1189. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος στέφτηκε βασιλιάς της Αγγλίας.
1253. Ο πρώτος γνωστός Μεγάλος Δούκας της Λιθουανίας
ο Μιντάουγκας που το 1251, βαπτίστηκε Ρωμαιοκαθολικός στέφτηκε Βασιλιάς με τη στήριξη του Τάγματος της Λιβονίας. Ήταν ο μόνος βασιλιάς της Λιθουανίας.
1274. Κατά τη δεύτερη Οικουμενική Σύνοδο της Λυών συζητήθηκε παρουσία του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η 'Παλαιολόγου το Φιλιόκβε και η εκκλησιαστική Ένωση.
1348 . Ο Πάπας Κλήμης ΣΤ' εξέδωσε στην Αβινιόν την παπική βούλα με την οποία απάλλαξε τους Εβραίους Εμπόρους που ο κόσμος έλεγε πως διακινούσαν την πανούκλα από κάθε ευθύνη και κάλεσε τους καθολικούς να προστατεύουν τους Εβραίους.
1415. Ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Καρόλου στην Πράγα Γιαν Χους, (Ιωάννης Ούσσιος) καταδικάστηκε στην Σύνοδο της Κωνσταντίας, ως αιρετικός , σε θάνατο. Κάηκε αυθημερόν στην πυρά και η στάχτη του σκορπίστηκε στο Ρήνο. Ο Γιάν Χους είχε προσέλθει στην σύνοδο της Κωνσταντίας για να παρουσιάσει τις απόψεις του, έχοντας την εγγύηση της ζωής από τον αυτοκράτορα Σιγισμούνδου.
1439. Σε επίσημη λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας διαβάσθηκαν από ελληνικής πλευράς από τον Μητροπολίτη Νικαίας Βησσαρίωνα, οι Όροι της Ένωσης. Το κείμενο έφερε τις υπογραφές των πάντων εκτός από του πατριάρχη Ιωσήφ Β΄ που είχε στο μεταξύ πεθάνει και του Μάρκου Ευγενικού που αρνήθηκε να υπογράψει. Επίσης δεν υπέγραψαν ο επίσκοπος Ιβηρίας και ο Ιωάννης Ευγενικός –αδελφός του Μάρκου- διάκονος και νομοφύλακας της μεγάλης εκκλησίας, ο Λακεδαίμονος και ο Σταυρουπόλεως Ησαΐας που έφυγε πριν τη λήξη για να μην υπογράψει.
1449. Έγινε η μάχη της Καστιόνε, ανάμεσα στους Ελβετούς από το Καντόνι του Ουρί και του Μιλανεζους του Λουδοβίκου της Σαβοίας την «Χρυσή Αμβροσιανή Δημοκρατία».
1495. 20 χλμ νοτιοδυτικά της Πάρμας έγινε η μάχη του Φάρνοβο ανάμεσα στους Γάλλους του Καρόλου Η και του Στρατού της Λίγκας της Ενετίας στον οποίο συμμετείχαν και οι Έλληνες Στρατιώτες, υπό τον Ιωάννη Παλαιολόγο.
Νίκησαν οι Ενετοί με αρχηγό τον Φραγκίσκο Γκονζάγκα, αλλά οι Γάλλοι πέρασαν και υποχώρησαν προς τη Γαλλία, αφήνοντας πίσω του περί τους 3.000 άνδρες του νεκρούς και αιχμαλώτους .Οι απώλειες των Ιταλών έφτασαν στις 2.000 άνδρες περίπου. Οι Έλληνες δεν φαίνεται από τις πηγές να υπέστησαν απώλειες στη μάχη.
1517. Οι Οθωμανοί υπό τον σουλτάνο Σελίμ Α. κατέλαβαν την Αίγυπτο.
1535. Ο Άγγλος φιλόσοφος και Καγκελάριος του Ερρίκου Η' εκτελέστηκε για προδοσία κατά του βασιλιά Ερρίκου
1570. Καταστράφηκε το τουρκικό φρούριο στο Πόρτο Κάγιο.
1573. Στην πολιορκούμενη Λα Ροσέλ οι Ουγενότοι υπέγραψαν τη συμφωνία ειρήνης που τους προσέφερε ο Ερρίκος του Ανζού που είχε εκλεγεί βασιλιάς της Πολωνίας. Η πολιορκία λύθηκε στα 8 Ιουλίου.
1630. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο 4.000 σουηδοί υπό τον Γουστάβο Αδόλφο εισέβαλαν στην Πομερανία της Γερμανίας.
1713. Στη Μαδρίτη με πρωτοβουλία του «πεφωτισμένου» Δούκα της Εσκαλόνα Χουάν Μανουέλ Φερνάντεθ Πατσέκο, έγινε η πρώτη συνάντηση εργασίας της Βασιλικής Ισπανικής Ακαδημίας στο σπίτι του ιδρυτή της. Το επόμενο έτος, ο βασιλιάς Φίλιππος Ε΄ ενέκρινε το καταστατικό της και την έθεσε υπό την προστασία του.
1785. Το Κογκρέσο αποφάσισε ομόφωνα να είναι το δολάριο το επίσημο νόμισμα των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν το δεκαδικό νομισματικό σύστημα.
1793 . Από το «παράρτημα του Λουξεμβούργου» στο Μονπαρνάς ξεκίνησε την ιδέα της μαζικής επιστράτευσης παντός δυναμένου να φέρει όπλο.
1801. Ο Γαλλικός στόλος νίκησε τους Βρετανούς στη ναυμαχία της Αλγεθίρας
1809. Η πολύνεκρη μάχη του Βαγκράμ , Βορειοανατολικά της Βιέννης κατά την οποία ο Ναπολέων κατήγαγε αποφασιστική Νίκη με αποτέλεσμα να συνθηκολόγηση η Αυστρία και ν α διαλυθεί ο Ε΄Συνασπισμός.
Η γαλλική στρατιά στην οποία μετείχαν και ο Στρατός της Βαυαρίας και της Σαξονίας είχε 154.000 στρατιώτες και είχε απώλειες 34.000. Οι Αυστριακοί είχαν 158.000 στρατιώτες και απώλεσαν 52.000.
1821. Στις 6/18 Ιουλίου του 1821 ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη βαρόνος Γκριγκόρι Αλεξάντροβιτς Στρόγκανωφ, επέδωσε στην Πύλη το τελεσίγραφο του Τσάρου που είχε συντάξει ο Καποδίστριας, με το οποίο η Ρωσία, υπενθύμιζε στην Υψηλή Πύλη, την απάνθρωπη συμπεριφορά του Σουλτάνου εναντίον των χριστιανών υπηκόων του, πολλοί από τους οποίους προέβαλαν πια νόμιμη άμυνα, και δήλωνε ότι , «η συμβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τα πολιτισμένα κράτη της Ευρώπης θα απέβαινε αδύνατη, εάν ο Σουλτάνος, δεν σεβόταν τη Χριστιανική θρησκεία, και εάν δεν ακύρωνε το σχέδιο εξοντώσεως των Ελλήνων».
1850. Ήρθη ο αποκλεισμός των Ελληνικών παραλίων από το
Βρετανικό στόλο, μετά την ικανοποίηση μέρους των απαιτήσεων των Βρετανών για
την αποζημίωση του Εβραίου τοκογλύφου Πατσίφικο
1868. Οι Τσέτες του Χατζή Ντιμήταρ και του Στέφαν Καρατζά διέσχισαν τον Δούναβη και μπήκαν στη Βουλγαρία κοντά στο το χωριό Βαρντίμ.1913. Στις 23 Ιουνίου/6 Ιουλίου άρχισε η μάχη της Δοϊράνης.
1917. Η μάχη της Άκαμπα. Ο Λόρενς της Αραβίας, με Άραβες επαναστάτες επιτέθηκαν στους Τούρκους και κατέλαβαν την Άκαμπα.
1918. Η φράξια του Ρωσικού Σοσιαλ-Επαναστατικού Κόμματος (Εσέροι) που συνεργαζόντουσαν με την Αντάντ δολοφόνησαν το Γερμανο πρέσβη στη Μόσχα Γκραφ φον Μίρμπαχ, ξεκινώντας την αποτυχημένης εξέγερσης των Αριστερών Εσέρων στην Μόσχα που ήταν μέρος του σχεδίου της Αντάντ να υπονομεύσει την εξουσία του Λένιν στηρίζοντας την αντιπολίτευση μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Αταμάνου Καλέντιν στην περιοχή του Ντον. Δυο πράκτορες της Τσε-ΚΑ ο εβραίος Γιακόβ Μπλούμκιν και ο Νικολάι Αντρέεφ με εντολή της Σπυριντόφκα πήγαν με πλαστά έγραφα στη Γερμανική Πρεσβεία και ζήτησαν να συναντήσουν τον πρέσβη. Τον πυροβόλησε στις 14:50 ο Αντρεεφ. Αμεσως μετά διέφυγαν.
1921 . Στη Μικρά Ασία To Γ' ΣΣ, κατέλαβε το Δορύλαιο. (Εσκή Σεχήρ) .
1922. Στη Σόφια με πρωτοβουλία του Ατανάς Μπούροβ και του Αντρέι Λουάπτσεφ το Ριζοσπαστικό Κόμμα και το Προοδευτικό Λαϊκό Κόμμα συγκρότησαν το Συνταγματικό Μπλοκ για να αντιμετωπίσουν την Αγροτική Λαϊκή Ένωση.
1923. Τέθηκε επίσημα σε ισχύ το σοβιετικό Σύνταγμα και δημιουργήθηκαν η ΕΣΣΔ και το Συμβούλιο των Κομισάριων.
1940 .Στρατοδικείο της Τουλούζης καταδίκασε ερήμην σε τέσσερα χρόνια φυλακή τον ηγέτη της Ελεύθερης Γαλλίας στρατηγό Ντε Γκώλ.
1942. Τορπιλίστηκε από το γερμανικό υποβρύχιο U-132 στον Κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου και βυθίστηκε το φορτηγό «Αναστάσιος Πατέρας» που μετείχε στη νηοπομπή QS 15 Από το πλήρωμα σώθηκαν 26 και χάθηκαν 3. Τη ιδια ημέρα στον Ινδικό, τορπιλίστηκε και βυθίστηκε από τους Ιάπωνες το φορτηγό, «Νύμφη». Ο Μουσολίνι διέταξε την αποστολή ιταλικού εκστρατευτικού σώματος στην Ρωσία.
1949. 11.293 μολδαβικές
οικογένειες, με 35.796 μέλη ,
συγκεντρώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη
Σιβηρία στο πλαίσιο της αναγκαστικής αποεθνικοποίησης και κολεκτιβοποίησης, που
διενεργήθηκε το βράδυ τις 6ης Ιουλίου και τελείωσε στις 7
Ιουλίου.
1951. Η ανασχηματισθείσα κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου με την είσοδο των Γ. Μαύρου, Ν. Μπακόπουλοτ, Τζών Γκλαβάνη, Κ. Μητσοτάκη, Ν. Τερζόγλου, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, χάρη στην υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος και του Πλαστήρα. 125 ψήφισαν υπέρ και 74 κατά . Ο Πλαστήρας, κατά τη σχετική συζήτηση, συνεπικουρούμενος και από τον Καρτάλη, επανέφερε το θέμα της Μακρονήσου και αξίωσε την άμεση απόλυση από εκεί όλων των εξόριστων και κρατουμένων.
1959. Μονογραφή της συνθήκης εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε τις εισαγωγές ζάχαρης από την Κούβα κατά 95%,
1967. Ο νιγηριανός στρατός εισέβαλε στην επαρχία της Μπιάφρα που διακήρυξε την ανεξαρτησία της.
1970. Άρχισε στο Έκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 35 μελών του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καλούδη, με τον Α.Ν.509.
1981. Στο Μπουένος Άιρες, η Ιζαμπέλα Περόν απελευθερώθηκε μετά
από πέντε χρόνια σε κατ' οίκον κράτηση.
1988. Μια πλατφόρμα πετρελαίου στο βρετανικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, η «Piper Alpha» ανατινάχθηκε ,σκοτώνοντας 167 εργαζόμενους . Στο Μεξικό, εξελέγη πρόεδρος ο Κάρλος Σαλίνας ντε
Γκορτάρι 1990 . Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Μλαντένοφ παραιτήθηκε εν μέσω κατηγοριών ότι διέταξε τα τανκς να διαλύσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
1996. Στην Κατεχόμενη Βόρεια Κύπρου, άγνωστοι που παραμένουν άγνωστοι δολοφόνησαν τον αριστερό δημοσιογράφο και συγγραφέα, Κουτλού Ανταλί.
1998. Στο Κοσσυφοπέδιο, στην περιοχή Μπρέζενικ - Λότζια, συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια μέχρι θανάτου από τρομοκράτες του UCK, ο αστυνομικός Σέρντζαν Πέροβιτς
2000 .Το γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποίηση του Συντάγματος ώστε ο τότε Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία.
Το κύμα θερμότητας που σάρωσε την νοτιοδυτική Ευρώπη, με θερμοκρασίες έως 45 βαθμούς Κελσίου, προκάλεσε το θάνατο 25 ανθρώπων και πολλές πυρκαγιές.
2000. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές διαμαντιών από τη Σιέρα Λεόνε.
2003.Στην Κορσική απορρίφθηκε το σχέδιο περιορισμένης Αυτονομίας που προσέφερε η Γαλλία . Στο Δημοψήφισμα το 50,98% ψήφισε ΟΧΙ,
2009. Η Γιαντράνκα Κόσορ έγινε πρωθυπουργός της Κροατίας
2015. Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος .
Το 61,31 ψήφισε ΟΧΙ στην Συμφωνία με τους δανειστές. Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
2018.Στην Ιαπωνία, εκτελέστηκαν με απαγχονισμό οι επτά δράστες της Σέκτας Ομ Σινρικιό, που στις 20 Μαρτίου 1995, εκαναν επίθεση με αέριο Σορίν στο Μετρό του Τόκιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου