Οκτωβρίου 15, 2019

Η 15η Οκτωβρίου στην Ιστορία

533. Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος εισήλθε θριαμβευτικά στην Καρχηδόνα, ολοκληρώνοντας την καταστροφή του κράτους των Βανδάλων.

1014 . Μετά τον θάνατο του Σαμουήλ, βασιλιάς της Βουλγαρίας στέφθηκε ο γιος του Γαβριήλ Ράντομιρ.

1066. Ο Έντγκαρ ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Αγγλίας, αλλά δεν στέφτηκε ποτέ. Βασίλεψε 56 ημέρες έως τις 10 Δεκεμβρίου.

1204. Ο Καρδινάλιος Λέων, απεσταλμένος του Πάπα Ιννοκέντιου του τρίτου, έφτασε στο Τύρνοβο για να στέψει τον Ιωανίτση ή Σκυλοϊωάννη, το Ρωμαιοκτόνο Τσάρο των Βουλγάρων. Ο Ιννοκέντιος Γ΄, το 1199 έστειλε επιστολή στον Καλογιάν, και του ζητούσε να ενώσει την Εκκλησία του με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ο Καλογιάν ζήτησε από τον Ινοκκέντιο να του απονείμει το αυτοκρατορικό στέμμα και το σκήπτρο που έφεραν ο Συμεών Α΄, ο Πέτρος Α΄ και ο Σαμουήλ. και επίσης να τον αναγνωρίσει ως Πατριάρχη της Βουλγαρικής Εκκλησίας. Ο Καρδινάλιος Λέων, όταν έφτασε στην Βουλγαρία, έχρισε ως Αρχιεπίσκοπο τον Βασίλι του Τάρνοβο, και έστεψε τον Καλογιάν ως rex Bulgarorum et Blachorum, (Βασιλιά των Βουλγάρων και των Βλάχων), και όχι ως αυτοκράτορα.

1211. Μάχη στον ποταμό Ρυνδακό της Βιθυνίας,κοντά στην Προύσα. Ο στρατός του Λατίνου αυτοκράτορα Ερρίκου της Φλάνδρας νίκησε το στρατό του Δεσπότη της Νίκαιας Θεόδωρου Α 'Λάσκαρη. Η νίκη των Λατίνων οδήγησε στη συνθήκη του Νυμφαίου το 1214.

1529. Λύθηκε η πολιορκία της Βιέννης . Ο Σουλεϊμάν (Σολομών) διέταξε την υποχώρηση του Τουρκικού Στρατού λόγω της έλευσης του χειμώνα.

1552. Ο Ιβάν ο Τρομερός κατέλαβε το Χανάτο του Καζάν

1570. Ιδρύθηκε η Πιονγιάνγκ στην Κορέα.




1760. Στον  πόλεμο  των επτά ετών, τα γαλλικά στρατεύματα νίκησαν στη μάχη του Κλόστερ Κάμπεν της Συμμαχικές δυνάμεις Άγγλων και Γερμανών που διοικούσε ο Δούκας Φερδινάνδος  του Μπράουσβαικ

1783. Το αερόστατο των Μοντγκολφιέ που διευθύνεται από τον Jean-François de Rozier Pilatre έκανε την πρώτη του πτήση.

1793. Η Βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα, της Γαλλίας δικάστηκε ως «χήρα Καπέτου» , και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε την επόμενη μέρα.

1815. Ο Ναπολέων Α της Γαλλίας αποβιβάστηκε στον τόπο εξορίας του στην Αγία Ελένη.




1863. Βυθίστηκε κατά τη διάρκεια δοκιμής το πρωτότυπο υποβρύχιο “CSS Hunley” που κατασκεύασαν οι Νότιοι. Χάθηκαν ο εφευρέτης του Horace Lawson Hunley και επτά μέλη του πληρώματος


1902. Εντοπίστηκε το ιερό του Ασκληπιείου της Κω από το Γερμανό αρχαιολόγο Ρούντολφ Έρτικ.

1915. Στη Σερβία, ενώ ο υποχωρών Στρατός της,  άρχισε τον Αλβανικό Γολογοθά προς την Ελλάδα.  κατελήφθησαν από τους Γερμανούς και τις Αυστροουγγρικές δυνάμεις το  Ποζάρεβατς, το  Σμεντέρεβο και το Γκόλουμπατς. Ο βουλγαρικός στρατός που εισήλθε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων, επιτέθηκε  στη Νότια Μοράβα, τη Νίσαβα και το  Τιμόκ. Στην κοιλάδα του Βαρδάρη, οι Βούλγαροι αμέσως μετά την κατάληψη άρχισαν τη γενοκτονία κατά του σερβικού λαού.

1917. Οδηγήθηκε στο απόσπασμα και εκτελέστηκε στο δάσος της Βενσέν στο Παρίσι η Μάτα Χάρι.

1924. Η κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 201 υπέρ και 92 κατά.

1925. Στη Γενεύη, υπογράφηκε από αντιπροσώπους των εθνικών μειονοτήτων από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες η Ευρωπαϊκή Σύμβαση της ιθαγένειας.

1927 . Ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς άρχισε την «Μεγάλη Ομιλία» στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμμματος (CHP) της οποίας η ανάγνωση διήρκεσε 6 ημέρες.

1928. Το γερμανικά αερόπλοιο « Κόμης Ζέππελιν» πραγματοποίησε την πρώτη εμπορική πτήση πάνω από τον Ατλαντικό και έφτασε στο Νιου Τζέρσεϊ. Κάλυψε 9,926 χιλιόμετρα σε 111 ώρες πτήσης.

1940. Ο Μουσολίνι ανακοίνωσε στον ιταλικό Στρατό την απόφασή του να επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας και έθεσε ως ημερομηνία την 26η Οκτωβρίου.
Στην Καταλωνία εκτελέστηκε από το καθεστώς Φράνκο ο πρόεδρος της Καταλωνίας Λουίς Κομπάνις .Πρεμιέρα της ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν 
«Ο Μεγάλος Δικτάτορας».


1941.Στη Σερβία Γερμανικά μαζικά αντίποινα εναντίον αθώων κατοίκων του Κράλιεβο. Στη Λόζνιτσα, στα χωριά  Ντράγκινατς , Βέλικο Σέλο, Τσικότε, Τσοκεσίνα, Νόβο Σέλο, Tekeris, Φιλίποβιτς, Άνω και Κάτω, Νεντέλιτσε  σκότωσαν  2.950 .

 1944. Μεγάλη παρέλαση των δεξιών στην Αθήνα, σε απάντηση του ΕΑΜ. Το Σύνταγμα Ξηροβουνίου ΕΔΕΣ με διοικητή τον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο απελευθέρωσε τα Ιωάννινα. Ο ιερός λόχος αποβιβάστηκε στη Νάξο.
Στη Βουδαπέστη οι κομάντος του Οττο Σκορτσένυ απήγαγαν τον γιό του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Μίκλος Χόρτι, το νεώτερο, για να εμποδίσουν την συνθηκολόγηση της Ουγγαρίας με τους σοβιετικούς. Ο Μίκλος από τη Βουδαπέστη μεταφέρθηκε στη Βιέννη και από εκεί στο Μαουτχάουζεν.
 Ο ναύαρχος Μίκλος Χόρτι αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Πάνω από 2.200 Συμμαχικά βομβαρδιστικά επιτέθηκαν στις βιομηχανικές πόλεις του Ρουρ. Το Μπράουνσβάιγκ βομβαρδίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από τη ΡΑΦ. Το κέντρο της πόλης καταστράφηκε κατα 90%.Περίπου 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

1945. Στη Γαλλία εκτελέστηκε παρουσία θεατών, ο πρωθυπουργός του καθεστώτος του Βισύ Πιέρ Λαβάλ, που καταδικάστηκε για Εσχάτη Προδοσία.


1946.Αυτοκτόνησε με δηλητήριο ο κρατούμενος στη Νυρεμβέργη Χέρμαν Γκαίρινγκ.. Υιοθετήθηκε το Ψήφισμα 9 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δικαστήριο

1949. Από το Βουκουρέστι ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΚΚΕ «Ελεύθερη Ελλάδα», μετέδωσε την ανακοίνωση της προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης ότι ο Δημοκρατικός Στρατός τερματίζει τις επιχειρήσεις χωρίς να καταθέσει και τα όπλα. Στην ανακοίνωση τονιζόταν. «Ο ΔΣΕ δεν κατέθεσε τα όπλα, μονάχα τα έθεσε παρά πόδα. Υποχώρησε μπροστά στην τεράστια υλική υπεροχή που συγκέντρωσαν οι ξένοι καταχτητές ενισχυμένοι απ' την τιτοϊκή αποστασία και προδοσία που τον χτύπησε πισώπλατα. Μα ο ΔΣΕ δεν λύγισε και δεν συντρίφτηκε. Παραμένει ισχυρός με ακέραιες τις δυνάμεις του. Σταμάτησε την αιματοχυσία για να σώσει την Ελλάδα από την ολοκληρωτική εκμηδένιση και τα συμφέροντα του τόπου τα έβαλε πάνω απ' όλα. Οι δυνάμεις μας στο Βίτσι και το Γράμμο σταμάτησαν τον πόλεμο για να διευκολύνουν την ειρήνευση στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει συνθηκολόγηση. Σημαίνει απόλυτη προσήλωση στο συμφέρον της πατρίδας, που δε θέλαμε να δούμε ολοκληρωτικά κατεστραμμένη».
Στην Ουγγαρία εκτελέστηκαν ως «αστοί ρεβιζιονιστές και Τιτοϊκοί πράκτορες», οι κομμουνιστες Λάζλο Ράικ, Τίμπορ Σόνια και Αντράς Σαλάι. «Αποκαταστάθηκαν» το 1956 ως θύματα της προσωπολατρίας.

1950. Με την άδεια του ΟΗΕ η Νότια Κορέα εισέβαλε στη Βόρεια Κορέα και κατέλαβε την Πιονγιάνγκ. 

1954. Άρχισε να λειτουργεί η αμερικανική βάση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

1961 . Γενικές εκλογές «αστραπή» στην Τουρκία. Τις κέρδισε το ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP που έβγαλε 173 βουλευτες. Το Κόμμα Δικαιοσύνης158, το Ρεπουμπλικανικό Εθνικό Αγροτικού 54, και το Νέο Κόμμα κέρδισε 65 έδρες. Στο Λονδίνο, ιδρύθηκε η Διεθνής Αμνησία. 

1963. Στη Γερμανία παραιτήθηκε από Καγκελάριος ο Κόνραντ Αντενάουερ. 

1964 . Στη Μόσχα  νέος πρωθυπουργός ανέλαβε ο Αλεξέι Κοσύγκιν .

 1966. Ιδρύθηκαν στις ΗΠΑ οι Μαύροι Πάνθηρες.

 1967. Ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε το θάνατο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

1968 . Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού ο δισκοβόλος Αλ Έρτερ κέρδισε το τέταρτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με βολή 64,78 μ.

1969. 250.000 άτομα διαδήλωσαν στην Ουάσιγκτον ζητώντας το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ.

1970.Επικυρώθηκε με λαϊκό δημοψήφισμα ο διορισμός του Ανουάρ αλ Σαντάτ στην προεδρία της Αιγύπτου, με 90%. 


1971.Στο Ιράν άρχισανν οι εορτασμοί για τα 2.500 χρόνια από την ίδρυση της Περσίας. 


1979 .Πραξικόπημα στο Ελ Σαλβαδόρ, και πτώση του Προέδρου Κάρλος Ουμπέρτο Ρομέρο.




1980. Η νύχτα του Νίκου Σαργκάνη στην Νίκη της Εθνικής Ελλάδας με 1-0 στην Κοπενχάγη. Έκανε εκπληκτικές αποκρούσεις και οι αθλητικογράφοι του έδωσαν το ψευδώνυμο «Φάντομ».



1985. Η υποτίμηση μαϊμού των κερδοσκόπων. Ο Σημίτης ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε την εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής κατά 15%. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παρουσίασε στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ, το πρόγραμμα του για την «Περεστρόικα» στην οικονομία. 

1987. Πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο. Δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος, Τόμας Σανκάρα. 


1990. Ανακοινώθηκε η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.




1991. Οι μουσουλμάνοι του Ιζετμπέγκοβιτς , (SDA) ανακήρυξαν την ανεξαρτησία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από την Γιουγκοσλαβία. Την απόφαση υποστήριξαν και οι Κροάτες. (HDZ). Με την πράξη αυτή, αποφασίστηκε να αποσυρθούν οι εκπρόσωποι της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από τις ομοσπονδιακές αρχές. Οι βουλευτές του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος αρνήθηκαν να αποδεχθούν την πράξη που εκδόθηκε, και άρχισε ο πόλεμος με τους Κροάτες και τους Σέρβους.

1993. Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ Ντε Κλερκ και ο ηγέτης του Εθνικού Κογκρέσου Νέλσον Μαντέλα έλαβαν το Νόμπελ Ειρήνης για τη συμβολή του στον τερματισμό του καθεστώτος του απαρτχάιντ.

1995 . Δημοψήφισμα στο Ιράκ για την εκλογή προέδρου. Ο μακαρίτης Σαντάμ Χουσεΐν επανεκλέχτηκε πρόεδρος για μια ακόμα επταετή θητεία, με 99,96%.

 1996 .Η δολοφονία του Ελληνοκύπριου Πέτρου Κακουλή στην Άχνα της Κύπρου από Τούρκους στρατιώτες. Στη Βουλγαρία τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Ζαν Βιντένοφ. 

1997. Οι αντάρτες στο Κονγκό εισήλθαν στην πρωτεύουσα της Μπραζαβίλ και ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Πασκάλ Λισούμπ.



1998. Με βάση τη συμφωνία του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του απεσταλμένου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού Μομτσίλο Πέρισιτς και ο διοικητής του ΝΑΤΟ Γουέσλει Κλάρκ υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση της αποστολής παρακολούθησης του εναέριου χώρου στο Κοσσυφοπέδιο.



1999.Το Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε στην οργάνωση «Γιατροί χωρίς ζαρτέρες», που ιδρύθηκε από τις Γαλλικές μυστικές υπηρεσίες το 1971 με περίπου 2.000 πράκτορες , το 70% εκ των οποίων είναι γιατροί.



2003.Επίθεση Παλαιστινίων σε αυτοκινητοπομπή των ΗΠΑ στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Αμερικανοί πράκτορες της CIA. Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ κληρονόμησε το θρόνο του Αζερμπαϊτζάν από τον πατέρα του Γκαϊντάρ
2012. Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασίλειου Ντέιβιντ Κάμερον και ο Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ,  στο Εδιμβούργο συμφώνησαν  στους όρους για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, που έγινε το 2014.

2017. Bουλευτικές εκλογές στην Αυστρία. Πρώτοι οι Σοσιαλδημοκράτες με  26,8% και 52 έδρες. Δεύτερο το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Σεμπάστιαν Κουρτς με 24% και 47 έδρες και τρίτο το Κόμμα της Ελευθερίας με 20,5% και 40 έδρες.

Στη Βενεζουέλα έγιναν  εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών .Το  Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV) του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, κέρδισε 17 από τις 23 περιφέρειες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου