Ιουλίου 16, 2019

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Μακρόν στο Βελιγράδι. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε οι συνομιλίες ήταν « ανοικτές και ειλικρινείς» και ότι ανέπτυξε στον Γάλλο Πρόεδρο όλα τα προβλήματα του Βελιγραδίου σχετικά με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. 
Ο Γάλλος Πρόεδρος που έκανε δήλωση «σερβοφιλίας» λέγοντας «η Σερβία είναι στις καρδιές μας, και σήμερα και για πάντα», είπε ότι «δεν είναι καλό για τη Σερβία να εισέλθει στην ΕΕ πολύ σύντομα» γιατί «η ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί προηγουμένως», και μίλησε για την έναρξη « της επιστροφής της γαλλικής επιρροής στη Σερβία και την περιοχή». Ο Μακρόν είπε ότι έχει δεσμευτεί για την αποκατάσταση του διάλογου Βελιγραδίου-Πρίστινας με στόχο της επίτευξης συμφωνίας. Κατά την επίσκεψη Μακρόν υπογράφηκαν 22 συμφωνίες μεταξύ των οποίων και η προμήθεια γαλλικών αντιαεροπορικών συστημάτων «Μιστράλ» ενώ υπογράφηκε μνημόνιο με τις εταιρείες «Αλστομ» και «Αιγίς» για την κατασκευή «Μετρό» στο Βελιγράδι. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η «Air Serbia» εγκαινίασε μια νέα γραμμή από αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της Νις προς τη Νυρεμβέργη.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ερυθρός Αστέρας ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της υγείας του παίκτης του Μπάσκετ Όγκνιεν Κούζμιτς, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο κοντά στην Μπάνια Λούκα, είναι σταθερή, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή. 

ΜΟΣΤΑΡ. Ο Πρόεδρος της Κροατικής Λαϊκής Συνέλευσης, (HNS), Ντράγκαν Τσόβιτς ανακοίνωσε μεταστροφή στην Κροατική πολιτική στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και είπε ότι ενημέρωσε τους εταίρους του συνασπισμού, ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι αποδεκτή για τους Κροάτες. «Όσοι μπλοκάρουν τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων δεν θα απολαμβάνουν την υποστήριξή μας», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Μόσταρ. Όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι, τι σημαίνει «μεταστροφή», ο Τσόβιτς εξήγησε ότι οι εταίροι του συνασπισμού είτε θα πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται για κάποιες συμφωνίες όπως ο νέος εκλογικός νόμος είτε ο συνασπισμός θα διαλυθεί, και ανακοίνωσε ότι την η HNS στις επόμενες δέκα ημέρες θα υιοθετήσει πρόγραμμα δράσης σχετικά με όλα τα σημαντικά θέματα. Για την εταιρεία «Αλουμίνι», είπε ότι δεν αισθάνεται καμία ευθύνη για τα γεγονότα και, ανακοινώσε λεπτομερή έρευνα για πιθανές εγκληματικές δραστηριότητες στην εταιρεία.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι θα καλέσει τους Σέρβους που ζουν στις ΗΠΑ να ψηφίσουν για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ στις επόμενες εκλογές. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας , ο Μίλοραντ Ντόντικ η Πρόεδρος Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς και ο πρωθυπουργός Ράντοβαν Βίσκοβιτς έστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Νόβακ Τζόκοβιτς για τη «τη λαμπρή» νίκη του στο τουρνουά του Γουίμπλετον.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Η αστυνομία της Σερβικής Δημοκρατίας βρήκε ένα μεγάλο φυτώριο για την παραγωγή υδροπονικής μαριχουάνας και συνέλαβε τέσσερα άτομα .Βρέθηκαν επίσης συσκευασμένος ένα τόνος μαριχουάνας. 

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο ήταν 15,7% .13.6% για τους άνδρες και 18,8 % για τις γυναίκες. Ο καθαρός μέσος μηνιαίος μισθός ανήλθε το Μάιο σε 926 BAM και ήταν ονομαστικά υψηλότερος κατά 5,1 % σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβούνιου Ντούσκο Μάρκοβιτς εγκαινίασε χθες το τελευταίο τμήμα του δρόμου από το Ούλτισνιε προς τα Αλβανικά σύνορα και εγκαινίασε τη νέα συνοριακή διάβαση «Sukobin-Murićani».

 ΣΟΦΙΑ. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας διέταξε τη «Bulgartransgaz» να αναθέσει στην κοινοπραξία «Arcad» την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Τουρκικό ρεύμα» στο έδαφος της Βουλγαρίας, η οποία κέρδισε τον αρχικό διαγωνισμό. Η Επιτροπή για την Προστασία του Ανταγωνισμού επίσης αποφάσισε ότι το έργο πρέπει να επιστραφεί στην «Arcad», η οποία κέρδισε τον αρχικό διαγωνισμό. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο ηγέτης του ΕΜΕΟ- ΔΚΜΕΕ (VMRO DPMNE) Κριστιάν Μιτσκόσκι δήλωσε ότι θα προσέλθει σε συνάντηση του Πολιτικού Συμβουλίου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μόνο εφόσον αφορά σε πρόωρες εκλογές. Ο Ζάεφ κάλεσε σε συνάντηση τον Μιστκόσκι, τον Αχμέτι και τον Σέλα, την Παρασκευή για να συζητήσουν για την απογραφή. 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια. 
Η ειδική εισαγγελέας Κάτιτσα Γιάνεβα υπέβαλε την παραίτηση της χθες. Το γραφείο της Εισαγγελίας με ανακοίνωση της διέψευσε ότι ερευνήθηκε το σπίτι της Γιάνεβα από την αστυνομία στην Γευγελή . Παράλληλα ο Εισαγγελέας Λιούμπομιρ Γιοβέσκι σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι θα ήθελε να αντικαταστήσει την Κάτιτσα Γιάνεβα ως ειδικός Εισαγγελέας.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι σχολίασε την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Βελιγράδι λέγοντας ότι η επίσκεψη δεν αλλάζει τίποτα στις σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και την Πρίστινα και υπενθύμισε ότι η Γαλλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου εντός των σημερινών συνόρων. Μιλώντας για τους δασμούς για τα εμπορεύματα από την κεντρική Σερβία , ο Χαραντινάι είπε ότι θα καταργηθούν όταν η Σερβία αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος Παράλληλα ο μεγαλοεργολάβος υπουργός εξωτερικών Πατσόλι ανακοίνωσε και πάλι την απαγόρευση των επισκέψεων στο Κοσσυφοπέδιο Σέρβων αξιωματούχων. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, και προσωπικός δικηγόρος του προέδρου των ΗΠΑ, Ρούντι Τζιουλιάνι και ο πρώην Γραμματέας Εσωτερικής Ασφάλειας , Τομ Ριτζ, συναντήθηκαν στα Τίρανα με τον Σάλι Μπερίσα. 
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πολιτική κρίση στην Αλβανία, το έγκλημα, τη διαφθορά και την δικτατορία του Έντι Ράμα. Το Δημοκρατικό Κόμμα ελπίζει ότι «οι άνθρωποι του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, θα αναφέρουν με ακρίβεια στον πρόεδρο την κατάσταση που υπάρχει στην Αλβανία» και ότι «δεν θα επηρεαστούν από την Πρεσβεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου