Αυγούστου 19, 2019

Επί Τροχάδην

Στα Σκόπια, όπου καθημερινά ο αντιπολιτευόμενος Τύπος αποκαλύπτει πληρωμές που έγιναν από επιχειρηματίες προς την ΜΚΟ του «Μπόκι 13» ο Σλοβένος (εντέλει) δημοσιογράφος που δημοσίευσε τις πληροφορίες για την υπόθεση των εκβιαστών μίλησε για την «χαριστική βολή» .«Άκουσα πολύ σημαντικό υλικό για την υπόθεση .Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, και είμαι βέβαιος για την αυθεντικότητά τους», όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ , (VMRO-DPMNE), Ιγκόρ Γιανούσεφ είπε στο «Radio Free Europe», ότι «η Κυβέρνηση είναι τυφλή και κουφή για όλα τα σκάνδαλα, τα εγκλήματα και τη διαφθορά» και ότι το Κόμμα δεν αποκλείει καμιά μορφή πάλης συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων και αποκλεισμών των δρόμων. 

Στα Τίρανα , ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, δήλωσε ότι ένα «όλες οι διεθνείς εκθέσεις δείχνουν τον Έντι Ράμα ως τον πιο διεφθαρμένο πρωθυπουργό στα Βαλκάνια», που ξεπλένει χρήματα των ναρκωτικών και ληστεύει την Αλβανία επικεφαλής μιας συμμορίας Ολιχαρχικών, και επανέλαβε ότι «η Αλβανία και η Βόρεια Κορέα είναι οι μόνες χώρες του πλανήτη χωρίς νέες ξένες επενδύσεις τα τελευταία έξι χρόνια». 
Η ενωμένη αντιπολίτευση θα συνεχίσει τις εθνικές διαδηλώσεις το Σεπτέμβριο.
 Ο αλβανικός τουρισμός δέχτηκε πλήγμα από την επίθεση του (εξωμότη) ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Πανόραμα» στην Χειμάρρα, Μιχάλ Kοκεδήμα , που επιτέθηκε σε μια πενταμελή ισπανική οικογένεια που παραπονέθηκε για το κακό φαγητό και την εξυπηρέτηση, 

Στην Πρίστινα, η Πρεσβεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έχει αποσύρει τους εκπροσώπους της από τη Επιτροπή Ακινήτων Ελέγχου, όπως έκανε νωρίτερα η βρετανική πρεσβεία, λόγω του διορισμού ακατάλληλου προσώπου ως προέδρου. Η (υπηρεσιακή) κυβέρνηση του ψευδοκράτους του Κοσσυφοπέδιου αποφάσισε χθες να απαγορεύσει την εισαγωγή μελιού και πατάτας από τη Βόρεια. 
Ο Δήμαρχος του Νόβο Μπρντο Σβέτισλαβ Ιβάνοβιτς ανακοίνωσε ότι η σημαία του Κοσσυφοπέδιο, η οποία είχε τοποθετηθεί στο μεσαιωνικό σερβικό φρούριο έχει αφαιρεθεί. Η Σερβική Λίστα καταδίκασε έντονα την προσπάθεια των οργάνων της Πρίστινα να κλέψουν τη σερβική πολιτιστική κληρονομιά, και τόνισε ότι οι Αλβανοί θα μπορούσαν να βάλουν τη σημαία τους και στη Σελήνη, αν το ήθελαν, αλλά η Σελήνη δεν θα γίνει δική τους ακριβώς όπως και το φρούριο στο Νόβο Μπρντο και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου δεν είναι δικά τους. Το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα επιβεβαίωσε ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις εναντίον 22 αστυνομικών σε σχέση με την απέλαση στην Τουρκία 6 Τούρκων «Γκιουλενιστών», το 2018. 

Στο Μαυροβούνιο, ο υπουργός Πολιτισμού Αλεξάνταρ Μπογκτάνοβιτς σε μια απόπειρα να εξισορροπήσει την ποινική δίωξη κατά των (Σέρβων) οργανωτών της φιλανθρωπικής συναυλίας στο Χέρτζεκ Νόβι για το Κοσσυφοπέδιο, για «υποκίνηση εθνοτικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους» κατέθεσε μηνυτήρια κατά των (αλβανών» διοργανωτών εκδήλωσης στο Τργκάι επειδή πρόβαλαν τη σημαία της Αλβανίας, χωρίς τη σημαία του Μαυροβουνίου. 
Ο Συνασπισμός «Αλβανικό Φόρουμ», αμεσως απάντησε ότι τα κόμματα των Αλβανών στο Μαυροβούνιο θα πρέπει να εξετάσει την περαιτέρω συμμετοχή τους στην κυβερνητική πλειοψηφία σε κρατικό και τοπικό επίπεδο.
 Οι Μοναχές από τη Μονή «Μπέσκα» στη λίμνη της Σκόδρας επιβεβαίωσαν ότι απειλήθηκαν πριν από λίγες μέρες από μια ομάδα Αλβανών. 
Το Δημοκρατικό Μέτωπο καταδίκασε έντονα την επίθεση των Αλβανών εξτρεμιστών στη Μονή Μπέσκα , τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες και τυχαίες ενέργειες αλλά για σχεδιασμένες. 

Στη Σερβία, ο υπουργός εξωτερικών Ίβιτσα Ντλατσις ανακοίνωσε ότι μια ακόμη χώρα απέσυρε την αναγνώριση των Αρχών της Πρίστινα. Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας Βλάντε Ραντούλοβιτς και Μίλαν Πέτριτς απεκάλυψαν ότι τα χρήματα για τη χρηματοδότηση ορισμένων ισλαμικών ομάδων στη Σερβία προέρχονται από την Αυστρία. Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου Βούτσιτς να επισκεφθεί τη Σερβία.

 Παρά την κρίση , η «Διεύθυνση οικονομικού Σχεδιασμού», (DEP), στο Σεράγεβο, προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί κατά μέσο όρο με 3,8% για τα επόμενα τρία χρόνια. Η περιφερειακή ολοκλήρωση, θα φέρει στα Δυτικά Βαλκάνια οικονομική ανάπτυξη μεγαλύτερη από 4%, σύμφωνα με τις μελέτες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου