1213. Ο Πέτρος Β΄ της Αραγωνίας ,διέσχισε τα Πυρηναία και έφτασε τον Σεπτέμβριο του 1213 στο Μυρέ για να εκδιώξει του Σίμον ντε Μοντφόρντ, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την Σταυροφορία κατά των Καθαρών Αλβιγηνών είχε κατακτήσει την Τουλούζη και είχε εκδίωξε τον κόμη Ραϋμόνδο ΣΤ΄ που ήταν γαμπρός του Πέτρου αφού είχε παντρευτεί την αδελφή του Ελεονώρα .Στην «μάχη του Μυρέ» που ακολούθησε (12 Σεπτεμβρίου 1213) οι δυνάμεις της Αραγωνίας αποδιοργανώθηκαν πλήρως και ο Πέτρος Β΄ σε μια προσπάθεια να δώσει μάχη μόνος του έπεσε στο έδαφος και σκοτώθηκε. Οι Αραγωνέζικες δυνάμεις όταν είδαν τον θάνατο του βασιλιά τους περιήλθαν σε μεγάλο πανικό που συνετρίβησαν ολοκληρωτικά Η αριστοκρατία της Τουλούζης που ήταν υποτελής του Στέμματος της Αραγωνίας είχε ηττηθεί οριστικά.
1463. H Βενετία και ο Βασιλιάς της Ουγγαρίας Ματίας Κορβίνος υπέγραψαν συμμαχία εναντίον των Τούρκων.
1485 . Οι βογιάροι του Τβερ ορκίστηκαν πίστη στο Μεγάλο Δούκα της Μόσχας Ιβάν Γ.
1591. Στην Κωνσταντινούπολη ο νόθος γιός του Αλέξανδρου Λαπουσλεάνου έλαβε από τον Σουλτάνο τον διορισμό του ως ηγεμόνα της Μολδαβίας για τον οποίο πλήρωσε 1 εκατομμύριο δουκάτα
1635. Σε ένα χωριό της Πρωσίας το Στουμσντορφ, που τώρα είναι στην Πολωνία υπογράφηκε η Συνθήκη μεταξύ της πολωνικής-λιθουανικής Κοινοπολιτείας και της Σουηδικής αυτοκρατορίας , που καθιέρωσε μια ανακωχή για 26 έτη και έξι μήνες.
Η Σουηδία, αποδυναμωμένη από τη συμμετοχή της στον τριακονταετή πόλεμο των δέχτηκε να επιστρέψει στην Κοινοπολιτεία πολλά από τα εδάφη που είχε χάσει κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η εκεχειρία διήρκεσε μέχρι το 1655, όταν η Σουηδία εισέβαλε στην πολωνική-λιθουανική Κοινοπολιτεία στο δεύτερο Βόρειο Πόλεμο.
1683 . O Συνασπισμός ευρωπαϊκών δυνάμεων, (Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία, Βατικανό, και Βενετία), υπό τη διοίκηση του Πολωνού βασιλιά Γιάν Σομπιέσκι , νίκησε του Τούρκους στη Μάχη του Κάλενμπεργκ και έλυσε τη δεύτερη τουρκική πολιορκία της Βιέννης, που διαρκούσε δυο μήνες. Στη Λίκα της Δαλματίας ξέσπασε εξεγερση κάτω από την ηγεσία του Ηλία Γιάνκοβιτς.
1745. Ο Μεγάλος Δούκας της Τοσκάνης, Φραγκίσκος εκλέχτηκε Αυτοκράτορας από τους εννέα πρίγκιπες-εκλέκτορες της αυτοκρατορίας, (από τη Βαυαρία, τη Βοημία, το Βραδεμβούργο, την Κολωνία, το Ανόβερο, το Μάιντς, το Παλατινάτο, τη Σαξονία, και το Τρίρ ) με το την υποστήριξη της συζύγου του, Μαρίας Θηρεσίας.
1789. Στο Παρίσι κυκλοφόρησε το πρώτο φύλο της εφημερίδας
του Μαρά , ο φίλος τους λαού.
1793. Κατά τον πρώτο συνασπισμό σφαγή 4000 Γάλλων στο Πα ντε Καλέ από το Ιππικό των Αυστριακών.
1848. Η Ελβετία ενέκρινε ένα νέο Σύνταγμα με το οποίο έγινε ομοσπονδιακό κράτος με ισχυρή κεντρική εξουσία.
1916. Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε από την Κέλλη της Φλώρινας, που τότε λεγόταν Γκορνίτσεβο, ξεκίνησε συνδυασμένη επίθεση του Σερβικού και του γαλλικού στρατού εναντίον των βουλγαρικών και γερμανικών δυνάμεων, που διήρκεσε τέσσερις ημέρες. Υπήρξε μια μεγάλη νίκη για τους Συμμάχους, και ήταν το προοίμιο για την αιματηρή μάχη Καϊμάκτσαλαν.
1919. Δυο μέρες μετά τη Συνθήκη του Σεν Ζερμέν, με την οποία διαλυόταν η Αυστροουγγαρία, ο συγγραφέας και ποιητής Γκαμπριέλε Ντ' Ανούντσιο. Επικεφαλής 2.500 Ιταλών εθνικιστών, εθελοντών, «λεγεωνάριων» κατέλαβε τη Ριέκα και έριξε το σύνθημα «Φιούμε ή Θάνατος».
1922. Οι επαναστάτες ξεκίνησαν από την Μυτιλήνη και την Χιο για την Αθήνα. Με το θωρηκτό «Λήμνος» ταξίδευαν οι Συνταγματάρχες Πλαστήρας, Κουρουσόπουλος, Κοιμήσης, Εδιπίδης, Γαρδίκας και Μπακιρτζής, οι Αντιπλοίαρχοι Φωκάς και Πετροπουλάκης, καθώς και ο Πλωτάρχης Αρβανίτης. Ο Στυλιανός Γονατάς από την Χίο επιβιβάστηκε στο «Ευστράτιος». Εν πλω, οι επαναστάτες σχημάτισαν την Επαναστατική Επιτροπή και την Τριμελή Εκτελεστική Επιτροπή από τους Στ. Γονατά, Ν. Πλαστήρα και Δ. Φωκά.
Στην Αθήνα αφέθηκαν ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου και οι άλλοι συντάκτες του «Δημοκρατικού Μανιφέστου»
1932. Στη Γερμανία ο καγκελάριος Φραντς φον Πάπεν ανατράπηκε αφού ψηφίστηκε πρότασης μομφής και ο Πρόεδρος Χίντενμπουργκ διέλυσε το Ράιχστάγκ.
1938. Ο Χίτλερ απαίτησε την αυτονομία των Σουδητών Γερμανών.
1940 .Ψάχνοντας για ένα χαμένο σκυλί, μια ομάδα εφήβων ανακάλυψε το σπήλαιο Λασκώ στο χωριό Μοντινιάκ στην κοιλάδα του ποταμού Βεζέρ, στο Ντορντόν της Ακουιτανίας με τοιχογραφίες, της παλαιολιθικής εποχής.
1942. Το γερμανικό υποβρύχιο U-156 βύθισε ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής, το βρετανικό οπλιταγωγό «Λακωνία» που μετέφερε 463 αξιωματικούς και το πλήρωμα, 80 αμάχους , 286 στρατιώτες του βρετανικού στρατού, 1.793 ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου και 103 Πολωνούς. Ο κυβερνήτης όταν αντιλήφθηκε ότι οι επιβάτες ήταν κυρίως αιχμάλωτοι πολέμου ξεκίνησε προσπάθειες διάσωσης αλλά ένα βομβαρδιστικό των ΗΠΑ Αεροπορίας από μια μυστική αεροπορική βάση στην Νήσο της Αναλήψεως στο Νότιο Ατλαντικό του επιτέθηκε και το U-156 εγκατέλειψε την προσπάθεια διάσωσης. Το περιστατικό αυτό οδήγησε το ναύαρχο Καρλ Νταίνιτς να εκδώσει διαταγή στις 17 Σεπτεμβρίου του 1942, που απαγόρευσε στους διοικητές υποβρυχίων τη διάσωση των επιζώντων.
1943. Γερμανοί Αλεξιπτωτιστές του Οτο Σκορτσενι απελευθέρωσαν από το χειμερινό θέρετρο στο ξενοδοχείο «Κάμπο Ιμπερατόρε», στο κέντρο του Γκραν Σάσσο.
1944. Η ΙΧ μεραρχία
του ΕΔΕΣ που είχε αποβιβαστεί στη Λευκάδα στις 10 Σεπτεμβρίου απελευθέρωσε το
νησί καταβάλλοντας την αντίσταση της Γερμανικής Φρουράς.
Ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στο Κοπανάκι.
Ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στο Κοπανάκι.
1947. Ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Μάρκος
Βαφειάδης, ο Λεωνίδας Στρίγκος, ο Πέτρος Ρούσος και ο Γιώργης Ερυθριάδης συνεδρίασαν
από κοινού με στρατιωτικά στελέχη του ΔΣΕ και αποφάσισαν τη μετατροπή του ΔΣΕ
σε τακτικό στρατό και το στρατιωτικό σχέδιο δράσης του ΔΣΕ, το επονομαζόμενο
σχέδιο «Λίμνες». Στη στρατιωτικοπολιτική αυτή σύσκεψη εκτός των μελών της ΚΕ
συμμετείχαν επίσης οι: Στέφανος Παπαγιάννης επιτελάρχης του ΔΣΕ, Γιώργης
Κικίτσας διοικητής του ΔΣΕ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Κανακαρίδης
διοικητής του ΔΣΕ Δ. Θράκης .
1948. Η πρώτη αεροπειρατεία στην Ελλάδα έγινε από 6 νεαρούς οπλατζήδες
κομουνιστές από τη Θεσσαλονίκη. Οι έξι , ο Αλέξανδρος Κουφουδάκης, 21 ετών,
ο Δημήτριος Κουφουδάκης, 23 ετών ο Αχιλλέας Κετιμλίδης, 19
ετών, ο Αντώνης Βογιάζος, 18 ετών, ο Γιώργος Κέλας, 17 ετών και ο Σπύρος
Χελμιάδης, 18 ετών που καταζητούνταν για σαμποτάζ, κατέβηκαν στην Αθήνα στα
μέσα Αυγούστου , με απώτερο σκοπό να ιδέα να καταλάβουν ένα αεροπλάνο της
πολιτικής αεροπορίας και να το οδηγήσουν στη Γιουγκοσλαβία.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 1948 , οι έξι οπλατζήδες επιβιβάστηκαν
στη μεσημεριανή πτήση της ΤΑΕ για τη Θεσσαλονίκη. Στο αεροπλάνο, τύπου DC-3
(Ντακότα), επέβαιναν συνολικά 21 άτομα (τετραμελές πλήρωμα και 17 επιβάτες).
Λίγα λεπτά μετά την απογείωσή κι ενώ το
αεροπλάνο πετούσε πάνω από τη βόρεια Εύβοια, οι τέσσερις από τους έξι νεαρούς
μπήκαν στον θάλαμο διακυβέρνησης και αφού τραυμάτισαν με σουγιά τον συγκυβερνήτη
και τον ασυρματιστή, ανάγκασαν τον κυβερνήτη Αθανάσιο Ηγουμενάκη να οδηγήσει το
αεροπλάνο προς τα γιουγοσλαβικά σύνορα.
Ακολουθώντας το ποτάμι του Αξιού προσγειώθηκαν σε χωράφια
στην τοποθεσία Μπούργκα, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Σκοπίων.
1966 . Ο Γεώργιος Παπανδρέου, δήλωσε ότι η Ένωση Κέντρου, δεν έθετε καθεστωτικό ζήτημα.
1968. Η Αλβανία ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκε από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
1974. Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αιθιοπία κατά του αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ.
1980. Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία υπό την ηγεσία του στρατηγού Κενάν Εβρέν, ανέτρεψε τη κυβέρνηση Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.
1989. Το πολωνικό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ταντέους Μαζοβιέτσκι
1990.Στο δρόμο για τη γερμανική επανένωση, υπογράφηκε στη Μόσχα η Συνθήκη των δύο Γερμανιών με τους τέσσερεις νικητές του πολέμου.
1998 .Βουλευτικές εκλογές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.Ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν συνελήφθη στη Ρώμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου