Σεπτεμβρίου 17, 2019

Επί Τροχάδην

Στο Σεράγεβο , ο εμπειρογνωμόνων για θέματα διεθνούς τρομοκρατίας Τζεβάντ Γκαλιάσεβιτς, δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος του SDA και εκλεγμένος συμπρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Σεφίκ Τζαφέροβιτς, υπέγραψε στις 30 Απριλίου, 1994 την απόφαση για τη χορήγηση διαβατηρίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στον ιδρυτή του Ισλαμικού Κράτους, Σεΐχη Χαλίντ Μουχαμεντ αλ Ζαρκάουι, τον εγκέφαλο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. 
Η σέρβα βουλευτής της Βουλής των Λαών Ντουσάνκα Μάικιτς σχολίασε ότι οι οι μουσουλμάνοι ηγέτες χορήγησαν υπηκοότητες σε πρόσωπα που ήταν συνδεδεμένα με την τρομοκρατία και για το οποία υπήρχαν εντάλματα σύλληψης της Ιντερπόλ σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την εμπλοκή τους στον πόλεμο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.
 Το Γραφείο το Υπάτου Εκπροσώπου δεν θεώρησε σκόπιμο να αντιδράσει στο πρόγραμμα του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης, αλλά έβγαλε μια ανακοίνωση, κατόπιν των πιέσεων των δημοσιογράφων , στην οποία σημείωνε ότι, «οποιεσδήποτε αλλαγές στην εσωτερική οργάνωση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα πρέπει να θεσπισθούν σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα». Ο Ντόντικ, αντέδρασε λέγοντας ότι «ο Ίνζκο παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος και τάσσεται με την πλευρά του SDA». 
Από τον ΟΑΣΕ ο Σλοβένος Μίροσλαβ Λάιτσακ, επέκρινε (έμμεσα) τις αντιδράσεις Σέρβων και Κροατών στο Συνέδριο του SD και δήλωσε ότι «για να διατηρηθεί η Βοσνία Ερζεγοβίνη ένα έθνος δεν μπορεί να πεταχτεί έξω από το παιχνίδι». 

Στο Βελιγράδι, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς , είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Μάθιου Πάλμερ. Βούτσιτς και Πάλμερ συζήτησαν για την κατάσταση στην περιφέρεια, (δηλ. Βοσνία Ερζεγοβίνη), και συμφώνησαν ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ουσιαστικής σημασίας για την πολιτική και οικονομική πρόοδο ολόκληρης της περιοχής. Οι δυο, συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στις επόμενες δέκα ημέρες. Το Γραφείο Τύπου του Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι «ο Πρόεδρος Βούτσιτς επανέλαβε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επίτευξη πραγματικής και βιώσιμης συμβιβαστικής λύσης για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου, με παράλληλη προστασία των συμφερόντων των εντόπιων Σέρβων, καθώς και τη διατήρηση των κρατικών και εθνικών συμφερόντων της Σερβίας». Η πρωθυπουργός της Σερβίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα από 1ης Νοεμβρίου σε ποσοστό από 8 έως 15% . Η μεγαλύτερη αύξηση θα δοθεί στους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη. 15% για τους νοσηλευτές και 10% για τους γιατρούς. .Όλοι οι Σέρβοι συνταξιούχοι θα λάβουν ένα εφάπαξ επίδομα 5.000 δηναρίων την 1η Δεκεμβρίου, και από την 1η Ιανουαρίου του 2020 , 
η αύξηση στις συντάξεις θα είναι τουλάχιστον 5%. Σύμφωνα με την Σερβική Στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης των Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο του 2019 σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2018 αυξήθηκε κατά 1,5% και σε δωδεκάμηνη βάση, η αύξηση των τιμών καταναλωτή ήταν 1,3%.
 Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα εορτάσει τα 800 χρόνια της Αυτοκεφαλίας της , το τριήμερο 6-9 Οκτωβρίου. 

Στα Σκόπια, ο δικηγόρος του «Μπόκι 13» σε συνέντευξη του στην Κουρίρ, έριξε «μολότοφ» λέγοντας ότι «οι πολιτικοί που εμπλέκονται με την ΜΚΟ του πελάτη του λένε τώρα ότι δεν ξέρουν τον Μπόκι 13». Η δικηγόρος της απολυθείσας 
κ. Γιανεβα, επιβεβαίωσε είχε επαφή με τον πρωθυπουργό Ζάεφ. Η συνήγορος της κας Γιάνεβα, θα καταθέσει αίτημα για αντικατάσταση της προφυλάκιση της πελάτισσας της με κατ’ οίκο περιορισμό. Το Ανώτατο Εισαγγελικό Συμβούλιο αποφάσισε την απόλυση της κας Γιάνεβα, και την επιστροφή στην τακτική εισαγγελία όλων των αποσπασθέντων στην ειδική εισαγγελία που έπαψε να υφίσταται. Στη Βουλή,12 βουλευτές από 10 κόμματα και ένας ανεξάρτητος βουλευτής, συνυπέγραψαν αίτημα για την εκλογική μεταρρύθμιση και ζητούν όλη η χώρα να αποτελεί «μια ενιαία εκλογική περιφέρεια». Η κυβέρνηση, (που σέβεται το ντέναρ του φορολογούμενου), ανακοίνωσε μείωση κατά 26% των «δαπανών παραστάσεως και μετακινήσεων», των κυβερνητικών στελεχών. 
Η (επίσημη) ανεργία βρίσκεται στο 17,5%.Ο Ζάεφ συναντήθηκε με τον βούλγαρο «ευρωσοσιαλιστή» Σεργκέι Στάνισεφ.

 Στην Πρίστινα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανακάλυψαν ότι δεκάδες μέλη των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας της Σερβίας, καθώς και τα μέλη της στρατιωτικής υπηρεσίας ασφαλείας της Σερβίας, είναι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Δυο ανώτατα στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ, θα απολογηθούν σήμερα και αύριο στο ειδικό δικαστήριο της Χάγης. 
Ο Σοκόλ Μπασότα θα πάει στην Ολλανδία ενώ ο Ναίμ Ματζόκου αύριο στην Λουμπλιάνα. Η αποχωρούσα Υπάτη Φεντερίκα, δήλωσε ότι «το Κόσσοβο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για απελευθέρωση των θεωρήσεων». Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς δήλωσε ότι «η Αυστρία θα υποστηρίξει μια διόρθωση των συνόρων εάν το Βελιγράδι και η Πρίστινα συμφωνήσουν». 
Ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας Μίλαν Ραντόισιτς, κατέθεσε μήνυση ,στο Βελιγράδι, κατά της πρόεδρου του Σερβικού Ευρωπαϊκού Κινήματος Κοσσόβου, Ράντα Τραίκοβιτς για δυσφήμιση. 

Στη Σόφια, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ μετά την δήλωση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν ότι θα ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες είπε ότι προς το παρόν, 
η κατάσταση στα σύνορα είναι ήρεμη, αλλά σε περίπτωση αύξηση της πίεσης θα σταλούν στα σύνορα αμέσως 2.000 άνδρες και κινητά συρματοπλέγματα. 
Η βουλγαρική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο οι Τιμές Καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με τον Ιούλιο, και ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός σταθεροποιείται στο επίπεδο του 2,9%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Απασχόλησης, η ανεργία στη Βουλγαρία τον Αύγουστο ήταν 5,3% και δεν μεταβλήθηκε σε σχέση με τον Ιούλιο, Στα τέλη Αυγούστου, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα Γραφεία Εργασίας ήταν 172.643. Οι κενές θέσεις εργασίας είναι 17.244, τα δύο τρίτα των οποίων ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα. 

Στο Βουκουρέστι, συνεχίζονται στο παρασκήνιο οι επαφές των βουλευτών της ALDE που διαφωνούν με τον κ. Ταριτσεάνου και θέλουν να στηρίξουν την κυβέρνηση της κας Ντάντσιλα. Οι αριθμοί δεν είναι βέβαιοι ,οπότε η ψήφος εμπιστοσύνης πάει πίσω. Η Στατιστική Υπηρεσία , ανακοίνωσε το αποτέλεσμα έρευνας που υποστηρίζει το σύμφωνο ευμάρειας της κας Ντάντσιλα. 
Σύμφωνα με τη έρευνα μόνο το 20% των νοικοκυριών πληρώνουν χωρίς δυσκολία τους λογαριασμούς για το ρεύμα το τηλέφωνο και τα κοινόχρηστα, ενώ το 37,6% των νοικοκυριών δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα με τους λογαριασμούς. 

Στα Τίρανα, ο συντονιστής της Κ.Ο των Σοσιαλιστών, Ταουλάντ Μπάλα, μετά από συνάντηση με τον Γερμανό Υφυπουργό Κρστιάν Λάνγκε είπε ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξη συναίνεσης με το Δημοκρατικό Κόμμα» και ότι «οι Σοσιαλιστές της Αλβανίας έχουν ζητήσει από την αντιπολίτευση συνάντηση την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν την εκλογική μεταρρύθμιση». Το Δημοκρατικό Κόμμα επιμένει ότι ο διορισμένος από το Κόμμα δήμαρχος Βάουτεντέγιες Μαρκ Μπαμπάνι , είναι σεσημασμένος, και έχει ποινικό μητρώο, και στην «Βόρεια» και στην Ιταλία , οπότε η εισαγγελία των Τιράνων άρχισε έρευνα για την επαλήθευση των «ισχυρισμών». Άρχισε η νέα σχολική χρονιά με 8.000 λιγότερα «πρωτάκια από ότι πέρσι. 272.000 μαθητές είναι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και περίπου 90.000 στη δευτεροβάθμια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου