Σεπτεμβρίου 19, 2019

Η 19η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

634 . Οι Άραβες κατέλαβαν την Δαμασκό . 

1356. Κατά τον εκατονταετή Πόλεμο , 7000 Άγγλοι στρατιώτες υπό την αρχηγία του Μαύρου Πρίγκιπα της Ουαλίας Εδουάρδου, νίκησαν 18000 Γάλλους στην μάχη του Παουατιέ. Συνελήφθη αιχμάλωτος ο βασιλιάς τη Γαλλίας Ιωάννης Β '.



1370. Ο Μαύρος Πρίγκιπας,  λεηλάτησε  τη Λιμόζ .Περίπου 3.000 κάτοικοι σκοτώθηκαν.

1410. Οι συμμαχικές δυνάμεις του Βασιλείου της Πολωνίας και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας υπό τον Βλαντισλάφ Β΄ Γιαγκέλο, έλυσαν την πολιορκία  των Τευτόνων Ιπποτών στο Κάστρο του Μάλμπροκ, την οποία είχαν ξεκινήσει στις 26 Ιουλίου.



 1471. Μετά από σύντομη πολιορκία, οι Οθωμανοί κατέλαβαν το φρούριο Ποτσίτελι στην Κοιλάδα του Νερέτβα καταβάλλοντας την Ουγγρική Φρουρά, και απέκτησαν πρόσβαση στην Κεντρική Βοσνία 


1532. Καταστροφή του Τουρκικού Στρατού που είχε εισχωρήσει βαθιά στην Κάτω Αυστρία. Στη μάχη σκοτώθηκε και ο διοικητής των Τούρκων Κασίμ Μπέης.

1657. Στο σημερινό Καλλίνινγκραντ, στο φρούριο του Βέλαου ο βασιλιάς της Πολωνίας  Ιωάννης Β΄ Καζιμίρ Βάσα υπέγραψε με τον εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου Φρειδερίκο-Γουλιέλμο,  από τον Οίκο των Χοεντσόλερν τη συμφωνία με την  οποία ο Ιωάννης Καζιμίρ απαρνήθηκε κάθε αξίωση του πολωνικού στέμματος πάνω στο Δουκάτο της Πρωσίας και αναγνώρισε τον εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου ως  κυρίαρχο ηγεμόνας του Δουκάτου.

 1678. Στο Νιμέγκεν της Ολλανδίας, υπογράφηκε η συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας. 

1734. Στον πόλεμο της πολωνικής διαδοχής πλησίον του Πάδου οι Συμμαχικές δυνάμεις του Βασιλείου της Σαρδηνίας και της Γαλλίας, (49000) αντιμετώπισαν 40.000 Αυστριακούς σε μια πολύνεκροι μάχη που εληξε χωρίς νικητή, αλλά από το πεδίο της μάχης υποχώρησαν οι Αυστριακοί.

1799 . Οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί νίκησαν τους Ρώσους και τους Βρετανούς στη μάχη του Μπέρχεν. Ο  γαλλικός Στρατός αποχώρησε από τη Ρώμη  που την κατείχε από τις 10  Φεβρουαρίου 1798.
 

1868.Κατα την «ενδοξη» επανάσταση στη Μαδρίτη, η βασίλισσα Ισαβέλλα Β εγκατέλειψε την Ισπανία χωρίς να παραιτηθεί από τα δικαιώματα της στον θρόνο.

1870. Άρχισε η πολιορκία του Παρισιού από τις πρωσικές δυνάμεις. Στην Ιταλία ο ιταλικός στρατός άρχισε την πολιορκία της Ρώμη, στην οποία εισήλθε την επόμενη. Ο Πάπας περιέγραψε τον εαυτό του ως «φυλακισμένο στο Βατικανό». 

1893. Στη Νέα Ζηλανδία, οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. 


1914. Στα όρη της Γιαγκόντνια, κατά τη μάχη του Ντρίνα, η Πρώτη Μεραρχία του Σερβικού Στρατού αντιμετώπισε την επίθεση της 6ης Μεραρχίας του Αυστρο-ουγγρικού στρατύ. Η μάχη διήρκεσε τέσσερις ημέρες και ολοκληρώθηκε με τη σερβική νίκη. Στον Δρίνα άρχισε η τριήμερη μάχη του όρους Γιαγκόντνια στη δυτική Σερβία, ανάμεσα στην Πρώτη Σερβικη Στρατιά και την 6η Αυστριακή.

1918. Έληξε η διήμερη τρίτη Μάχη της Δοϊράνης. Η μάχη έληξε με αναχαίτιση των επιθέσεων Ελλήνων και Βρετανών από την Βουλγαρική 1η Στρατιά. Στην Παλαιστίνη 30 χλμ νοτιοανατολικά της Χάιφας έληξε η τελευταία μείζονα μάχη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου στη Μέση Ανατολή, στην Αρμαγεδών με νίκη
των Αγγλων υπό τον Κόμη του  Αλλέντυ, Εδουάρδο. Η αγγλική  επίθεση, υπήρξε  αιφνίδια και ορμητική με συνέπεια να επέλθει τεράστιο ρήγμα στο μετώπο με επακόλουθο την καταστροφή του τουρκικού στρατού και τη σύλληψη πολυαρίθμων αιχμαλώτων μεταξύ των οποίων και ο γερμανός  στρατηγός, Όθων Λίμαν φον Σάντερς.

 1924 .Υπογράφηκε το πρωτόκολλο Κάλφωφ-Πολίτη για την παροχή εθνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στη «βουλγαρική» μειονότητα στην Ελλάδα. 

1931.  Ο χρηματιστηριακός πανικός έφτασε και την Ελλάδα. Έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών έως τις 16 Δεκεμβρίου 1932. 

1939. Έληξε η δεκαήμερη ηρωική μάχη των Πολωνών δυτικά της Βαρσοβίας στον ποταμό Μπζούρα. Παραδόθηκαν 170.000 Πολωνοί. Οι απώλειες του Πολωνικού Στρατού ήταν 20.000 νεκροί και 32000 τραυματίες. Ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε το Βίλνιους. 


1941. Τα γερμανικά στρατεύματα μετά από μάχες 45 ημερών κατέλαβαν το Κίεβο. Στη Γερμανία τέθηκε σε ισχύ η Αστυνομική Διάταξη της 1ης Σεπτεμβρίου που υποχρέωνε όλους τους Εβραίους στο γερμανικό Ράιχ  να φορούν το εβραϊκό αστέρι. και η αλλαγή της κατοικίας τους υπόκειντο σε έγκριση από την αστυνομία.
Στο Στρούγκανικ κοντά στο Βάλιεβο,πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Γιουγκοσλάβων κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Τίτο και των Εθνκοφρόνων ανταρτών , με επικεφαλής τον Ντράζα Μιχαΐλοβιτς, για ένα κοινό αγώνα κατά των κατακτητών, αλλά δεν υπήρξε καμία συμφωνία.  

1944. Υπογράφηκε στη Μόσχα η ανακωχή μεταξύ της Φινλανδίας και της Σοβιετικής Ένωσης. 

1955. Οι σοβιετικοί αποχώρησαν από την Αυστρία. 

1961. Ιδρύθηκε η «Ένωσις Κέντρου», με αρχηγό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Στη διοικούσα επιτροπή μετείχαν οι Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας, Παυσανίας Κατσώτας, Σταύρος Κωστόπουλος, Αλέξανδρος Μπαλτατζής, Σάββας Παπαπολίτης, Στέφανος Στεφανόπουλος και Ηλίας Τσιριμώκος. 

1964. Ο υπουργός Άμυνας Πέτρος Γαρουφαλιάς εν αγνοία του πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου υπέγραψε διάταγμα για τη μετονομασία του Ελληνικού Στρατού σε «Βασιλικό» όπως η Αεροπορία και το Ναυτικό. 

1965. Κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γερμανία. Η CDU/CSU κέρδισε 47,6% των ψήφων. 


1970. Ο 22χρονος Κερκυραίος φοιτητής γεωλογίας, Κώστας Γεωργάκης, αυτοπυρπολήθηκε στην πλατεία Ματεότι στη Γένοβα της Ιταλίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του δικτατορικού καθεστώτος στην Ελλάδα. 


1991.Τουρίστες από τη Γερμανία βρήκαν στις Άλπεις, στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας κατεψυγμένη μούμια ενός άνδρα ο οποίος πέθανε γύρω στο 3300 π.Χ. 

1992. Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσισε την εξαίρεση των εκπροσώπων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και αμφισβήτησε το δικαίωμα της να διαδεχθεί τη Γιουγκοσλαβία.

1993.Στην Πολωνία, η «αριστερά» (κομμουνιστές και μεταρρυθμιστές) κέρδισαν τις δεύτερες ελεύθερες κοινοβουλευτικές εκλογές.

2008. Μετά την απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων τραπεζικών μετοχών  οι τιμές  στα ασιατικά και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, ενώ ενισχύθηκε και το δολάριο. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέκαμψε θεαματικά, και έκλεισε στις 11.019,69 μονάδες. Στο Παρίσι έληξε χωρίς αποτέλεσμα  η συνάντηση της Ντόρας με τον Αντόνιο Μιλόσοσκι  που επανέλαβε τις θέσεις των Σκοπίων για αναγνώρισης του μακεδονικού έθνους και της μακεδονικής  γλώσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου