Αυγούστου 08, 2019

Επί Τροχάδην

Η «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» της Βόρειας, απέρριψε το αίτημα της Σερβίας να εκδώσει τον «αγωνιστή» του ΟΥΤΣΕΚΑ Τόμορ Μορίνα ο οποίος καταζητείται από τις αρχές της Σερβίας για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Κόσσοβο και το Μετόχι, Το Δικαστικό Συμβούλιο στα Σκόπια, ενεργώντας κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Δημοκρατίας της Βόρειας επανεξέτασε ολόκληρο το φάκελο και έκρινε ότι, «δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις», για την έκδοση στην Σερβία του Μορίνα.

 Στα Τίρανα, ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα έλαβε απάντηση από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, (ΟΑΣΕ), στην επιστολή που απέστειλε στις 26 Ιουλίου, με την οποία ζητούσε από τον ΟΑΣΕ «να αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή στην Αλβανική κρίση». Ο ΟΑΣΕ ένιψε τα χείρας του και υπέδειξε «διάλογο όλων των Κομμάτων». Η αλβανική μυστική υπηρεσία , (SHISH), δημοσίευσε έκθεση για τις δραστηριότητες της κατά τα έτη 2016- 2018.Σύμφωνα με τις Αλβανικές εφημερίδες στις βρετανικές φυλακές το 10% των κρατούμενων είναι Αλβανοί. Η Αλβανία τέλος, συνεχίζει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. 

Στην Πρίστινα, .ανακοινώθηκε ότι η είσοδος και η έξοδος από το κράτος της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο και το αντίστροφο μπορεί να γίνεται μόνο την ταυτότητα αφού η Πρίστινα δεν αναγνωρίζει τα σερβικά διαβατήρια. 
Οι εφημερίδες γράφουν ότι από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 2.500 Κοσοβάροι έχουν αποποιηθεί την ιθαγένεια του Κοσσυφοπεδίου. Ωστόσο, η πολιτική επικαιρότητα υπερκαλύφθηκε από την εκτέλεση με 15 σφαίρες στο Κέντρο της Πριζρένης της μητέρας της συμβούλου του Χαραντινάι Ντιέλζα Χότι, παρόλο που ο φόνος δεν σχετίζεται με την κόρη και τον Χαραντινάι. 

Στο Βελιγράδι, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, επιβεβαίωσε ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, θα μπορούσε να επισκεφθεί την περιοχή στα τέλη Αυγούστου, αν υπάρξουν κάποιες θετικές ενδείξεις για το ότι η Πρίστινα θα μπορούσε να ανακαλέσει τους δασμούς στα σέρβικα προϊόντα. «Η επίσκεψη του Μπόλτον στη Σερβία θα σήμαινε ότι το ζήτημα του Κοσσόβου δεν είναι μια τελειωμένη υπόθεση για τις ΗΠΑ», είπε ο κ. Ντάτσις, τον οποίο «η εκστρατεία Μπάιντεν» κατηγόρησε για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ επειδή δήλωσε ότι οι Σέρβοι και οι φίλοι τους στις ΗΠΑ θα πρέπει να ψηφήσουν για τον Τραμπ. 
Σχολιάζοντας την απαγόρευση εισόδου στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, που επεβλήθη στους πολίτες που κατέχουν σερβικό διαβατήριο, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Πρίστινα είναι αντιευρωπαϊκή και απολίτιστη και τόνισε ότι «κανείς δεν αναμένει από την ΕΕ να αντιδράσει».

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη , χαιρέτισε την συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες των τριών κομμάτων για το σχηματισμό του Συμβουλίου των Υπουργών που, «επιβεβαίωσε τη συναίνεση σχετικά με τη σημασία της προόδου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». 
Ο υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Τσρνάντακ, (από τους Σέρβους που συνεργάζονται με τον Ιζετμπέκοβιτς), κάλεσε της Β-Ε να τα μέλη της προεδρίας και τους υπογράφοντες τη συμφωνία για το σχηματισμό του νέου Συμβούλιο Υπουργών να δηλώσουν ξεκάθαρα αν η Βοσνία Ερζεγοβίνη θα ενεργοποιήσει το σχέδιο δράσης του ΝΑΤΟ ή όχι . 

Στο Βουκουρέστι και την Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον στις 19 και 20 Αυγούστου μετά από πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ ,με τον οποίο θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο στις 20 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου