Νοεμβρίου 21, 2019

Επί τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης υιοθέτησε σε επείγουσα συνεδρίαση τις τροποποιήσεις του κανονισμού της Βουλής, οι οποίες υποβλήθηκαν από τους βουλευτές του SDS και του PDP Μίρκο Σάροβιτς, Ντράγκαν Μέτκιτς, Μπράνισλαβ Μπορένοβιτς και Μίρα Πίκιτς. Στην ψηφοφορία 21 βουλευτές από την Ομοσπονδία ψήφισαν τις τροποποιήσεις , πέντε ήταν κατά και ένας απείχε, ενώ από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα πέντε βουλευτές ψήφισαν υπέρ και εννέα εναντίον. Η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα εξέδωσε ψήφισμα την περασμένη εβδομάδα, που καλούσε τους εκπροσώπους της Σέρπσκα στην Προεδρία , τη Βουλή των αντιπροσώπων ,τη Βουλή των Λαών και το Συμβούλιο Υπουργών να μην υποστηρίξουν την τροποποίηση του κανονισμού ώστε να μην μειωθεί ο αριθμός των προβλεπόμενων ψήφων από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα για λήψη αποφάσεων. Η επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με το σχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου σχηματίστηκε στη συνέχεια . Η σύνοδος της Βουλής των αντιπροσώπων θα διεξαχθεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, και σε αυτήν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ο μελλοντικός Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών Ζόραν Τεγκελτίγια.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Οι πρεσβευτές των χωρών του «Κουιντέτου» ενημέρωσαν τον Τζφέροβιτς και τον Κόμσιτς ότι η στρατιωτική συμμαχία θα αποδεχθεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. Οι αρχές της ισότητας και της νόμιμης εκπροσώπησης των συστατικών λαών, ο διάλογος και η συνεργασία αποτελούν βασικούς παράγοντες για το μέλλον της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , δήλωσε ο αρχηγός της Κροατικής HDZ Ντράγκαν Τσόβιτς, ο οποίος παρευρίσκεται στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το βίντεο που ανέβασαν οι αμερικανικές υπηρεσίες με έναν ρώσο πού δίνει μια τσάντα σε έναν σέρβο ήταν η πολιτική είδηση της ημέρας, αν και τα φώτα της δημοσιότητας απέσπασε ο κατηγορούμενος στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Βαλιέβσκι , Ζόραν Γιέλισιτς που έκοψε το λαιμό του μπροστά σε όλους στο δικαστήριο. Ο Βούτσιτς που είδε τον Γάλλο πρέσβη και του ζήτησε διευκρινήσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας διέταξε έρευνα.
 Η επικεφαλής της Γραμματείας Δημοσίου Χρέους είπε ότι μέχρι το 2022 θα το κατεβάσει στο 46% του ΑΕΠ. Η αντιπολίτευση ζήτησε αναβολή των εκλογών για εννέα μήνες και σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης . 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου συνέλαβε 12 άτομα στο Χέρτζεκ Νόβι, το Νίκσιτς και το Ντανίλοβγκραντ, συμπεριλαμβανομένων δύο αστυνομικών, στο πλαίσιο διεθνούς επιχείρησης κατά δουλεμπόρων.

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ . Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Νικόλα Ντιμιτρόφ συμμετείχε σε υπουργική σύνοδο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

 ΣΚΟΠΙΑ. Συνεχίζεται ο σάλος για την «εξωφρενική» όπως χαρακτηρίζεται από την Κοινή Γνώμη, αποφυλάκιση της Κάτιτσα Γιάνεβα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών καταδίκασε τις επιθέσεις στο δικαστικό σώμα και τους δικαστές και τόνισε ότι αποτελούν άμεση πίεση στην ανεξαρτησία και την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων. 

ΣΚΟΠΙΑ. Εν όψει των εκλογών ο Αλβανός αντιπρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μεχμέτ Ζεκίρι επιτέθηκε στον κυβερνητικό εταίρο DUI από την TV «TV 21» και απαντώντας στο ερώτημα αν θα συμμαχήσουν ξανά , είπε ότι «είναι κακοί για τους Αλβανούς», και ότι «προσωπικά δεν επιθυμεί νέο συνασπισμό» με αυτούς. Επίσης ο Πρόεδρος της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, Ζιγιάντιν Σέλα, σε συνέντευξη του για το πρόγραμμα T7 του Κοσσυφοπεδίου είπε: «Οι Αλβανοί με ρωτούν ποιος είναι χειρότερος, οι Σοσιαλδημοκράτες ή το ΕΜΕΟ, και εγώ τους λέω ότι χειρότεροι από αυτούς είναι το DUI. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο κατηγορούμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Ντβοράνι έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη υποστήριξε ότι ανέλαβε «πρωτοβουλίες» που δεν προβλέπονται λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου