Ιουνίου 04, 2019

Επί τροχάδην στα Βαλκάνια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βαλόντιν που επισκέπτεται το Βελιγράδι μετέφερε προς τον σερβικό λαό το μήνυμα από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ο αδελφός λαός της Σερβίας μπορεί να υπολογίζει, όπως πάντα, στη βοήθεια της Ρωσίας. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποδέχθηκε την πρόσκληση να μιλήσει στα μέλη της ρωσικής Δουμάς κατά την επόμενη επίσκεψή του στη Μόσχα. Ο Πρόεδρος τηςΡωσικής Δούμας, πραγματοποίησε επίσκεψη και στον νοσηλευόμενο στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Βελιγραδίου Μιχαήλ Κρασνοτσένκοφ της ΟΥΝΜΙΚ, και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε τη σημασία της συνεχούς επανεξέτασης της κατάστασης στο Κόσσοβο και το Μετόχι από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη σημασία της παρουσίας της UNMIK στη νότια επαρχία της Σερβίας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Κινεζικών Βιομηχανιών που του εξέφρασαν ενδιαφέρον για περισσότερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία, ειδικά στον τομέα της γεωργίας και της υγείας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων, της Σερβίας Αλεξάνταρ Άντιτς , δήλωσε ότι όλες οι χώρες από τις οποίες περνάει ο αγωγός φυσικού αερίου «τουρκικό ρεύμα», ενεργούν σύμφωνα με το σχέδιο και είπε ότι αναμένει μέχρι το τέλος του έτους το αέριο να φθάνει μέχρι την Ουγγαρία, μέσω της Σερβίας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην κεντρική και δυτική Σερβία, σε εννέα δήμους και πόλεις, λόγω των πλημμυρών. Μέχρι στιγμής 159 άτομα έχουν εκκενωθεί, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η 8η Υπουργική Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Βελιγράδι.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ανώτατου Δικαστικού και Εισαγγελικού Συμβουλίου απέρριψε τη Δευτέρα την πειθαρχική δίωξη κατά του πρόεδρου του Ανώτατου Δικαστικού και Εισαγγελικού Συμβουλίου Μίλαν Τεγκελτίγια. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λαών, Νικόλα Σπίριτς, συνομίλησε χθες με τον Αναπληρωτή Ύπατο Εκπρόσωπο , Μάικλ Σκάνιαν , σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού του Συμβουλίου των Υπουργών και «των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα». Ο κ. Σπίριτς δήλωσε ότι το υπηρεσιακό Υπουργικό Συμβουλίο θα πρέπει να εξηγήσει στο κοινό της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης με ποια ιδιότητα εργάζεται, και τι θα συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς στο μεταναστευτικό κέντρο στη Βέλικα Κλάντουσα και από ποιόν προϋπολογισμό θα βρει χρήματα για τις επισκευές. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ κάλεσε όλους τους πολιτικούς φορείς στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να επιταχύνουν το διάλογο στη χώρα, προκειμένου να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση των πολιτικών πραγμάτων.

 ΜΟΣΧΑ. Η Βοσνία Ερζεγοβίνη και ειδικά η Σερβική Δημοκρατία , ενδιαφέρονται για το ρωσικό φυσικό αέριο και τον αγωγό «τουρκικό ρεύμα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Σερβική Δημοκρατία είχε 1.147.902 κατοίκους στο τέλος του 2018, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της οντότητας. 

ΟΥΓΚΛΙΕΒΙΚ. Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, ένας δρόμος είχε αποκοπεί και μια γέφυρα κατέρρευσε στον ποταμό Ντομάνα. 

ΜΠΙΕΛΙΝΑ. Η Καταρρακτώδης βροχή κατέστρεψε το δρόμο που οδηγεί στη Μονή Τάβνα. 

ΣΚΟΠΙΑ. Στο πλαίσιο της Πανδήμου υποδοχής της Βάνταρ στα Σκόπια αναρτήθηκε η σημαία του ΝΑΤΟ μπροστά στο Κοινοβούλιο, ενώ ματαιώθηκε η συναυλία του Στίνγκ. Ο αρχηγός της ομάδας Κύρος Λάζαροφ δήλωσε υπερήφανος Μακεδόνας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτεμπέργκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να υποδεχτεί Βόρεια ως το 30ό μέλος της. Στα «ψιλά», πέρασε η δήλωσε του Γενς ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ έχει «συνδρομή» που στοιχίζει το 2% . Από τους πανηγυρισμούς έλειπε ο Μιτσκόσκι που βρίσκεται σε συνάντηση στο ίδρυμα Αντενάουερ στο Βερολίνο.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Γενικός Γραμματέας της SDSM και υπουργός Γεωργίας Λιούπτσο Νικολόβσκι δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με τους εταίρους του συνασπισμού είναι εν εξελίξει και ότι «μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχουμε ένα σοβαρό βήμα προς τα εμπρός». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο αυτοαποκαλούμενος Πρωθυπουργός του Κόσσοβου, Ραμούς Χαραντινάι, απομάκρυνε από το γραφείο του τον Σύμβουλό του και τέως «Καπετάνιο» του ΟΥΤΣΕΚΑ, Σουλεϊμάν Σελίμι, ο οποίος, κρίθηκε ένοχος για το βασανισμό αμάχων το 1998 και το 1999 σε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων στο χωριό Λίκοβατς κοντά Σρμπίτσα. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρώην ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Κοσσυφοπέδιο Κρίστοφερ Χιλ σε δήλωση του στην αλβανική εκπομπή της «Ντώυτσε Βέλλε», είπε ότι όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, η Ευρώπη δεν πρέπει να υπολογίζει στην υποστήριξη της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ διότι, «η Ουάσινγκτον έχει πρακτικά σηκώσει ψηλά τα χέρια της για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου». 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το Ολλανδικό αίτημα για την επαναφορά των θεωρήσεων για τους πολίτες της Αλβανίας, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπέρτο τη Δευτέρα. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο οποίος επισκέπτεται τα Τίρανα, δήλωσε ότι η βία κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης έγιςεν βαρετή και ότι «οι ταραχές δεν πρέπει να αντικαταστήσουν την συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες». Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα που συναντήθηκε με το Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρος του ΟΑΣΕ , συζήτησε την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, και τόνισε την ανάγκη για επείγουσα επίλυση, μέσω του διαλόγου, της βαθιάς συνταγματικής, θεσμικής και πολιτικής κρίση στην οποία η χώρα βρίσκεται. Όσον αφορά το μποϊκοτάζ των τοπικών εκλογών, από την αντιπολίτευση, ο Μίροσλαβ Λάιτσακ εκτίμησε ότι, «το μποϊκοτάζ των εκλογών δεν αποτελεί λύση». Η εφημερίδα «Νιου Γυόρκ Τάιμς», σε άρθρο αφιερωμένο στις πολιτικές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια γράφει ότι η αραβική άνοιξη έχει ελάχιστες πιθανότητες να επαναληφθεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ στηρίζουν τον Ράμα.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ρουμανική Γερουσία, με ψήφους 71 έναντι 38 απέρριψε το αίτημα της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, (DNA) που ζήτησε να ασκηθεί δίωξη κατά του Προέδρου του Σώματος και προέδρου της «ALDE» Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, τον οποίο κατηγορεί ότι έχει λάβει 800.000 δολάρια «ως έμμεση δωροδοκία». Η κυβέρνηση εξέδωσε αναγκαστικό νόμο για την αλλαγή του τρόπου της έμμεσης εκλογής των Δημάρχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου