Αυγούστου 20, 2019

Επί Τροχάδην

O Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συναντηθεί σήμερα στην Νέα Υόρκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και θα συζητήσουν την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. 
Η προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα πραγματοποιήσει σήμερα στο Σεράγεβο, μια τακτική και μια έκτακτη συνεδρίαση . Ο Πρόεδρος της Προεδρίας Ζέλικο Κόμσιτς συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασίλειου και συζήτησαν την πορεία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης προς το ΝΑΤΟ και την ανάγκη να υιοθετηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
 Ο Αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε ότι, αν ο Μίλοραντ Ντόντικ, δεν ψηφίσει το Ετήσιο Εθνικό Πρόγραμμα για το ΝΑΤΟ, τότε ο υποψήφιος για την Προεδρία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου δεν θα υποστηριχθεί. 

Στο Βουκουρέστι, ενώ τα κανάλια και οι τηλεθεατές προσπαθούν να συνέλθουν από τον τρελό που σκότωσε σε ψυχιατρείο πέντε ασθενείς με την βελόνα του ορού του, η τυχη του κυβερνώντας συνασπισμού είναι εντελώς αβέβαιη. Χθες έγινε η πρώτη συνάντηση Ταριτσεάνου-Ντάντσιλα μετά το τελεσίγραφο της ALDE. «Το PSD δεν δέχεται τελεσίγραφα», είπε πριν τη συνάντηση η κ. Ντάντσιλα που απέρριψε την «αναδόμηση» , επιλέγοντας ένα κυβερνητικό ανασχηματισμό, ενώ υποστήριξε ότι «ένα κόμμα δεν μπορεί να είναι στην εξουσία και στην αντιπολίτευση την ίδια στιγμή.» 
Ο κ. Ταριτσεάνου είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση «δεν λειτουργεί» και ότι ο ίδιος δεν θα είναι μέρος «μιας ανίκανης κυβέρνησης». 
Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , στη Ρουμανία καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού τον Ιούλιο. Ήταν 4,1%, τρεις φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (4,1%), την Ουγγαρία (3,3%), τη Λετονία και τη Σλοβακία με 3,0%. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ ήταν 1,0% τον Ιούλιο. 

Στην Πρίστινα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του κ. Σπέντ Αχμέτι, ο οποίος είναι και ο δήμαρχος της Πρίστινα, υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον κ. Χαραντινάι και θα κατέβουν μαζί στις εκλογές. «Είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατική NISMA και τη Συμμαχία για το Νέο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο Χαραντινάι, μετά την υπογραφή της συμφωνίας. 
Ο κ. Αχμέτι συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Λίγκας (LDK) Ισα Μουστάφα και μετά είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 6 Οκτωβρίου . 
Ο Νάσερ Ρουγκόβα από την LDKδήλωσε ότι αν το Κόμμα καταλήξει σε συμφωνία με την Αυτοδιάθεση για κοινή η κάθοδο ο υποψήφιος πρωθυπουργός θα προέλθει από την Λίγκα. 

Στα Τίρανα, ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα δήλωσε ότι είναι «σαφές και ξεκάθαρο» ότι «η Αλβανία δεν μπορεί να παρέμβει στο διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας ούτε να καταστεί μέρος του διαλόγου». Η αντιπολίτευση έκανε μαζική διαμαρτυρία στη Σκόδρα μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο για να καταγγείλει τη συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Στο Βελιγράδι, τρία Κόμματα της (φιλοαλβανικής) αντιπολίτευσης αποχώρησαν από το διάλογο με την κυβέρνηση που γινόταν στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, με την βοήθεια της Ανοιχτής Κοινωνίας . Ο αρχηγός από τους «Ντβέρι» Μπόσκο Ομπράντοβιτς , ο Αντιπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Μίροσλαβ Άλεξιτς και ο Ζόραν Ζίβκοβιτς από το Νέο Κόμμα είπαν ότι δεν γίνεται διάλογος με το αυταρχικό καθεστώς και ότι θα μποϋκοτάρουν τις εκλογές. 
Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν ανακοίνωσε ότι ο Στρατός της Σερβίας θα παραλάβει από τη Ρωσία κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους επτά ελικόπτερα, τέσσερα «Mi-35» και τρία «Μi-17». 

Στα Σκόπια, αναμένεται σήμερα να εμφανιστεί ενώπιων της εισαγγελέως Βίλμα Ρουσκόφσκα που ερευνά την υπόθεση των εκβιαστών η ειδική εισαγγελέας Κάτιτσα Γιάνεβα.

 Στην Τσετίνιε , περισσότεροι από 15 αστυνομικοί με περιπολικά απαγόρευσαν οχήματα στους κληρικούς της Μητρόπολης του Μαυροβουνίου να εισέλθουν στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος για να τελέσουν την Θεία Λειτουργία. 

Στη Σόφια το Αυγουστιάτικο «Βαρόμετρο» έδειξε ότι το 42.1% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα οικονομικά τους «είναι ικανοποιητικά». Το 22% θα ψηφιζε για το ΓΚΕΡΜΠ και το 16,9% για το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Στην τρίτη θέση είναι το (Φιλελεύθερο) Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (ΚΔΕ) με 5.6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου