Ιουνίου 06, 2019

Επί τροχάδην

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να απόσχουν από εμπρηστικές δηλώσεις και τις προκλήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχή. Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την κατάσταση στο Κόσσοβο θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 10 Ιουνίου.  

ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπουργός εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ ευχαρίστησε τη Νορβηγία για την κύρωση από το νορβηγικό Κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Βόρειας στο ΝΑΤΟ.
Ο Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με διακομματική αντιπροσωπεία του Κροατικού Κοινοβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών θεμάτων, η οποία, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία τύπου, υποστήριξε ένθερμα τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Δημοκρατίας της Βόρειας. Κατά την συνάντηση στο Κοινοβούλιο με τους Κροάτες το «κλου» ηταν η βουλευτίνα Λιλιάνα Πόποφσκα που έβαλε τα κλάματα ζητώντας να δωθεί τωρτα ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Το «Ντούι» γιόρτασε τα 17 χρόνια από την ίδρυση του και ο Αλί Αχμέτι είπε στην πανηγυρική ομιλία του ότι , «το DUI δεν έχει ασκήσει ποτέ διπλή πολιτική». «Υπήρξαμε πάντα διαφανείς τόσο στο κόμμα όσο και με τους πολιτικούς αντιπάλους ή εταίρους, όταν χρειάστηκε», τόνισε. 
Ο Αχμέτι δεν ακούει τις «βόμβες», του «Ελ Τσάκα» και ζήτησε από τις αρχές να διερευνήσουν την όλη υπόθεση. Σύμφωνα με την «Κουρίρ», ο Ζάεφ θα ανακοινώσει το Σάββατο τη νέα κυβέρνηση, διότι αναμένεται το «Ντούι» να συμφωνήσει για τους δύο υπουργούς του κόμματος, που θα σαρώσει η σκούπα του πρωθυπουργού.


ΤΙΡΑΝΑ. Η «βόμβα» της Μπίλντ ταρακούνησε την Αλβανία. Η Γερμανική εφημερίδα  δημοσίευσε χθες αποσπάσματα από υποκλαπείσα συνομιλία ενός «βαρόνου» της αλβανικής Μαφίας ο οποίος έδινε εντολές για την αγορά ψήφων υπέρ του Έντι Ράμα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το Κίνημα Ενσωμάτωσης, «LSI», κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί.  

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η πίεση προς την ανατίμηση του δηναρίου μπορεί να αποδοθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι τοποθετηθήκαν σε μακροπρόθεσμα ομόλογα σε δηνάρια της Δημοκρατίας της Σερβίας, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας το Δημόσιο χρέος της Σερβίας στο τέλος του Απριλίου ήταν 23,42 δισεκατομμύρια ευρώ και αναλογούσε στο 51,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Στο τέλος του Μαρτίου, το δημόσιο χρέος ανερχόταν σε 23.39 δισεκατομμυρίων ευρώ, και αναλογούσε στο 50.9% του ΑΕΠ. Στο τέλος του 2018, το σερβικό δημόσιο χρέος ανερχόταν σε 23,01 δις ευρώ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία ενδιαφέρεται για τη βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο Πρόεδρος Βούτσιτς σε συνάντηση με τον Πρέσβη του Βασιλείου Αμπντουλάχ Μπιν Χάνι που εδρεύει στο Σεράγεβο.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Τσεχική «CMV», που κυκλοφορεί το μεταλλικό νερό Κάρλοβυ Βάρυ που είναι ο μεγαλύτερος διανομέας αναψυκτικών στην Κεντρική Ευρώπη και η «ΠέπσιΚο» συμφώνησαν να αγοράσουν από κοινού 100% των μετοχών της Σερβικής «Κνιάζ Μήλος».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία θα λάβει 21 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ για 15 νέα έργα υποδομής. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Κεντρική και νότια Σερβία επηρεάστηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις . Σε 12 δήμους, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η πιο κρίσιμη κατάσταση ήταν στο Κράλιεβο όπου πλημμύρισαν 600 σπίτια και στάβλοι, εκκενώθηκαν προληπτικά περισσότεροι από 300 κάτοικοι και ένας 60χρνος χωρικός θεωρείται αγνοούμενος. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην χθεσινή έκθεση της επισημαίνει τις οικονομικές ανισορροπίες και κοινωνικές διαφορές στη Ρουμανία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η εκπαίδευση, οι υποδομές, η αγορά εργασίας, τα σύστημα υγείας, και η Δικαιοσύνη. Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019 το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν 11,4 δισ, λέι και αντιστοιχούσε στο 1,11% του εκτιμώμενου ΑΕΠ για το 2019. Πέρσι την ίδια εποχή, το έλλειμμα ήταν 0,65% του εκτιμώμενου ΑΕΠ. Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας ήταν τον Απρίλιο στο 4% έναντι του 3,9% , του Μαρτίου σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Ρουμανίας (INS) .
Ο αριθμός των ανέργων ηλικίας από 15 ως 74 ετών τον Απρίλιος του 2019 ήταν 354.000 άτομα, ενώ κατά τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους ήταν 395.000.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου ανακοίνωσαν την απόφασή τους ότι η παράταση της θητείας του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Νικολάε Τσιούτσα από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας,, είναι αντισυνταγματική. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Αλλαγές στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Ο Ταμίας του Κόμματος Μιρτσέα Ντραγκίτσι , τον οποίο καταδιώκει η Εισαγγελία κατά της διαφοράς υπέβαλε την παραίτηση του, ενώ ο νέος εκπρόσωπος του κόμματος , ανέλαβε ο Μιχάι Φίφορ. 

ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να κηρυχτούν ως αντισυνταγματικές ορισμένες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις, που έγιναν στον Νόμο περί Κρατικής Περιουσίας. Για τις διατάξεις αυτές είχε προβάλει «Βέτο» που απορρίφθηκε από τη Βουλή. 

ΣΟΦΙΑ.  Μετά από έρευνα του Συμβουλίου της Επικρατείας διαπιστώθηκε ότι πέντε πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί , ΓΚΕΡΜΠ, Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα , Ενωμένοι Πατριώτες, Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και «Βόλια», εισέπραξαν από τον προϋπολογισμό ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θα έπρεπε.

 ΣΟΦΙΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στην Βουλγαρία έως το 2020 να βελτιώσει την συγκέντρωση των φόρων των κρατικών εταιριών, να εξασφαλίσει σταθερότητα στον τραπεζικό τομέα, να κάνει πιο αποτελεσματικό τον έλεγχο κατά του ξεπλύματος χρημάτων, να σταθεροποιήσει τον τομέα των ασφαλίσεων αυτοκινήτων, να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα και την κοινωνική πολιτική.

 ΣΟΦΙΑ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουλγαρία Ερικ Ρούμπιν, εξέφρασε την ελπίδα πως οι διαπραγματεύσεις για τα μαχητικά αεροπλάνα F-16 θα ολοκληρωθούν σύντομα, και υπογράμμισε ότι, «εργαζόμαστε δυναμικά με τους βούλγαρους συμμάχους μας και συνεργάτες για να φτάσουμε σε συμφωνία που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές και να καλύψει τις βουλγάρικες απαιτήσεις». 
Ο υπουργός Αμύνης της Βουλγαρίας, Κράσιμιρ Καρακατσάνοβ, σχολίασε πως η βέλτιστη τιμή είναι περίπου 1.1 δις δολάρια.

ΒΕΛΙΚΑ ΚΛΑΝΤΟΥΣΑ. Είκοσι μετανάστες συνελήφθησαν χθες μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Βέλικα Κλάντουσα. Από τις επιθέσεις 200 και πλέον μεταναστών τραυματίστηκαν τρείς αστυνομικοί και καταστράφηκε ένα όχημα της αστυνομίας. Το Υπουργείο Εσωτερικών στο Καντόνι Ούνα-Σάνα ανακοίνωσε ότι κινήθηκε η διαδικασία της απέλασης σε βάρος έξι μεταναστών , οι οποίοι έλαβαν μέρος στα επεισόδια. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Σέρβος αντιπρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να σχηματιστεί το Συμβούλιο των Υπουργών όσο το δυνατόν συντομότερα και να αρχίσει εφαρμογή των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Στο Όρος Ιγκμαν στην τοποθεσία Λόκβιτσε βρέθηκε ένας μαζικός τάφος με ανθρώπινα λείψανα και οι «μουσουλμάνοι ειδικοί» αποφάνθηκε ότι πρόκειται για τους αγνοομένους από καλοκαίρι του 1992 , Βόσνιους από το Κάτω Χατζήτσι του Δήμου της Ίλιτζα.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Μίλο γιόρτασε τα δυο χρόνια από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
 Η Επιτροπή Επενδύσεων του ΝΑΤΟ αποδέχθηκε το αίτημα του Μαυροβουνίου για βοήθεια στη δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου του εναέριου χώρου και ενέκρινε χθες την εγκατάσταση στο Μαυροβούνιο ραντάρ επιτήρησης τους μεγάλου βεληνεκούς . Στα επόμενα δύο χρόνια θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση του προσωπικού για τη λειτουργία του ραντάρ , ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας του Μαυροβουνίου. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς συναντήθηκε με την ιταλίδα υπουργό άμυνας Ελισαμπέτα Τρέντα , και μετά, δήλωσε ότι «η υποστήριξη της Ιταλίας, στην Ευρω-Ατλαντική προοπτική της περιφέρειας είναι σημαντική». «Το Μαυροβούνιο έχει ενισχύσει την ασφάλειά του κατά τα τελευταία δύο χρόνια και έχει συμμάχους που είναι έτοιμοι να το βοηθήσουν με κάθε πρόκληση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς με αφορμή τα δύο χρόνια που η χώρα είναι μέλος της Συμμαχίας. Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Μετώπου Γιόβαν Βουτσούροβιτς δήλωσε ότι «δύο χρόνια μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Μαυροβούνιο έχει γίνει αποικία της Συμμαχίας». Επειδή κανείς δεν θέλει να αγοράσει γιοτ «Γιαντράνκα» του Τίτο, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου μείωσε την τιμή πρώτης προσφοράς σε 50.000 ευρώ. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου με «υπερηφάνεια» ανακοίνωσε οτ πέτυχε να συλλάβει ένα «φαντομά» που για περισσότερο από δυο χρόνο είχε αποφύγει τη σύλληψη χρησιμοποιώντας 41 πλαστές ταυτότητες. Παρουσίασε Επί τροχάδην  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου