Αυγούστου 22, 2019

Επί Τροχάδην

Η ζωντανή κάλυψη της μεταγωγής της εισαγγελέως της «Κάθαρσης» Κάτιτσα Γιάνεβα στην φυλακή «Σούτκα» των Σκοπίων ήταν «όλα τα λεφτά». Η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Βίλμα Ρουσκόσκα μετά από μια μακρά ημέρα στο γραφείο της , εξερχόμενη, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα ζητούσε την προφυλάκιση της Γιάνεβα «αν δεν είχε αρκετά στοιχεία» και δικαιολόγησε την καθυστέρηση της συλλήψεως επειδή , «στο παρελθόν δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία». Η Γιάνεβα αντιμετωπίζει προς το παρόν μόνο την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και η προβλεπόμενη ποινή είναι τρία χρόνια. Τα Κανάλια «ανησυχούν» για το ποιος θα διευθύνει τώρα την Ειδική Εισαγγελία και oι «αδιάφθοροι» «αυθαιρετούχοι» του DUI ζήτησαν δια του βουλευτή Αρτάν Γκρούμπι την «άμεση, πλήρη, λεπτομερή, γρήγορη, διαφανή και ολοκληρωμένη διερεύνηση όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση». 
«Η σωστή λύση σε αυτή την περίπτωση είναι μια δοκιμασία για την ωριμότητα της δημοκρατίας και του δικαστικού συστήματος», είπε. 
Το Δημόσιο γραφείο εσόδων με καθυστέρηση εβδομάδων ανακοίνωσε τον έλεγχο των βιβλίων των εταιρειών του Μπόγιαν Γιοβανόφσκι. (Μπόκι 13). Θα ελεγχθούν η «μητέρα» «Μέντια Γκρούπ», ο τηλεοπτικός σταθμός «1 ΤΒ», και η ΜΚΟ «Διεθνής Συμμαχία». Θα ελεγχθούν επίσης τα μέλη της ΜΚΟ που δέχθηκαν εισφορές στους λογαριασμούς τους. 
Το VMRO-DPMNE, σχολίασε ότι «η παρατεταμένη σύλληψη της Γιάνεβα είναι προπέτασμα καπνού, προκειμένου να αποφύγει την ευθύνη του ο Ζάεφ». 

Στην Πρίστινα, όπου έκλεισε το αεροδρόμιο λόγω απεργίας, δεν έγινε η ψηφοφορία στην Βουλή για την αυτοδιάλυση του σώματος. Η απόφαση χρειάζεται 80 ψήφους. Η ψηφοφορία μπορεί να γίνει σήμερα. Το σκάνδαλο της ημέρας ήταν η «παράνομη» και αντισυνταγματική πρόταση από τον (μεγαλοεγολάβο) υπουργό εξωτερικών Πατσόλι, στον Πρόεδρο Θάτσι να εκδώσει διατάγματα διορισμού νέων πρέσβεων, με την δικαιολογία ότι είχαν αποφασιστεί πριν από την παραίτηση του Χαραντινάι.

 Ο Πρόεδρος της Σερβίας μετά την Νέα Υόρκη πήγε στην Ουάσιγκτον όπου συναντηθηκε με τον υφυπουργό Μάθιου Πάλμερ και τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του Ατλαντικού Συμβουλίου Ντέιμον Γουίλσον. Με δηλώσεις του στη Σερβική τηλεόραση είπε ότι ο διάλογος με την Πρίστινα μπορεί να επαναληφθεί τον Δεκέμβριο και τόνισε ότι οι συνομιλητές του αντιλήφθηκαν ότι δεν υπάρχει συμβιβασμός με τον οποίο οι Αλβανοί πάρουν τα πάντα και ότι οι Σέρβοι δεν θα παίρνουν τίποτα, και πρόσθεσε ότι «εάν η αμερικανική θέση απέναντι στη Σερβία μετακινήθηκε έστω και μια ίντσα τότε κάναμε ένα μικρό θαύμα». Σχολιάζοντας την γραπτή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ανέφερε ότι ο διάλογος πρέπει να οδηγήσει σε αμοιβαία αναγνώριση είπε ότι αυτή είναι η αμερικανική θέση από το 2008. 

Το «Αλβανικό Κράτος Δικαίου» κατεδάφισε το αυθαίρετο του («γενίτσαρου» Μιχαλ Κοκεδήμα στην Χειμάρρα. Αφού επιτέθηκε στους πάμπλουτους Ισπανούς Καλντόν, το αλβανικό Κράτος «θυμήθηκε» ότι η κατασκευή είναι παράνομη, ότι είχαν καταπατηθεί δυο στρέμματα και ότι είχε παράνομα αποκλειστεί η παραλία. Χθες το πρωί, με τη συνδρομή της αστυνομίας, άρχισαν την κατεδάφιση του εστιατορίου «πανόραμα». Το νέο μέγα σκάνδαλο του («μονοκομματικού») Κράτους, είναι η απόφαση της Γενικής εισαγγελέως να βάλει στο αρχείο τον φάκελο για την υπόθεση της εξαγοράς ψήφων στην Δίβρη το 2016.
 Ο κ. Μπάσα με νεες δηλώσεις του αναφέρθηκε στην Μαφία της Σκόδρας και τόνισε ότι επικεφαλής της «σοσιαλιστικής συμμορίας» εκτός από τον βουλευτή Τομ Ντόσι είναι ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών Ντόβε Ρίμπακ που παριστάνει τον επενδυτή στα Τίρανα. 

Στην Σερβική Δημοκρατία σε όλους τους τόνους ομιλούν για «πραξικόπημα» στο Σεράγιεβο που αποστερεί από τους Σέρβους τα βασικά πολιτικά τους δικαιώματα και το δικαίωμα να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους, ενώ καταγγέλλουν την παρέμβαση των πρεσβειών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. 
Ο (απερχόμενος) Επίτροπος Χαν ζήτησε την εφαρμογή της συμφωνίας Ντόντικ-Ιζετμπέκοβιτς-Τσότσιτς, ενώ ο Μίλοραντ Ντόντικ, μετά την συνάντηση του με τον Ιταλό πρέσβη, είπε ότι η συμφωνία που υπέγραψες τα λέει όλα και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κανέναν συμβιβασμό για το ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου