1524.Τα γαλλικά στρατεύματα υπό τον Φραγκίσκο Α που εισεβαλαν στην Ιταλία ξεκίνησαν την πολιορκία τηςΠαβία.
1612. Συνθηκολόγηση των πολωνικών στρατευμάτων στη Μόσχα. Απέτυχε το σχέδιο του πολωνού βασιλιά Σιγισμούνδου Γ’ , να γίνει αυτοκράτορας της Ρωσίας.
1789. 2000 Βέλγοι Πατριώτες υπό τον Ζαν Αντρέ Βαν ντερ Μερς νίκησαν 2500 Αυστριακούς στην Μάχη του Τέρνχουτ και τους έδιωξαν από την Νότια Ολλανδία για σχεδόν ένα χρόνο
1795. Οι ΗΠΑ και Ισπανία υπέγραψαν τη Συνθήκη της Μαδρίτης, που καθόρισε τα σύνορα στις ισπανικές αποικίες.
1806. Τα στρατεύματα του Ναπολέοντα μπήκαν στο Βερολίνο μετά
τη νίκη επί των Πρώσων στη μάχη της Ιένας.
1829. Έφτασαν στην Ελλάδα 6.000 τυφέκια και 12 πυροβόλα, προς ενίσχυση του νεοσύστατου ελληνικού στρατού, που έστειλε ο Τσάρος Νικόλαος Α' κατόπιν αιτήματος του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
1848. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης της Βενετίας κατά των Αυστριακών, έγινε η ηρωική έξοδος από το φρούριο Μαργκέρα 2000 «Ιταλών πατριωτών», υπό τον υπολοχαγό Αντόνιο Ολίβι, που απώθησαν τους Αυστριακούς στο Τρεβίζο.
1870. Κατά τον Γάλλο-Πρωσικό πόλεμο παραδόθηκε το Μετς στους Πρώσους.
1881. Εκλογές στην Γερμανία για το Ράιχσταγκ. Το Καθολικό Κέντρο έβγαλε 100 θέσεις βουλευτές, ενώ η καγκελάριος Μπίσμαρκ έχασε και έβγαλε μόνο 52 έδρες .
1910. Βρετανικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στον περσικό Κόλπο
για την προστασία των βρετανικών οικονομικών συμφερόντων.
1912. Η Βουλγαρική 7η Μεραρχία της Ρίλας έφθασε προ της Θεσσαλονίκης.
1914. Βυθίστηκε από πρόσκρουση σε νάρκη το βρετανικό θωρηκτό HMS Audacious.
1920. Προκηρύξεις του ΚΚΕ στο Μέτωπο που καλούσαν τους Έλληνες στρατιώτες σε εξέγερση κατά τη ελληνικής κυβερνήσεως.
1923 . Έληξε το κίνημα των Λεοναρδόπουλου, Γαργαλίδη και
Ζήρα, που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου. Οι Λεοναρδόπουλος και Γαργαλίδης, με τις
στρατιωτικές δυνάμεις που συγκέντρωσαν στην Πελοπόννησο, πέρασαν τον Ισθμό και
βάδισαν προς την Αθήνα αλλά κυκλώθηκαν από κυβερνητικά στρατεύματα και
αναγκάστηκαν να παραδοθούν, άνευ όρων στις 27 Οκτωβρίου. Στην Βόρεια Ελλάδα ο
Συνταγματάρχης Ζήρας κατέφυγε στη Γιουγκοσλαβία.
Ο Ιωάννης Μεταξάς, που στη
διάρκεια του Κινήματος βρισκόταν στην Κόρινθο, διέφυγε στην Ιταλία.
1927. Η Εθνική Τράπεζα παραιτήθηκε του εκδοτικού προνομίου της υπέρ της νεοσύστατης Τράπεζας της Ελλάδος.
1927. Η Εθνική Τράπεζα παραιτήθηκε του εκδοτικού προνομίου της υπέρ της νεοσύστατης Τράπεζας της Ελλάδος.
1930. Ο Μουσολίνι ζήτησε αναθεώρηση
της Συνθήκης των Βερσαλλιών
1931. Στη Λευκωσία συνεχίστηκαν οι
συγκρρούσεις μεταξύ Ελλήνων και βρετανικών δυνάμεων Κατοχής
1932.Πέθανε στην Αθήνα η Σοφία του
Σλήμαν.
1935. Στο Βελιγράδι δόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα «του βασιλιά Πέταρ» που συνέδεσε το Βελιγράδι και το Πάντσεβο.
1938. Η Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε την απέλαση όλων των Εβραίων με πολωνική ιθαγένεια. Το ίδιο βράδυ, η Γκεστάπο άρχισε τις συλλήψεις και την μεταφορά των Πολωνοεβραίων στα σύνορα.
1943. Εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού στην Αγυά Κυδωνίας , οι Αντώνης Μπετεινάκης, Μανόλης Γιακουμάκης, Γιάννης Ζωγραφάκης, Μιχάλης Πατεριανάκης, και Παναγιώτης Μπέρκης, που καταδικάστηκαν από το Γερμανικό στρατοδικείο Χανίων ως υπεύθυνοι για την αντιστασιακή, «Εθνική Οργάνωση Κρήτης» .
1944. Οι Γερμανοί αποσύρθηκαν από τον Λαγκαδά και την Κοζάνη. Κατά την αποχώρηση τους που ήταν ανενόχλητη και μέχρι τότε αναίμακτη, έπεσαν στο λόφο του Αη-Λια, εξω από την πόλη όπου οι Γερμανοί είχαν φυλάκιο 11 Αλεξιπτωτιστές της 2ας Βρετανικής ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών και σκότωσαν τους 8. Μια θυσία εντελώς άσκοπη. Την ίδια ημέρα στη Σλοβακία οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Μπάνσκα Μπιστρίτσα, την «πρωτεύουσα» της «ελεύθερης Σλοβακίας», αλλά η ένοπλή «Σλοβακική Εθνική Εξέγερση», που ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου 1944 κατά των Γερμανών και του καθεστώτος του Γιόζεφ Τίσο, συνεχίστηκε με ανταρτοπόλεμο, μέχρι που το σοβιετικός στρατός κατέλαβε τη Σλοβακία, το 1945.
1946.Ψήφιση του Συντάγματος της 4ης Γαλλικής Δημοκρατίας.
1951.Μετά την άρνηση του Αλεξάνδου Παπάγου, αρχηγού του Ελληνικού Συναγερμού που είχε κερδίσει τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ο Νικόλαος Πλαστήρας έγινε για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η Κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα σχηματίστηκε με τη συνεργασία του δευτέρου κόμματος της ΕΠΕΚ και του τρίτου κόμματος των Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου. Η τελευταία κυβέρνηση Πλαστήρα αποφάσισε τη συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας και την εκτέλεση του Μπελογιάννη.
1953. Έγινε στη Νότια Αυστραλία «επιτυχής δοκιμή» της βρετανικής πυρηνικής βόμβας.
1956. Υπογράφηκε η Συνθήκη για το Σάαρ μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και της Γαλλίας, για την επιστροφή του Σάαρ στη Δυτική Γερμανία από την 1η Ιανουαρίου το 1957. 1958. Αναίμακτο πραξικόπημα στο Πακιστάν του στρατηγού Αγιούμπ Χαν.
1960. Ο Καραμανλής εγκαινίασε το Καυταντζόγλειο Στάδιο.
1962. Η Κουβανική κρίση των πυραύλων έφθασε στο αποκορύφωμά της . Πάνω από την Κούβα, κατατρίφθηκε από σοβιετικό αντιαεροπορικό πύραυλο ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος U-2 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ο πιλότος Ρούντολφ Άντερσον σκοτώθηκε. Το «μαύρο Σάββατο», 27 Οκτωβρίου του 1962 ήταν η ημέρα, που ο κόσμος έφτασε πιο κοντά σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά πυρηνικό.
1964.Μιλώντας σε φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, ο Γεώργιος Παπανδρέου είπε ότι η ένωση Ελλάδας-Κύπρου ήταν εξασφαλισμένη, με δεδομένη την ευμενή στάση Αμερικανών και Βρετανών.
1965. Κατά τη διάρκεια του Β 'Συνόδου του Βατικανού, η Καθολική
Εκκλησία έχει απέρριψε τον αντισημιτισμό και απάλλαξε τους Εβραίους από κάθε συλλογική ευθύνη για τη σταύρωση του
Ιησού Χριστού, και τόνισε ότι οι Εβραίοι δεν πρέπει να θεωρούνται ως καταραμένοι
από τον Θεό.
1981. Το σοβιετικό υποβρύχιο «U 137» προσάραξε στην ανατολική ακτή της Σουηδίας.
1991 . Ο Ντουντάεφ εξελέγη πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατία της Ισκερίας (Τσετσενίας), και το Τουρκμενιστάν κήρυξε την ανεξαρτησία του από την ΕΣΣΔ.Στην Πολωνία διεξήχθησαν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.
1995. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι καταδικάστηκε ερήμην για διαφθορά.
1997. Μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο . Ο δείκτης Dow Jones έπεσε κατά 554,26 μονάδες φθάνοντας τις 7.161,15. Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η δραχμή. Για τη στήριξή της, η Τράπεζα της Ελλάδος διαθέτει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
1998 . Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ ανέβαλε επ’ αόριστο, την ενεργοποίηση της εντολής στρατιωτικής δράσης εναντίον στόχων στη Γιουγκοσλαβία μετά την απόσυρση από τις σερβικές αρχές του στρατού του Κοσσυφοπεδίου στους στρατώνες και τη μείωση των αστυνομικών δυνάμεων στην επαρχία αυτή.
2001. Η Σουηδική εφημερίδα «Expressen» δημοσίευσε συνέντευξη του Κρίστερ Πέτερσον , ο οποίος δικάστηκε και αθωώθηκε για τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε το 1986, στην οποία ο Πέτερσον ομολόγησε ότι ήταν ο δράστης τους εγκλήματος.
2009. Αφέθηκε ελεύθερη από τις φυλακές Χίλσενμπεργκ της Σουηδίας η πρώην Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Μπίλιανα Πλάβσιτς, αφού εξέτισε τα δύο τρίτα της ποινής της .
2010. H γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό.
2011. Κούρεμα 50% στα ελληνικά ομόλογα συμφώνησαν οι ιδιωτικές τράπεζες στην Ευρώπη.
2017. Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας, μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017, ψήφισε με 70 ψήφους υπέρ και 10 κατά την ανεξαρτησία από την Ισπανία. Ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ ανακοίνωσε ότι η καζακική γλώσσα θα χρησιμοποιεί τη λατινική γραφή και όχι την κυριλλική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου