού Συμβουλίου στη Βουλή των αντιπροσώπων την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου . 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας Σεφίκ Τζαφέροβιτς, δήλωσε ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα είναι μια απόφαση που σέβεται το κράτος δικαίου, τους νόμους, τις στρατηγικές, οι οποίες δεν θα βλάψουν κανέναν, αλλά ότι τόσο η Βοσνία Ερζεγοβίνη όσο και όλοι οι πολίτες της θα επωφεληθούν. «Η Προεδρία έχει λάβει μια απόφαση η οποία δεν έχει ηττημένους και νικητές», δήλωσε ο Τζαφέροβιτς κατά τη δεξίωση στο κτίριο της Προεδρίας για την «ημέρα κρατικής υπόστασης» της 25ης Νοεμβρίου. Το γραφείο του Σερβικού μέλους της Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ σχολίασε ότι ο Τζαφέροβιτς και ο Κόμσιτς με την ευκαιρία της επονομαζόμενης ημέρας κρατικής υπόστασης έκαναν ένα ιδιωτικό πάρτι με χρήματα του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι η 25 Νοεμβρίου δεν είναι αργία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δημοσίευσε φωτογραφίες δύο υπόπτων για τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς στη βόρεια Μιτροβίτσα τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Η δημοσίευση των φωτογραφιών έγινε με την άδεια της ειδικής Εισαγγελίας, και αποσκοπεί στην ταυτοποίηση των προσώπων που βρίσκονται στη φωτογραφία.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης καταδίκασε έντονα την βιντεοσκόπηση ενός βίντεο κλιπ από τον Αλβανό τραγουδιστή, Αλμπάν Αζίσι στα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Νόβο Μπρντο τονίζοντας ότι η κινηματογράφηση ήταν μια «παράλογη και χυδαία πράξη». 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ ενέκρινε τον διορισμό της Γιούρι Κιμ ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αλβανία. 
Ο διορισμός της θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία. Κατά την ακρόαση στην Επιτροπή , η νέα πρέσβειρα ανέφερε ότι θα ενθαρρύνει τους ηγέτες της Αλβανίας να επιλύσουν το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο, προκειμένου να ενισχύσουν τις προοπτικές για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Η κ. Κιμ προσέθεσε ότι θα ενθάρρυνε επίσης την Αλβανία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, στη Δικαιοσύνη και τη δημιουργία ειδικών δομών για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα κατήγγειλε ότι μια ξένη πρεσβεία απειλεί τον εκπρόσωπό του, Τέντι Μπλούσι και ζήτησε την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης, που μπορεί να συνδέεται με το ροζ σκάνδαλο με το βίντεο που κυκλοφορεί στα Τίρανα που εμπλέκει ξένη πρέσβειρα και στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, και το οποίο ο πρόεδρος Μέτα δήλωσε ότι το έχει δει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου