Οκτωβρίου 20, 2019

H 20η Οκτωβρίου στην Ιστορία

1314. Ο Λουδοβίκος Βιτελσμπάχερ της Βαυαρίας εκλέχθηκε κατά πλειοψηφία Γερμανός Αυτοκράτορας. 

1448. Έληξε η δεύτερη μάχη του Κοσσυφοπεδίου, η οποία ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου. Ο στρατός του Ουνιάδη αποτελούμενος από Ούγγρους, Βλάχους, Γερμανούς και Τσέχους συνάντησε το στρατό του Μουράτ στο Κοσσυφοπέδιο, περιμένοντας και τον Σκεντέρμπεη που δεν εμφανίστηκε. Απόντες από τη μάχη και οι Σέρβοι των οποίων ο ηγεμόνας Γεώργιος Μπράνκοβιτς συνθηκολόγησε με τους Τούρκους. Η μάχη κρίθηκε όταν οι Βλάχοι του Ουνιάδη αποχώρησαν και πέρασαν στο στρατόπεδο του Μουράτ. Τότε ο Ουνιάδης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει νύχτα το πεδίο της μάχης. 

1480. Ο Ιβάν ο Τρίτος και ο Μέγας Χάνος των Μογγόλων Αχμετ υπέγραψαν την πρώτη συμφωνία οριοθέτησης που τοποθέτησε τη γραμμή των συνόρων τους στον ποταμό Οκα (Ούγκρα) στην Καλούγκα. 

1562 . Ένας ισχυρός σεισμικός στο Ρέτζιο Καλαβρίας προκάλεσε τη βυθηση του ακρωτηρίου Καλαμίτσι 


1587.Oι Ουγενότοι υπό τον Ερρίκο της Ναβάρα, κατήγαγαν αποφασιστική νίκη στη μάχη της Κουτρά εναντίον της καθολικής Λεγεώνας. Οι καθολικοί είχαν 2000 νεκρούς , οι 300 από τους οποίους ήσαν ευγενείς. Οι Ουγενότοι έχασαν μόνο 50.

1595. Κατά τον Μακρυ τουρκικό Πόλεμο οι Χριστιανοί υπό τον Στέφαν Μπάθορυ και τον Μιχαήλ Βιτεαζούλ νίκησαν τον Σιν΄λαν πασά και κατέλαβαν το φρούριο του Γκούργκιου.


1600. Η μάχη του Μπούκοβ  μεταξύ των Βλάχων του Μιχαήλ Βιτεαζούλ του «Γενναίου» και των Πολωνών  από τον Γιαν Ζαμούσκι που είχαν τοποθετήσει στον θρόνο του Ιασίου τον βογιάρο Ιερεμία Μοβίλα. Νίκησαν οι Πολωνοί.

1696. Η ρωσική Δούμα αποφάσισε μετά από αίτημα του τσάρου Πέτρου Α ' του Μέγα την ναυπήγηση πολεμικού στόλου.

 1740.Η Μαρία Θηρεσία στέφθηκε αρχιδούκισσα της Αυστρίας. Η Γαλλία, η Πρωσία, η Βαυαρία και η Σαξονία δεν την αναγνώρισαν με αποτέλεσμα τον Πόλεμο της Αυστριακής Διαδοχής. 

1774 . Το Αμερικανό Ηπειρωτικό Κογκρέσο επέβαλε οικονομικό εμπάργκο στις συναλλαγές με τη Βρετανία. 

1805. Ο Πρωσικός στρατός του στρατηγού Μακ παραδόθηκε στο Ναπολέοντα στο Ουλμ. Ο γαλλο-Ισπανικός στόλος απέπλευσε από το αγκυροβόλιο στο Κάντιθ, και την επόμενη αντιμετώπισε τον βρετανικό στόλο στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. 


1812. Η Δεύτερη μάχη του Πολοτσκό. Τα ρωσικά στρατεύματα, (49000), υπό τις διαταγές του Αδόλφου Πέτρου Βιτγκενστάιν,  επιτέθηκαν και νίκησαν το βαυαρικό σώμα, από 23000 άνδρες  της υποχωρούσης γαλλικής Στρατιάς υπό τον Στρατάρχη Σαιν Σιρ. Οι Βαυααροί έχασαν 8000 ανδρες. Οι νικητές έχασαν 12000. 


1820.   Άρχισε το Συνέδριο του Τροπάου  της Τσεχίας, (Όπαβα) στο οποίο κυριάρχησαν οι εξελίξεις στο Βασίλειο της Σικελίας.

1822. ¨Άρχισε το Συνέδριο των μεγάλων δυνάμεων στη Βερόνα που ασχολήθηκε με την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, και κυρίως με την επέμβαση στην Ισπανία κατά των Φιλελεύθερων.
1827. (8/20 Οκτωβρίου). Ναυμαχία στο Ναυαρίνο. 
Ο άγγλος ναύαρχος Κόρδιγκτον αιφνιδίασε και κατέστρεψε τον οθωμανικό και αιγυπτιακό στόλο στην Πύλο. Η ελληνική ανεξαρτησία όμως ήταν αποτέλεσμα του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1828. 

1860. Ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ υπέγραψε το διάταγμα του Οκτωβρίου, για την καθιέρωση της συνταγματικής μοναρχίας στην αυστριακή αυτοκρατορία. 

1883. Το Περού και η Χιλή υπέγραψαν συνθήκη, για την απόσυρση του Περού από τον Πόλεμο του Ειρηνικού με την οποία η επαρχία Ταραπακά παραχωρήθηκε στη Χιλή. 

1888. Στην Αθήνα στις 20 Οκτωβρίου/1η Νοεμβρίου εγκαινιάστηκε το Ζάππειο Μέγαρο.

 1891. Το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υιοθέτησε το πρόγραμμα της Ερφούρτης. 

1900. Η Γερμανό- Βρετανική Συμφωνία , που απέβλεπε στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, και στη διατήρηση των λιμανιών της χώρας ανοιχτών στο διεθνές εμπόριο.

 1904. Η Χιλή και η Βολιβία υπέγραψαν Συνθήκη Ειρήνης και Φιλίας, οριοθετώντας τα σύνορα τους. 

1913. Υπογράφηκε η αγγλο-γερμανική συμφωνία για τον έλεγχο της Αγκόλα και της Μοζαμβίκης. 

1914.Κατα τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, άρχισε η πρώτη μάχη του Υπρ, που συνεχίστηκε μέχρι τις 18 Νοεμβρίου. Ο γερμανικός στρατός προσπαθούσε να κατακτήσει τα λιμάνια του Καλαί και του Κερκ.

1915. Οι σύμμαχοι της Αντάτ κήρυξαν τον πόλεμο στη Βουλγαρία, που επιτέθηκε στη Σερβία και μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων. 

1921. Στην Άγκυρα ο Γάλλος πρεσβευτής Μπουγιόν υπέγραψε με τον Κεμάλ τη Συμφωνία της Άγκυρας, που προέβλεπε , την αναγνώριση του Κεμαλικού καθεστώτος, την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές και τη χορήγηση όπλων, την ίδια ώρα που ο ελληνικός Στρατός μάχονταν στη Μικρά Ασία. 

1924. Στην Αθήνα, στον κατάμεστο κινηματογράφο «Πανόραμα» στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου και Χαλκοκονδύλη, ποδοπατήθηκαν λόγω πανικού 26 παιδιά και 18 άλλοι θεατές τραυματίστηκαν σοβαρά. 

1929. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΣΕ κήρυξε επισήμως την πλήρη κολεκτιβοποίηση. 

1934. Με μια επιδρομή στο Σβάρτσφίσερ, μια από τις γκέι σκηνες της πόλης του Μονάχου, και στο Γκλοκενμπασβιρτελ, οι Ναζί ξεκίνησαν τις διώξεις  κατα των ομοφυλοφίλων και των λεσβιών. Εκείνο το βράδυ, 145 άνδρες συνελήφθησαν, 39 από τους οποίους πήγαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου για αρκετές εβδομάδες, για αναμόρφωση.
1935. Περίπου 6000 Κινέζοι κομμουνιστές, (από του 86000 που ξεκίνησαν υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ) έφθασαν στον θύλακα του Σανγκτζί αφου διέσχισαν με τα πόδια 9.600 χιλιόμετρα, σε 368 ημέρες. Έτσι έληξε η «Μεγάλη Πορεία». 

1940. Ο Έλληνας Πρέσβης στη Ρώμη Ιωάννης Πολίτης ενημέρωσε τον Μεταξά για τις αποφάσεις της Ιταλικής κυβέρνησης που ελήφθησαν στις 15 Οκτωβρίου στο Παλάτσο Βενέτσια για επίθεση κατά της Ελλάδας, και τονίζει σωστά τις αποφάσεις. «Ανακεφαλαίωσις. Επίθεσις εις Ήπειρον, Πίεσις προς Θεσσαλονίκην και εις δεύτερον χρόνον προέλασις προς Αθήνας.». Στην Τουρκία ανακοινωθήκαν τα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού . Οι κάτοικοι ήσαν 17.820.950.

 1941. Στο Κραγκούγιεβατς, στη Σερβία άρχισαν οι μαζικές εκτελέσεις αντιποίνων από τους Γερμανούς . 

1942. Τερματίστηκε η μακρά αεροπορική πολιορκία της Μάλτας από τις δυνάμεις του Άξονα. 

1943. Στη Σούδα η αεροπορία των συμμάχων βύθισε το εμπορικό πλοίο Σίνφρα που μεταφέρει Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου, που παίρνει μαζί του στο βυθό 2.098 άτομα. 
Βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη  της Νις σκοτώνοντας  250 ενήλικους Σέρβους πολίτες, και τουλάχιστον 70 παιδιά. Οι γερμανικές δυνάμεις υπέστησαν μικρές ζημιές. Αυτή ήταν η αρχή της Αγγλο-Αμερικανικής αεροπορικής εκστρατείας εναντίον της Σερβίας.

1944. Οι «σύμμαχοι» πλέον, Βούλγαροι αποσύρθηκαν από την Μακεδονία σε εφαρμογή της συμφωνίας της χαρτοπετσέτας των Στάλιν –Τσώρτσιλ . 
Οι Γερμανοί εκκένωσαν την Καλαμπάκα και το Καστράκι. Μονάδες Παρτιζάνων (НОВЈ) υπό τον στρατηγό Πέκο Ντάπτσεβιτς και στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού υπό τον στρατηγό Βλάντιμιρ Ζντάνοφ μπήκαν ως απελευθερωτές στο Βελιγράδι .Την ίδια ημέρα ο Αμερικανός στρατηγός Ντάγκλας Μακάρθουρ αποβιβάστηκε ξανά στις Φιλιππίνες, όπως είχε υποσχεθεί. 

1945. Οι γυναίκες στη Γαλλία απέκτησαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. 

1947. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή των Αντι-αμερικανικών Δραστηριότητων γνωστότερη και ως «Επιτροπή ΜακΚάρθι», ξεκίνησε τις δημόσιες ακροάσεις για την Κομμουνιστική διείσδυση στο Χόλιγουντ.

 1949. Η Γιουγκοσλαβία εξελέγη ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

1950. Εκλέχτηκε ομόφωνα ως Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο Κιτίου Μακάριος 

1952. Η κυβέρνηση Μοσαντέκ του Ιράν κήρυξε τη Μεγάλη Βρετανία ως εχθρό και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις. 

1955 . Στη πόλη της Αμμοχώστου 8 αγωνιστές της ΕΟΚΑ επέδραμαν σε στρατιωτική αποθήκη και αφαίρεσαν ποσότητα οπλισμού. Άφησαν και σημείωμα που έλεγε «Η αξία των παραληφθέντων όπλων θα καταβληθή υπό του ΔΙΓΕΝΗ μετά την λήξιν του αγώνος». 

1958. Στην Κύπρο δολιοφθορές της ΕΟΚΑ και καταστροφή αεροπλάνου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ακρωτηρίου.Στη Ταϊλάνδη, ο αρχηγός του Επιτελείου στρατηγός Σαρίτ Τάναρατ ανελαβε την εξουσία με αναίμακτο πραξικόπημα. 

1961. Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, του Р-13, που εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο. Ο Τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος Φ.Κιουρτσούκ πρόβαλε βέτο στην πρόταση για ενιαίου κυπριακού στρατού. 

1962. Ο Μάο Τσε Τουνγκ επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στην Ινδία για να αλλάξει τα σύνορα που κληρονόμησε από τη «γραμμή ΜακΜαόν (McMahon)» του 1914, που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Θιβέτ και Ινδιών. Η Κίνα επιτέθηκε αιφνιδιαστικά σε όλο το μέτωπο των 2500 χιλιομέτρων των συνόρων και φρουρές των ινδικών ενόπλων δυνάμεων σε υψόμετρα άνω των 5000 μέτρων είτε υποχώρησαν είτε παραδόθηκαν. Η κυβέρνηση Νεχρού που προσπαθούσε να προσεγγίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αιφνιδιάστηκε πλήρως. 

1965. Ο στρατηγός Σουχάρτο, άρχισε τις μαζικές συλλήψεις των κομμουνιστών στην Ινδονησία. 

1966. Άρχισε η τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα του Γιουγκοσλάβου πρωθυπουργού Πέταρ Στάμπολιτς τον οποίο συνόδευε ο υπουργός οικονομικών Κίρο Γκλιγκόρωφ. Κύριο αντικείμενο για τους Γιουγκοσλάβους ήταν η πρόταση για κατάργηση των θεωρήσεων , αλλά κυρίως η κατασκευή αγωγού από το συγκρότημα της Εσσο Πάππας προς το Βελιγράδι μέσω Σκοπίων. Ο αγωγός κατασκευάστηκε επί Σημίτη. Η επίσκεψη σκιάζεται από δηλώσεις του επικεφαλής του Κ.Κ. Μακεδονίας Κρίστε Τσερβενκόφσκι, (του πατρός του μετέπειτα πρωθυπουργού Μπράνκο), περί της «μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα. Την ίδια ημέρα η κυβέρνηση των αποστατών επιστράτευσε τους τεχνικούς του Ο.Τ.Ε. 


1968. Στο Σκορπιό έγινε ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση με την πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ζακλίν Κένεντι Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό, ο αμερικανός Ντικ Φόσμπερυ που έκανε άλματα με τον δικό του παλμό κέρδισε στο άλμα εις ύψος με 2.24. 

1971. Ο Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Βίλυ Μπράντ ,τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και την «Οστ πολιτίκ» του. 

1973. Η βασίλισσα της Αγγλίας Ελίζαμπεθ εγκαινίασε την Όπερα του Σίδνεϋ. 1977. Σε συμπλοκή με την αστυνομία στου Ρέντη, σκοτώνεται ο Χρήστος Κασσίμης, την ώρα που τοποθετούσε εκρηκτικό μηχανισμό στις εγκαταστάσεις της γερμανικής εταιρίας AEG. 

1985. Απογραφή στην Τουρκία. Ο πληθυσμός της Τουρκίας ήταν 50.664.458 και οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, 5.475.982.

1992. Οι Μονάδες του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού απαγκιστρώθηκαν από το Ντουμπρόβνικ, και τη χερσόνησο της Πρέβλακα στην είσοδο του κόλπου του Κότορ που τέθηκαν υπό τον έλεγχο των παρατηρητών του ΟΗΕ. Στην πόλη της Βιτεζ στη Βοσνία ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και Κροατών, που μέχρι τότε ήσαν σύμμαχοι ,εναντίον των Σέρβων της Βοσνίας. 


1993. Το Βέλγιο αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔΜ.

2003. Το δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε το κατηγορητήριο εναντίον του αρχηγού του γραφείου δημόσιας ασφάλειας της Σερβίας,  Σρέτεν Λούκιτς, του προκατόχου του,  Στρατηγού Βλαντίμιρ Τζούρτζεβιτς, του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού  Νεμπόισα Πάβκοβιτς και του πρώην διοικητή του τρίτου Σώματος Στρατού Βλαντίμιρ Λαζαρεβιτς.


2011.Ενω η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ ανακοίνωσε «το οριστικό τέλος της ένοπλης δράσης της», έπεσε το προπύργιο του Μοαμάρ Καντάφι, η Σύρτη, έπειτα από πολιορκία που διήρκεσε έναν μήνα, Οι σουνίτες μισθοφόροι του Κράτους Δικαίου λιντσάρισαν τον αιχμάλωτο Μουαμάρ Καντάφι.
Το ελληνικό  Κοινοβούλιο ψήφισε  το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα λιτότητας. Περισσότερα από 70 άτομα τραυματίστηκαν, σε συγκρούσεις με την αστυνομία, σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία, του συνδικαλιστικού κινήματος

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς ένας 53χρονος οικοδόμος του ΠΑΜΕ.
2015. Η Ευρωπαϊκή Ένωση  αποφάσισε την αποστολή  291 συνοριοφυλάκων  στην Ελλάδα και την Ιταλία για να βοηθούν στην ταυτοποίηση και την καταγραφή των λαθρομεταναστών. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία υπέγραψαν μια συμφωνία με σκοπό την αποφυγή εμπλοκής των  πολεμικών αεροσκαφών τους στη Συρία. Το Ισραήλ συνέλαβε τον ηγέτη της Χαμάς, Σεΐχη Χασάν Γιουσέφ.

2017.Στις εκλογές  στην Τσεχία ο πολυεκατομμυριούχος  Αντρέι Μπαμπιτς πήρε το 29,6% και έβγαλε 78 από τους 200 βουλευτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου