Αυγούστου 30, 2019

Επί Τροχάδην

Στην Ρουμανία , ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις συγκρούστηκε με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβουλίου, (CSM), το οποίο χαρακτήρισε για την άρνηση του να διορίσει την εισαγγελέα Ντάνα Γκίρμποβαν ως Υπουργό Δικαιοσύνη, ως «σοβαρή επέμβαση στο δικαστικό σώμα». Ο Γιοχάνις απάντησε ότι «χαρακτήρισε ακατάλληλη την πολίτη Ντάνα Γκίρμποβαν και όχι τη δικαστή Ντάνα Γκίρμποβαν. Στο Βελιγράδι, που δεν προσκλήθηκε από τους Πολωνούς στις εκδηλώσεις για την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου, κατέφθασαν οι έμπειροι από την ανατροπή Γκρουέφσκι, «Ρόζενγκρατς και Γκύλντενστερν», (Κουκάν και Φελκενστάιν), και άρχισαν επαφές με την (αλαβανόφιλη) αντιπολίτευση. Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν τη Σερβία να μην συζητά με την Ευρασιατική οικονομική Ένωση. Ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς της Σερβίας ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί το φθινόπωρο με τον Πάπα Φραγκίσκο και όσον αφορά την απόφαση της Πολωνίας να μην προσκαλέσει τη Σερβία και τη Ρωσία στην τελετή για την 80η επέτειο από την έναρξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, είπε είναι σε εξέλιξη «ιστορικός ρεβιζιονισμός». 
Στο Σεράγεβο, ο Πρόεδρος της Προεδρίας Ζέλικο Κόμσιτς είπε στον απερχόμενο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ Μπρους Μπάρτον ότι η Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης , (SDA) «έβγαλε αφρούς» επειδή η Κροατική Εθνική Συνέλευση του Μόσταρ, ζήτησε τον σχηματισμό τρίτης, (Κροατικής) οντότητας . Ο Κροάτης αντιπρόεδρος της Βουλής των Λαών Ντράγκαν Τσόβιτς ζήτησε την εφαρμογή της συμφωνίας SNSD, SDA και HDZ BiH, που είναι « οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι των συστατικών λαών». Ο πολιτικός αναλυτής Αντζέλκο Κοζόμαρα δήλωσε ότι «κάποιος έδωσε το πράσινο φως σε εξτρεμιστικούς κύκλους των Βοσνίων, για να προσπαθήσουν να θέσει σκοτώσουν τον Μίλοραντ Ντόντικ».

 Στα Σκόπια, όπου οι δάσκαλοι κήρυξαν προειδοποιητική απεργία την Δευτέρα, θέλοντας αύξηση 25% , η Κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε 10 από τις 51 τροπολογίες στον νόμο για την ειδική εισαγγελία. 4 του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ. 
Στο Μαυροβούνιο, ο πρόεδρος του «Αληθινού Μαυροβούνιου» Μάρκο Μίλατσιτς επισκέφθηκε την Αντριεβίτσα όπου σχεδιάζεται νατοϊκή βάση, στην οποία η κυβέρνηση θα επενδύσει 17 εκ ευρώ, και είπε ότι τα χρήματα θα έπρεπε να δαπανηθούν στην πραγματική οικονομία ώστε οι πολίτες να βρουν εργασία και υπενθύμισε ότι το εργοστάσιο της πρώην εταιρείας «Soko Stark», που απασχολούσε 150 άτομα, στην Αντριεβίτσα, είναι κλειστό. Στην παραλία του Ούλτσινιε, η αστυνομία συνέλαβε 5 νεαρούς αλβανούς από το Κόσσοβο, που φώναζαν συνθήματα για τον ΟΥΤΣΕΚΑ.

 Στην Αλβανία , η αστυνομία μετά από πολύ καιρό θυμήθηκε του χασισοκαλλιεργητές και συνέλαβε στον βορά 19 άτομα ενώ 7 άλλοι καταζητούνται. 

Στην Πρίστινα, ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου (LDK), Λούτφι Χαζίρι, μετά τη χθεσινή συνάντηση του ηγέτη του κόμματός του, Ίσα Μουσταφά με τον ηγέτη του «Κινήματος Αυτοδιάθεσης», (BV), Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε ότι η Δημοκρατική Ένωση και η Αυτοδιάθεση βρίσκονται κοντά στη συμφωνία συγκρότησης συνασπισμού και ότι καταβάλλονται οι τελευταίες προσπάθειες. 

Στη Σόφια , ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ υποδέχτηκε τη νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου