Νοεμβρίου 16, 2019

Η 16η Nοεμβρίου στην Ιστορία

534. «Δημοσιεύτηκε» ο Ιουστινιάνειος Κώδικας.(Codex Iustinianus).

1095. Ο πάπας Ουρβανός Β΄ στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Κλερμόν,κάλεσε τους ηγέτες της εκκλησίας και τους κυβερνήτες σε θρησκευτικό πόλεμο εναντίον της φυλής των Σελτζούκων, που κατείχαν τους Αγίους Τόπους της Παλαιστίνης. Έτσι ξεκίνησε η εποχή των Σταυροφοριών. Ο Ρεϋμόνδος Δ΄ της Τουλούζης ήταν ο πρώτος που δήλωσε συμμετοχή στην Α΄ Σταυροφορία.

1242. Ο Μπέλα Δ της Ουγγαρίας εξέδωσε χρυσόβουλο με το οποίο το Ζάγκρεμπ αναγνωρίστηκε ως ελεύθερη βασιλική πόλη.

1532. Ο Φρανθίσκο Πιθάρρο και 200 άντρες του αιχμαλώτισαν τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταουάλπα στη μάχη της Καχαμάρκα.
1632. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο οι Σουηδοί νίκησαν στη μάχη του Λούτσεν τα αυτοκρατορικά στρατεύματα του Βαλενστάιν ωστόσο ο βασιλιάς τους, Γουσταύος Β΄ σκοτώθηκε στη μάχη.

1762. Στο Βίσεβατς , του  Κραγκουγίεβατς γεννήθηκε ο Τζώρτζε  Πέτροβιτς Καρατζόρτζεβιτς ο  ηγέτης της πρώτης σερβικής Επανάστασης.

1793. 93 καθολικοί ιερείς απαγχονίστηκαν στη Νάντ.

1805. Η Μάχη του Σονγκράμπεν; Schöngrabern βόρεια της Βιέννης ανάμεσα στην οπισθοφυλακή του Κουτούζωφ από 7000 άνδρες που διοικούσε ο πρίγκιπας Πιότρ Μπαγκρατιόν και του σώματος του Μυρά με 40.000 άνδρες.



1808. Στην Κωνσταντινουπόλη εκτελέστηκε με εντολή του Μαχμούτ Β ο ανατραπείς Μουσταφά Δ, που, εκτέλεσε τον
Σελίμ Γ.
Στο Παρίσι, ο Ναπολέων Βοναπάρτης ακλουθώντας τον Ιουστινιανό υπέγραψε τον γαλλικού κώδικα ποινικής δικονομίας. (d'Instruction criminelle).




1822. Στις 16/28 Νοεμβρίου, δολοφονήθηκε από τους αγγλόφιλους Γιατράδες, ο φιλογενής Παναγιώτης Κρεββατάς, στην περιοχή Κυανή Σκάλα, κοντά στη γέφυρα Κοπάνου, στον ποταμό Ευρώτα.


1826. Κατά την Ελληνική Επανάσταση οι Τούρκοι επιτέθηκαν στη Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς την οποία υπεράσπιζαν  οι στρατιώτες του Καραϊσκάκη.

1828 . Η Αγγλία που παρέσυρε τη Γαλλία και τον Νέσελροντ , αγνοώντας τις απόψεις του Καποδίστρια, όπως εκφράστηκαν στη Διάσκεψη του Πόρου, επέβαλε με το δεύτερο Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 4/16ης Νοεμβρίου, τη δημιουργία ενός αυτόνομου ελληνικού κράτους, αλλά υποτελούς στο Σουλτάνο, που θα περιελάμβανε την Πελοπόννησο (Μοριά) και τα νησιά των Κυκλάδων.

1849 .Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι σε θάνατο για αντι-κρατική δράση. 

1912.Στον Α Βαλκανικό Πόλεμο ξεκίνησε η μάχη του Μοναστηρίου μετα την οποία ο σερβικός στρατός κατέλαβε την πόλη στις 18 Νοεμβρίου.

1914. Άνοιξε επίσημα η FED. Η «Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών». Την ίδια ημέρα στη Σερβία άρχισε η Μάχη της Κολούμπαρα που έληξε στις 15 Δεκεμβρίου με νίκη του σερβικού στρατού απέναντι στους Αύστρο-Ούγγρους.

1917. Ο Ζώρζ Κλεμανσώ διορίστηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας .Η πρώτη του πράξη ήταν να αποπέμψει τον Μωρίς Σαράιγ από το Μακεδονικό Μέτωπο επειδή συνδεόταν με τους πολιτικούς Ζοζέφ Καγιό και Λουί Μαλβί, οι οποίοι κατηγορούνταν για προδοσία.

1919 . Έγιναν κοινοβουλευτικές εκλογές στην Γαλλία και την Ιταλία. Στη Γαλλία πρώτο κόμμα ήταν η Ομοσπονδία των Ρεπουμπλικανών, (FR), του Αυγούστου Ισαάκ που έλαβαν μεν 1,819,691 ψήφους αλλά εξέλεξαν 183 βουλευτές ,
ενω η Δημοκρατική Συμμαχία των Ρεπουμπλικανών, (ARD)του Πουανκαρέ κέρδισε 200 έδρες. Τρίτο Κόμμα οι Ριζοσπάστες του τραυματία Κλεμανσώ που κατέβηκαν με επικεφαλής τον Εντουάρ Εριό και έβγαλαν μόνο 86 βουλευτές, χάνοντας 86. Τέρταρτο Κόμμα οι σοσιαλιστες (SFIO) με τον Λέοντα Μπλουμ που πήραν το 21.22% των ψήφων αλλά έβγαλαν μόνο 68 βουλευτές. Στην Ιταλία ψήφισαν 5,793,492 ψηφοφόροι από τα 10,239,326 εγγραμμένους (56.6%) και νικητές ήσαν οι σοσιαλιστές του Φίλιππο Τουράτι που πήραν 32.3% και 156 έδρες και ακολούθησαν το Λαϊκό Κόμμα με 20,5% και οι Φιλελευθεροι Δημοκράτες με 15,9%.

1922. Ο Μουσολίνι παρουσίασε  την κυβέρνησή του στο Κοινοβούλιο
1933. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις. Προηγήθηκαν μυστικές διαπραγματεύσεις του προέδρου Ρούσβελτ με τον σοβιετικό κομισάριο εξωτερικών υποθέσεων Λιτβίνοφ
που κατέληξαν σε μια συμφωνία κυρίων ,(15 Νοεμβρίου), με την οποία οι Σοβιετικοί δεσμεύτηκαν να απόσχουν από κάθε παρέμβαση στις αμερικανικές εσωτερικές υποθέσεις, δηλαδή να μην βοηθούν το αμερικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, να εγγυηθούν ορισμένα θρησκευτικα και νομικά δικαιώματα στους Εβραίους που ζουσαν στη Σοβιετική Ένωση, και δεσμεύτηκαν σε μελλοντικές συνομιλίες για τη διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τη σύναψη των συμφωνιών αυτών, ο Πρόεδρος Ρούζβελτ
διόρισε τον δικό του άνθρωπο William C. Bullitt, ως ο πρώτο πρέσβη των ΗΠΑ στη Σοβιετική Ένωση.

1940. Στις 16 Νοεµβρίου το 2/39 Σύνταγμα Εὐζώνων συνέχισε την επίθεση του για την κατάληψη της Βίγλας και την απελευθέρωση της Κόνιτσας . Στο μέτωπο «Μόροβας – Ιβάν» , το Απόσπασμα Μπεγέτη κατέλαβε το ορεινό συγκρότημα Χήπετς, το ύψωμα 1500 και το χωρίο Ρέσνιτσε. Πιάνοντας 130 Ιταλούς αιχμαλώτους και άφθονο πολεμικό υλικό. Σε όλο το µήκος του µετώπου οι ελληνικές δυνάµεις µετά από σκληρό αγώνα κατάφεραν να προωθήθούν µέχρι τα υψώµατα 1779 και Αγιος Αθνανάσιος.Τις απογευµατινές ώρες τις κατελήφθη το χωριό Άρζα και τα υψώµατα βορείως του χωριού.
Σε απάντηση του βομβαρδισμού του Κόβεντρι από τη Λουφτβάφε , η ΡΑΦ βομβάρδισε το Αμβούργο. Στην κατεχόμενη Πολωνία, οι Ναζί απέκλεισαν το Γκέτο της Βαρσοβίας.

1941. Οι Γερμανοί επανέλαβαν την επίθεσή τους προς τη Μόσχα. Το 3ο και το 4ο Σώμα προωθήθηκαν κατά μήκος των Λεωφόρων Μόσχας-Λένινγκραντ και Μόσχας- Βολοκαλομένσκογιε, και έφθασαν σε 30-40 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.
1942. Το υποβρύχιο «ΤΡΙΤΩΝ»
που μετέφερε 4μελή ομάδα
πρακτόρων στην κατεχόμενη Ελλάδα,
από την Αίγυπτο, έφτασε
έξω από το ακρωτήριο Καφηρέας
στις 16 Νοεμβρίου , αλλά λόγω θαλασσοταραχής ο κυβερνήτης του ανέβαλε την αποβίβαση
για την επόμενη νύχτα και ανέλαβε σύντομη πολεμική περιπολία.
Στις 16:20 αναδύθηκε σε περισκοπικό βάθος διακρίνοντας κοντά στην Άνδρο εχθρική νηοπομπή που αποτελούνταν από το ρουμανικό ατμόπλοιο ALBA JULIA και το Ιταλικό CELENO, τα οποία συνοδεύονταν από το αντιτορπιλικό HERMES και δυο βοηθητικά ανθυποβρυχιακά, τα UJ-2101, και UJ-2102.
Το ΤΡΙΤΩΝ επιτέθηκε στην νηοπομπή και δέχτηκε την επίθεση των ανθυποβρυχιακών. Βυθίστηκε στις 10 το βράδυ. Από το πλήρωμα και τους επιβαίνοντας 28 αιχμαλωτίστηκαν, 2 διέφυγαν κολυμπώντας προς την Εύβοια και 24 σκοτώθηκαν.
Τα ερείπια της εκκλησίας της Θεοτόκου στα Κανάλια 
1943. Στην Ελλάδα , μετά από μάχες τεσσάρων ημερών, η Λέρος που είχε καταληφθεί από τους Άγγλους ανακαταλήφθηκε από τις γερμανικές δυνάμεις. Ήταν η τελευταία νίκη των δυνάμεων του Άξονα. Οι Γερμανικές δυνάμεις Κατοχής έκαψαν τριακόσια, (300), σπίτια του χωριού Κανάλια της Κάρλας ,
και ανατίναξαν την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, (που είχε εγκαινιαστεί το 1804) , στην οποία οι αντάρτες είχαν αποθηκεύσει πυρομαχικά. Περίπου 50 άτομα συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν όμηροι στις φυλακές της Λάρισας.
35 Β-24 της 392ης πτέρυγας βομβάρδισαν το εργοστάσιο «Norsk Hydro» στο Βεμροκ, της Νορβηγίας όπου είχε ξαναρχίσει η παραγωγή βαρέως ύδατος.
Την ίδια ημέρα στο Παρίσι συνέλαβαν τον επικεφαλής της γαλλικής "ΟΠΛΑ των αλλοδαπών" Μισάκ Μανουσιάν.

1944. Πραγματοποιήθηκαν καταστρεπτικοί συμμαχικοί βομβαρδισμοί στο Ρούρ και τη Ντύρεν.

1945. 88 Γερμανοί επιστήμονες και μηχανικοί μεταφέρθηκαν μυστικά από τον αμερικανικό στρατό στις ΗΠΑ για να εργαστούν για την ανάπτυξη της πυραυλικής τεχνολογίας.

1948.Εκδόθηκε το ψήφισμα 62 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: για το ζήτημα της Παλαιστίνης.

1955 .Διαδηλώσεις και επεισόδια  σε όλες τις πόλεις της Κύπρου με αφορμή την απόρριψη  της εφέσεως του καταδικασθέντος εις θάνατον Μιχαλάκη Καραολή.

1962. Πλημμύρισαν τα Σκόπια.

1965. Η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε το διαστημικό σκάφος Βενέρα 3 προς τον πλανήτη Αφροδίτη. Στην Αθήνα η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την πλήρωση των κενών εδρών μητροπολιτών παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.


1970. Απεβίωσε  ο ηγέτης του Λαϊκού  Κόμματος  και τέως πρωθυπουργός.Κωνσταντίνος Τσαλδάρης,

1973 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον υπόγραψε τον νόμο για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου από την Αλάσκα. Την ίδια ημέρα κατελήφθη από φοιτητές και η πολυτεχνική σχολή της Θεσαλονίκης.

1988 .Ελεύθερες εκλογές .Οι ψηφοφόροι ψήφισαν την κόρη του Μπούτο Μπεναζίρ.

1991. Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν υπέγραψε μια σειρά διαταγμάτων για τη μεταφορά του έλεγχου της οικονομίας από τη σοβιετική κεντρική κυβέρνηση προς την κυβέρνηση της Ρωσίας.

1992 . Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, (πρώην κομμουνιστές), κέρδισαν τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στη Λιθουανία.

1995 . Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου της Χάγης κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάραζιτς και τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία εναντίον Μουσουλμάνων αμάχων κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Σρεμπρένιτσα.

2000. Στο Βελιγράδι, η κυβέρνηση της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας αποφάσισε την ανανέωση των  διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, τις οποίες διέκοψε το Βελιγράδι κατά τη διάρκεια της εγκληματικής επιχείρησης  του ΝΑΤΟ « Ελεήμων άγγελος» το 1999.

2001.Το Κλαμπ των Παρισίων διέγραψε το 66% του Γιουγκοσλαβικού Χρέους προς τα κράτη μέλη.


2003. Στη Σερβία, λόγω της χαμηλής προσέλευσης ψηφοφόρων, (39 τοις εκατό), ακυρώθηκαν οι προεδρικές εκλογές.
2011. Στην Ιταλία ορκίστηκε η κυβέρνηση Μόντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου