Ιουλίου 02, 2019

Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι :Οι Σέρβοι έκλεισαν τα μαγαζιά και μιλούν για ανθρωπιστική καταστροφή. Οι Αλβανοί θυμηθήκαν τον Απελευθερωτικό Στρατό του Πρέσεβο.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι παρουσίασε χθες στο Κοινοβούλιο ένα ψήφισμα σχετικά με τα αιτήματα των Αλβανών από την κοιλάδα του Πρέσεβο για να ενωθούν με το Κοσσυφοπέδιο. Ο Θάτσι, σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο, ανέφερε ότι –«βάσει του άρθρου 65, του Συντάγματος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου σας διαβιβάζουμε αυτή την επιστολή για εξέταση και έγκριση στη Συνέλευση. Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου να «σέβονται την πολιτική βούληση των Αλβανών από την Κοιλάδα Πρέσεβο για ενοποίηση με το Κοσσυφοπέδιο, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του 1992, καθώς και με τον αγώνα του απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, της Μεντβέντια και του Μπουγιάνοβατς (UCHPMB)». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο διευθυντής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης, για το Κόσσοβο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Χασίμ Θάτσι επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση για τη συγχώνευση των δήμων της κοιλάδας της Βράνιε με το Κόσσοβο, κάνει έκκληση για κλιμάκωση του μίσους και της δυσπιστίας μεταξύ των πολιτών του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβατς και της Μεντβέντια. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η πίεση της Δύσης προς τη Σερβία είναι προφανής και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ενθαρρύνουν την Πρίστινα για να προκαλεί εντάσεις στην περιοχή, δήλωσε ο νέος Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία, Αλεξάντερ Μποτσάν-Χαρτσένκο.

 ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ . Όλα τα καταστήματα σε τέσσερις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι έκλεισαν τη Δευτέρα λόγω της έλλειψης βασικών προϊόντων. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, Ράντε Πέτροβιτς, δήλωσε ότι τα μέτρα των Αρχών του Κοσσυφοπεδίου έφεραν τον τοπικό πληθυσμό στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, τα φαρμακεία ,τα εμπορικά και οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα. 
Η Αντιπρόεδρος της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη» Ξένια Μπόζοβιτς δήλωσε ότι οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι απειλούνται από μια ανθρωπιστική καταστροφή, αν συνεχιστεί η απαγόρευση εισαγωγής των κάθε είδους αγαθών χωρίς τελωνειακή διασάφηση και το σήμα «Δημοκρατία του Κοσσόβου». 
Η Μπόζοβιτς επεσήμανε ότι η ανθρωπιστική καταστροφή απειλεί ειδικά εκείνους που ζουν στις αστικές περιοχές των πόλεων του Ζούμπιν Πότοκ , του Λεποσάβιτς, του Ζβέτσαν και της βόρειας Κόσοβσκα Μιτροβίτσα, που δεν έχουν « άλλη πηγή για την προμήθεια τροφίμων», και τόνισε ότι «αυτό μπορεί να προκαλέσει τον εκτοπισμό των Σέρβων», και ότι «κατά τους τελευταίους δύο μήνες, ένας σημαντικός αριθμός οικογενειών έστειλαν τα παιδιά για ασφάλεια στην κεντρική Σερβία πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. 
Ο Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά ενας αυτοσχεδιασμός της Σερβίας του οποίου είναι θύματα οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου», και υπογράμμισε οτι «είναι πολύ σημαντικό για όλο το δημοκρατικό κόσμο να κατανοήσει την πραγματικότητα».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσόβου Ραμούς Χαραντινάι, ανακοίνωσε την αποστολή τεσσάρων φορτηγών αλβανικής αλυσίδας λιανικής πώλησης με αγαθά στο βόρεια Κόσσοβο, που θα προστατεύεται από τις δυνάμεις ασφαλείας του Κόσσοβου.  Ο Χαραντινάι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου, διοργανώνει το άνοιγμα προσωρινών σημείων πώλησης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι Σέρβοι καταστηματάρχες έκλεισαν τα μαγαζιά τους.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα εξέδωσε κατηγορητήριο εναντίον του πρώην υπουργού από τη Σερβική Κοινότητα, Ιβάν Τοντοσίγιεβιτς για « προτροπή και διάδοση του εθνικού, φυλετικού, θρησκευτικού και εθνοτικού μίσους» σε σχέση με τη δήλωση του σχετικά με την δήθεν σφαγή του Ράτσακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου