Ιουλίου 03, 2019

Η 3η Ιουλίου στην Ιστορία

321. Ο άγιος Κωνσταντίνος υπέγραψε το διάταγμα που καθιέρωσε την Κυριακή αργία ως ημέρα ξεκούρασης και αφιερωμένη στις θρησκευτικές τελετές. Εθνικών και χριστιανών.

324.Η  Μάχη της Ανδριανούπολης. O Άγιος Κωνσταντίνος νίκησε τον Λικίνιο,
ο οποίος διέφευγε στο Βυζάντιο.


987.Ο αρχιεπίσκοπος της Ρενς, Ανταλμπερόν με την άδεια του Πάπα Σιλβέστρου Β΄ συγκάλεσε , μετά τον θάνατο του βασιλιά Λοθάριου και του γιου του, σύνοδο ευγενών που εξέλεξε στις 3 Ιουλίου 987τον Ούγο Καπέτο ως νέο κληρονομικό βασιλιά των Φράγκων. Ο Ούγος Καπέτος διηύθυνε μια μπεριοχή 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανάμεσα στο Παρίσι και την Ορλεάνη. Στην χώρα του υπήρχαν γύρω στις 150 μορφές νομισμάτων και ομιλούνταν 12 γλώσσες.





1194. Στο δάσος του Φρετεβάλ, στην Κοιλάδατου Λουάρ, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος αιχμαλώτισε την οπισθοφυλακή του  Φίλιππου Β΄ της Γαλλίας ο ίδιος ο Γάλλος Βασιλιάς  μετά βίας γλύτωσε την σύλληψη. Τράπηκε σε φυγή αφήνοντας σημαντικά  έγγραφα στα χέρια του Ριχάρδου και το Ταμείο.

1450 .Οι Επαναστάτες του Κεντ, με επικεφαλής τον Τζακ Κέιντ μπήκαν στο Λονδίνο  το λεηλάτησαν, και αποκεφάλισαν μερικά μέλη της βασιλικής αυλής.

1528. Ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ εξεδωσε τη Βούλα που νομιμοποιούσε το τάγμα των Καπουτσίνων.

1620. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο, υπογράφηκε στην Ουλμ, με τη μεσολάβηση Γάλλων διπλωματων, η συμφωνία μη επιθέσεως ανάμεσα στην Ευαγγελική Ένωση και την Λίγκα των Καθολικών. Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Προτεσταντική Ένωση δήλωσε ουδετερότητα και σταμάτησε την υποστήριξη προς τον Φρειδερίκο Ε της Βοημίας.. Ο ισχυρότερος προτεστάντης ηγεμόνας, ο λουθηρανός εκλέκτορας της Σαξονίας, συντάχθηκε με τον αυτοκράτορα. 

1642.   Έληξε η ναυμαχία της Βαρκελώνης, μεταξύ του γαλλικού και ισπανικού στόλου με νίκη των Γάλλων  . Η ισπανική αρμάδα θα αποσύρθηκες στη Μαγιόρκα για να κάνει τις επισκευές.

1702. Στο πλαίσιο του πολέμου για την ισπανική διαδοχή, η Αυστρία  κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία και την Ισπανία.
1715. Κυριακή 3 Ιουλίου. Οι Τούρκοι επιτέθηκαν στο Παλαμήδι. Η φρουρά, τους επιτέθηκε μέσα στην Τάφρο,   και  τους ανέτρεψε.


1735 .Ο Κάρολος των Βουρβόνων στέφτηκε  βασιλιάς των Δύο Σικελιών στον  καθεδρικό ναό του Παλέρμο.

1778. Ο Φρειδερίκος της Πρωσίας, μετά από άγονες διαπραγματεύσεις   με την Αυστρία, στις 3 Ιουλίου  της κήρυξε τον πόλεμο, και μετά δυο μέρες ο στρατός του πέρασε τα βουνά και μπήκε στη Βοημία. Έτσι άρχισε ο πόλεμος της Βαυαρικής διαδοχής.



1790. Κατά τη διάρκεια του ρωσο-σουηδικού πόλεμου, (1788-1790) , ο  σουηδικός  στόλος που είχε αποκαλεστεί από τον Τσιτσαγκόφ  στον κόλπο του  Βίμποργκ, κατάφερε να διαφύγει με μεγάλες όμως απώλειες.






1826. Οι δυνάμεις του Κιουταχή, που είχαν εισβάλει στην Αττική, κατέλαβαν την Μονή Πετράκη, τα Πατήσια, τα Σεπόλια και το Χάνι του Χασεκή, και άρχισαν την πολιορκία της Ακροπόλεως με  26 πυροβόλα.
1849. Τα Γαλλικά στρατεύματα. (6000 άνδρες ) που νίκησαν τους Γκαριβαλδίνους εισήλθαν στη Ρώμη και αποκατέστησαν την εξουσία του Πάπα Πίου IX, καταλύοντας τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία.


1863. Ο Στρατός των Βορείων νίκησε το στρατό της Συνομοσπονδίας στο Γκέτισμπέργκ.


1866. Κατά τον Αυστρο-πρωσικό πόλεμο, οι Πρώσοι συνέτριψαν τον Αυστριακό στρατό στη μάχη του Κένινγκραντς και τους υποχρέωσαν να συνάψουν την ειρήνη της Πράγας.
Η Πρωσία έγινε  η ηγέτιδα δύναμη του γερμανικού έθνους. Την ίδια ημέρα κατά τον τρίτον ιταλικό πόλεμο της Ανεξαρτησίας στην μάχη του Μόντε Σουέλο οι Γκαριβαλδίνοι νίκησαν την 8η Μεραρχία των Αυστριακών που διοικούσε  ο στρατηγός  Φον Κουν.




1905. Η  Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 ψήφους υπέρ και 233 κατά ψήφισε το νόμο  σχετικά με τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους.


1908.  Στο Ρέσεν της Αχρίδας ο  Άχμεντ Νιαζί Μπέη με την έγκριση της Επιτροπής για την Ένωση και την  Πρόοδο έκανε τη δήλωση για Συνταγματική μοναρχία.H πρώτη ένοπλη ομάδα 160 Νεοτούρκων ξεκίνησε από τη Ρεσεν της Βουλγαρίας προς το Μοναστήρι. O Ιταλός αρχαιολόγος Λουίτζι Περνιέρ ανακάλυψε το «Δίσκο της Φαιστού» στο υπόγειο δωματίου του Μινωικού Ανακτόρου της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη. 


1915. Στην Τουρκία τέθηκαν σε κυκλοφορία τα πρώτα χαρτονομίσματα.

1940. Οι Βρετανοί με πρόσχημα την αποτροπή παράδοσης του γαλλικού στόλου στους Γερμανούς επιτέθηκαν αιφνίδια την μοίρα του Γαλλικού στόλου στον λιμένα Μερς Ελ Κεμπίρ, και βύθισαν τα περισσότερα πλοία. Σκοτώθηκαν 1297 Γάλλοι.

1944. Οι σοβιετικοί στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μπαγκρατιόν» απελευθέρωσε την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ. 100.000 Γερμανοί στρατιώτες παραδόθηκαν.

1948. Η Αλβανία ζήτησε από όλους τους πολίτες της Γιουγκοσλαβίας. να φύγουν από τη χώρα.

1954. Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταργήθηκε το δελτίο παροχής τροφής που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


1956 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ενέκρινε την έναρξη των πτήσεων των «U-2» πάνω από το έδαφος της Σοβιετικής Ένωσης. Οι πτήσεις συνεχίστηκαν μέχρι το Μάιο του 1960 όταν καταρρίφθηκε ο Γκάρι Παόυερς.
Στην Κύπρο  καταδικάστηκε  σε θάνατο ο 23χρονος αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α.-Ιάκωβος Πατάτσος με την κατηγορία ότι σκότωσε Τούρκο αστυνομικό, αν και δεν βρέθηκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος του, με μόνη την ψευδομαρτυρία μιας Τουρκοκύπριας. Απαγχονίστηκε από τις Αγγλικές δυνάμεις κατοχής της Κύπρου στις 9 Αυγούστου 1956, στις Κεντρικές φυλακές Λευκωσίας, μαζί με τους συναγωνιστές του Ανδρέα Ζάκο και Χαρίλαο Μιχαήλ. Τάφηκε στον περίβολο των Κεντρικών φυλακών, στο χώρο που αποκαλείται Φυλακισμένα μνήματα.


1960 .Ο Μάνος Χατζιδάκις κέρδισε  το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του ΕΙΡ με το τραγούδι «Κυπαρισσάκι», το οποίο ερμήνευε η Νάνα Μούσχουρη.

1962 . Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αλγερίας μετά από 132 χρόνια γαλλικής κατοχής.

1963. Ογδόντα εννέα άτομα δηλητηριάστηκαν από κόλλυβα με παραθείο στο χωριό Χείμαρρος Σερρών.

1964. Περίπου 300 νεαροί με επικεφαλής τον λογοτέχνη Ρένο Αποστολίδη αποσπάστηκαν από την προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου Δημάρχου Γεωργίου Πλυτά, και επιτεθήκαν στη Βουλή . Μερικοί έφτασαν μέχρι την αίθουσα συνεδριάσεων κραυγάζοντας συνθήματα υπέρ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και κατά του Γεωργίου Παπανδρέου. Συνελήφθησαν 30.

1965. Εικοσιτετράωρη απεργία των τραπεζικών υπαλλήλων εξ αιτίας της αύξησης των νοσηλίων τους.

1967. Τραγωδία στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, λίγο μετά την προσγείωση του βασιλικού αεροσκάφους με τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία, υποχώρησε λόγω του συνωστισμού η εξέδρα που είχε στηθεί ενώ ο Κωνσταντίνος επιθεωρούσε το άγημα. Τρεις νεκροί και 35 τραυματίες.

1972. Η Ινδία και το Πακιστάν υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία, η οποία τερμάτισε τον μεταξύ τους πόλεμο του 1971.

1973. Άρχισε στο Ελσίνκι η Διάσκεψη για την ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ). 



1983. Στο Βελιγράδι, έληξε η έκτη σύνοδος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη. Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι κοντά στην Τζάκοβιτσα πέντε Αλβανοί από την οικογένεια Κράσνικι.επιτέθηκαν στην σερβική οικογένεια Σάριτς. Σκοτώθηκε ο Μίοντραγκ Σάριτς (43).


1985 . Ο Φραντσέσκο Κοσίγκα  ορκίστηκε ως ο όγδοος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

1987 . Στη Γαλλία», καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο λεγόμενος «Χασάπης της Λυών», Κλάους Μπάρμπι .

1988 . Το αμερικανικό ναυτικό κατέρριψε στον Περισκό Κόλπο ένα A300 της Iran Air που εκτελούσε την πτήση 655. 298 άτομα σκοτώθηκαν. Το αμερικάνικο ναυτικό απέδωσε το έγκλημα σε λάθος του ραντάρ του «USS Vincennes».

1990. Η Λευκορωσία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ε.Σ.Σ.Δ.


1992. Στο Μόσταρ, οι Κροάτες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κήρυξαν την πόλη ως πρωτεύουσα της Χέρτζεκ-Μπόσνα.

1995. Η εθνική Γιουγκοσλαβίας στο Μπάσκετ έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τουρνουά της Αθήνας. Η νίκη προκάλεσε επίθεση στην ελληνικη πρεσβεία στο Βελιγράδι.

1996. Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών κέρδισε το 53.82%, και εκλέχτηκε. Ο αντίπαλος του κομμουνιστής Ζιουγκάνοφ έλαβε το 40,31%.

2000. Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση του Ιβαν Κοστώφ κατήγγειλε τη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

2001. Ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη, είπε ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο και αρνήθηκε να σχολιάσει το κατηγορητήριο. 



2004.Στην Ισπανία: ο Θαπατέρο επανεξελέγη Γενικός Γραμματέας του PSOE,  με 95% τους πληρεξούσιων  στο συνέδριο του κόμματός του.


2005.Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας υπό τον  Σαλί Μπερίσα κέρδισε  τις γενικές εκλογές στην Αλβανία. Σε μια «εγκάρδια» τελετή, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας εγκαινίασαν στη γέφυρα των Κήπων την έναρξη κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου.

Δύο νεκρούς, και σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα προκάλεσε  η ξαφνική νεροποντή που έπληξε την Αττική

2008 .Το Δικαστήριο της Χάγης αθώωσε τον διοικητή της 28ης Μεραρχίας  του μουσουλμανικού στρατού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης,  Νάσερ Όριτς για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το 1992-1995.

2013. Ο αιγυπτιακός στρατός με πραξικόπημα ανέτρεψε το Πρόεδρο της «Άνοιξης» Μοχάμεντ Μόρσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου