Νοεμβρίου 19, 2019

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η κατάσταση υγείας του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι σταθερή και έλαβε εξιτήριο από την καρδιολογική κλινική του στρατιωτικού νοσοκομείου του Βελιγραδίου στην οποία εισήχθη επειγόντως την Παρασκευή. Το Γραφείο του ανακοίνωσε προηγουμένως ότι θα επιστρέψει στη δουλειά σήμερα. Ο υπουργός υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ δήλωσε χθες ότι ο Σέρβος πρόεδρος έχει χρόνιο καρδιακό πρόβλημα, αλλά ότι η υγεία του επιδεινώθηκε την Παρασκευή όταν αποφάσισε να πάει στο νοσοκομείο.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία ανησυχεί βαθύτατα για την υποστήριξη ορισμένων κρατών μελών του ΝΑΤΟ στο σχηματισμό του λεγόμενου στρατού του Κοσσυφοπεδίου, είπε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, στον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Σερβία, Άντονι Γκόντφρι. Η αδυνατισμένη κατά 18 κιλά υπουργός κατασκευών, μεταφορών και υποδομών Ζοράνα Μιχαίλοβιτς, συνομίλησε με εκπροσώπους της τουρκικής εταιρείας Τσεναρι που υλοποιούν στη Σερβία, τον αυτοκινητόδρομο Βελιγραδίου-Σεράγεβο και με την ευκαιρία είπε ότι δεν θα αυξηθεί το οριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους που θα παραμείνει στα 130 χιλ ανά ώρα. Η κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου που τροποποιεί το θεσμικό νόμο για τα δημοψηφίσματα και που καταργεί το όριο της προσέλευσης πάνω από το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. 
Ο επικεφαλής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσσοβο και το Μετόχζι Μάρκο Τζούριτς δήλωσε ότι ο Αλμπίν Κούρτι επιβεβαιώνει καθημερινά με τις δηλώσεις του ότι αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα της περιοχής και της Ευρώπης. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, δέχτηκε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ. Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ για τη στήριξη που δόθηκε στην Αλβανία για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών και υπογράμμισε την αναγκαιότητα εφαρμογής της δικαστικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Το γραφείο του ΟΑΣΕ στα Τίρανα έχει κάνει έκκληση στην αντιπολίτευση για συμμετοχή στον διάλογο που οργανώνει σήμερα για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού σώματος. Πηγές από το Δημοκρατικό Κόμμα επιβεβαίωσαν ότι θα παρακολουθήσουν τη συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο.

 ΣΚΟΠΙΑ. Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το Φόρουμ των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων με θέματα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας , την πρόληψη και την αντιμετώπιση του «βίαιου εξτρεμισμού» και το «μεταναστευτικό». Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε χθες με τον Ζάεφ. 

ΜΟΣΤΑΡ. Ο ηγέτης της Κροατικής HDZ Ντράγκαν Τσόβιτς δήλωσε είπε ότι αναμένει να σχηματιστούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων μέσα στην επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να διοριστεί το νέο Συμβούλιο Υπουργών. Με την ευκαιρία της επετείου της ανακήρυξης της Χέρτζεκ -Μπόσνα είπε ότι η πρώην κροατική κοινότητα που ιδρύθηκε το 1991, επέτρεψε την επιβίωση και την ευημερία των Κροατών. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ένας (ισλαμιστής) τρομοκράτης ήθελε να επιτεθεί στο μοναστήρι του Ντέτσανι. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι Αρχές του Μαυροβούνιου απέλασαν έναν Αλβανό υπήκοο και του επέβαλαν πρόστιμο 300 ευρώ για την ύψωση της Αλβανικής σημαίας σε εκδήλωση στο Μπαρ. 

ΣΟΦΙΑ. Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα στη Βουλγαρία», ετοιμάζουν κοινή πανβουλγαρική διαδήλωση διαμαρτυρίας για τα τέλη Νοεμβρίου, ζητώντας την απόσυρση της «μεταρρυθμιστικής» διάταξης η πρώτη ημέρα της αναρρωτικής άδειας να μην πληρώνεται .Το Ινστιτούτο Κοινωνικών και Συνδικαλιστικών Ερευνών ανακοίνωσε ότι το κόστος επιβίωσης μιας τετραμελούς οικογένειας στη Σόφια είναι 1666 ευρώ το μήνα ή 417 316 ευρώ κατά μέσον όρο ανά άτομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου