Ιουνίου 13, 2019

Οι Σέρβοι θα μποϋκοτάρουν τη έκτακτη Σύνοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων που ζήτησαν οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης

Ο επικεφαλής της σερβικής κοινοβουλευτικής ομάδας στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Νέναντ Στέβαντιτς , δήλωσε την Πέμπτη στη Μπάνια Λούκα ότι η κοινοβουλευτική ομάδα θα δεν παραστεί στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή, διότι έχει συγκληθεί από εκείνους που παραβιάζουν τους νόμους, και δεν επιτρέπουν το σχηματισμό της επιτροπής για τον διορισμό νέου Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών. 
«Εκείνοι έχουν μπλοκάρει τα πάντα στο επίπεδο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Για να αρθεί το αδιέξοδο θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της επιτροπής για τον διορισμό νέου Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών. Αλλά, δυστυχώς, θέλουν να συζητήσουν για θέματα για τα οποία τα μέλη του κοινοβουλίου δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς.
 Δεν μπορεί να παριστάνουν το κράτος ή το κοινοβούλιο με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Στέβαντιτς , που υπογράμμισε ότι τα μέλη της Προεδρίας Σεφίκ Τζαφέροβιτς και Ζέλικο Κόμσιτς είχε μπλοκάρει τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, επειδή δεν έχουν υποβάλει πρόταση για διορισμό του Προέδρου του Συμβουλίου των Υπουργών πριν παρέλθει η νόμιμη προθεσμία.
 «Ψηφίζουν μόνο όταν έχουν προσωπικό συμφέρον για ένα θέμα, και ποτέ δεν θα ψηφίσουν όταν πρέπει να δεχθούν την άποψη ενός άλλου λαού . 
Καλώ τον Τζαφέροβιτς και τον Κόμσιτς να υποβάλουν πρόταση για διορισμό του Προέδρου του Συμβουλίου των Υπουργών και καλούμε όσους παρεμποδίζουν τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, να εναρμονίσουν τις απόψεις τους για το σχηματισμό μιας επιτροπής . Όταν αυτό γίνει θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε», πρόσθεσε ο Νέναντ Στέβαντιτς. 
Σχολιάζοντας την μεταναστευτική κρίση είπε ότι το μεγαλύερο μερίδιο ευθύνης το έχει ο υπηρεσιακός Υπουργός Ασφάλειας Ντράγκαν Μέκτιτς ο οποίος εξαπολύει συνεχώς πολιτικές κατηγορίες εναντίον αξιωματούχων από τη Σερβική Δημοκρατία και τη Σερβία, ακόμα και κατά του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, και «αντί να κατηγορεί όλους τους άλλυς θα έπρεπε να δώσει λογαριασμό για το πως ξόδεψε τα 9 εκατ ευρώ που μας έδωσε η ΕΕ για τη διαχείριση του προβλήματος», κατέληξε. 
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Συμμαχίας των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Στάσα Κόσαρατς, είπε ότι η πρωτοβουλία μιας ομάδας βουλευτών για την συγκλήση έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων «κρύβει την επικίνδυνη, αντι-συνταγματική και παράνομη πρόθεση να παρατείνουν την εντολή του υπηρεσιακού Συμβουλίου των Υπουργών στο οποίο συμμετέχουν παράνομοι εκπρόσωποι των Σέρβων και της Σερβικής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου