Ιουνίου 03, 2019

Επί τροχάδην

 ΤΙΡΑΝΑ /ΣΚΟΠΙΑ. Ο «Θείος» του «χασισέμπορου», πήγε στα Τίρανα για να συμμετάσχει στην έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις εκεί δημοτικές εκλογές. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, δήλωσε πάντως στα Τίρανα, ότι η βία (της αντιπολίτευσης) δεν είναι η «Δημοκρατία» που στηρίζει το ΝΑΤΟ. «Η βία έρχεται σε αντίθεση με δημοκρατικές αξίες», (του ΝΑΤΟ) είπε ο Γενς Στόλτεμπεργκ που συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα. Ο Ράμα στον πρώτο προεκλογικό λόγο του είπε στον Μπάσα να μην παίζει με τη φωτιά. Στην αντιπολίτευση επιτράπηκε να διαδηλώσει μόνο για δυο ώρες, (επτά με εννέα), λόγω της άφιξης του «Θείου», ο οποίος στην συνέχεια πήγε από τα Σκόπια για να γιορτάσει τα δυο χρόνια της κυβέρνησης Ζάεφ αλλά και την «ευρωΚούπα» της Βάρνταρ στην χειροσφαίριση, που εξελίσσεται σε εθνικό άθλημα των Βορείων. Μαζί με τον Γενς ήταν περίπου 40 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των 29 πρεσβευτών των μελών στο ΝΑΤΟ. Ο Στολτεμπέργκ δήλωσε ότι «η προσχώρηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι η σωστή απόφαση τη σωστή στιγμή». Ο Υπουργός Οικονομικών ο Ντράγκαν Τεβντόφσκι που πήγε με την κόρη του στην «πλατεία» για να πανηγυρίσουν την «ευρωΚούπα» της Βάρνταρ αποδοκιμάστηκε μπροστά από το εστιατόριο Πέλιστερ και έφυγε. Ο εορτάζων Ζάεφ , «διέταξε» να αυξηθεί η διαφάνεια, η υπευθυνότητα, η αλληλεγγύη, και να δοθεί μια «δίκαιη ευκαιρία» για όλους, και φαίνεται ότι δίνει μια ακόμη ευκαιρία σε όλους τους υπουργούς καθώς υπάρχουν προβλήματα με το σκούπισμα και η «σκούπα» μπήκε στην άκρη. «Ψάξετε στα συρτάρια σας για άλυτες υποθέσεις τα στοιχεία και ξαναδείτε ότι του είπατε «όχι» μήπως μπορέσετε να πείτε τους «Ναι» στους πολίτες», είπε στους υπουργούς.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ευφορία στα Σκόπια, από τη νίκη της «Βάρνταρ» επί της ουγγρική «Βέζπρεμ» στον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ του χάντμπολ στην Κολωνία της Γερμανίας, με 27-24. Ο Πρόεδρος Πεντάροφσκι, ο Ζάεφ μέχρι και ο Γκρουέφσκι έστειλαν συγχαρητήρια.

 ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Ο πρώην Πρωθυπουργός της Βόρειας Νίκολα Γκρουέφσκι, που είναι πρόσφυγας στην Ουγγαρία, ανακοίνωσε την παραίτησή του από βουλευτής αναπληρωτής στη «Σομπράνιε» , (Κοινοβουλίου), διευκολύνοντας έτσι τους βουλευτές του ΕΜΕΟ που θα έπρεπε να ψηφίσουν την καθαίρεση του λόγω εξάμηνης απουσίας. 

ΣΤΙΠ. Το δώρο των Παρτιζάνων στον λαό, η ανοιχτή πισίνα μετά από 70 χρόνια, δεν θα λειτουργήσει για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι λόγω των επισκευών που χρειάζεται. 

ΜΠΙΕΛΙΝΑ. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η αιτία που εμποδίζει τη Βοσνία Ερζεγοβίνη να λειτουργήσεις ομαλά ως «κρατική ένωση των τριών συστατικών λαών και δύο οντοτήτων», είναι η επιμονή της μουσουλμανικής ελίτ νε επιβάλει ότι «οι Βόσνιοι που είναι η σχετική πλειοψηφία θα καθορίζουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει».
 Ο Πρόεδρος της Προεδρίας επανέλαβε ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνει δεν είναι ενιαίο κράτος και δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν τέτοιο, αλλά «είναι κρατική ένωση των τριών συστατικών λαών και δύο οντοτήτων».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το υπουργείο των εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που επισκέπτεται υπό την ηγεσία του Παναγιώτατου Πατριάρχη Ειρηναίου το πατριαρχείο της Αντιοχείας στη Συρία, είναι καλά, και δεν υπάρχουν Σέρβοι πολίτες μεταξύ των θυμάτων και των τραυματιών από την επίθεση με ρουκέτα των Ισλαμιστών το Σάββατο το βράδυ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι πεπεισμένος ότι η Πρίστινα θα πάει προς τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ενοποίηση με την Αλβανία, όπως είπε ο Χασίμ Θάτσι και είπε ότι η Σερβία θα αντιδράσει με υπευθυνότητα, αλλά επίσης έντονα και αποφασιστικά. Ο Πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε σοκαρισμένος από το γεγονός ότι η ΕΕ απέτυχε να αντιδράσει στη δήλωση του Χασίμ Θάτσι ότι δεν θα επιτρέχει τον σχηματισμό της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας , που κηρύχτηκε λόγω της εισβολής της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα συνεχίζεται όσο διαρκεί ο κίνδυνος, δήλωσε την Κυριακή υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν «ανακάλεσε στην τάξη» τον Πρόεδρος της Βόρειας ΝΑΤΟ (Στέβο) Πεντάροβσκι που σε συνέντευξη αποδοκίμασε «την ιδέα της διόρθωσης των συνόρων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας» και τον κάλεσε «να κρατάει το στόμα του κλειστό όπως το κρατάει κλειστό για τη Σερβία όπως άλλωστε το κρατάει κλειστό σχετικά με την «Μεγάλη Αλβανία».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Γεωργίας της Σερβίας Μπράνισλαβ Νεντίμοβιτς δήλωσε ότι ο λόγος για την προσωρινή απαγόρευση εισαγωγής του κρέατος και προϊόντων κρέατος στη Ρωσία ορισμένων Σερβικών εταιρειών δεν είναι η ποιότητα των προϊόντων της Σερβίας, και ότι το κρέας αυτό είναι απόλυτα ασφαλές. 

ΖΕΛΕΖΝΟΒΟΝΤΣΚ. Ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει το γύρισμα μια ταινίας για τον ηγεμόνα της Μογγολίας Τζένγκις Χαν. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο και το Μετόχια (UNMIK) ανακοίνωσε οτι οι «ισχυρισμοί της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου δεν συνάδουν ουδόλως με τις πληροφορίες της Αποστολής που δείχνουν υπερβολική και αδικαιολόγητη χρήση αστυνομικής βίας κατά τη σύλληψη του προσωπικού του ΟΗΕ». Ένας από τους δικηγόρους των Σέρβων που συνελήφθησαν πριν από μερικές ημέρες στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, ο Λιούμπομιρ Πάντοβιτς ότι συνελήφθησαν 31 άτομα και ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνουν νέες συλλήψεις. Η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου (KPS) ανακοίνωσε ότι συνελήφθη στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, ένας Κροάτης πολίτης, για τον οποίο είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης στην Κροατία. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι «το Κοσσυφοπέδιο θα επιδιώξει επανένωσης με την Αλβανία, εάν η ΕΕ συνεχίζει να το απομονώνει». «Το Κοσσυφοπέδιο θα εξετάσει την ένωση με την Αλβανία εάν η συνεχίζει την απομόνωση του Κοσσυφοπεδίου. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό είτε μέσω απόφασης της Βουλής είτε με δημοψηφίσματα σε Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία», είπε. Ο πρώην αλβανός πρεσβευτής στην Πρίστινα, Ισλάμ Λάουκα , είπε σε συνέντευξη του σε Αλβανική εφημερίδα, ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι σε κίνδυνο του «εγχώριου φιδιού». («Σμία» η «φίδι» ηταν το επαναστατικό ψευδώνυμο του Θάτσι στον «Ουτσεκά»). 

ΚΟΡΥΤΣΑ. Το Υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι λόγω των σεισμών που έπληξαν το νομό της Κορυτσάς καταγράφηκαν 184 κατεστραμμένα σπίτια, από τα οποία το 60% ήταν ακατοίκητα. Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη Κρίστιαν Βαν Πρέντα δήλωσε ότι η διαδικασία σχηματισμού της κυβέρνησης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης πρέπει να φθάσει σε ένα τέλος. ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τα κεντρικά τμήματα της Βοσνίας προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις. Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κηρύχθηκε η Τούζλα. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπουργών συνέταξε πρόταση συνεργασίας μια για την παροχή ενίσχυσης στα Υπουργεία Εσωτερικών Υποθέσεων των οντοτήτων για την παρακολούθηση των συνόρων, αποκλειστικά για την Ανατολική Βοσνία Ερζεγοβίνη που είναι έδαφος της Σερβικής Δημοκρατίας , χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με τα Υπουργεία Εσωτερικών. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SNSD στα Κοινοβούλια της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Στάσα Κόζαρατς δήλωσε ότι η πρόταση από το Υπουργείο Ασφάλειας για «παροχή βοήθειας στα Υπουργεία Εσωτερικών των οντοτήτων» λόγω της μεταναστευτικής κρίσης είναι αντι-συνταγματική και «αντι-Ντέιτον». 
Η Βουλευτής της Βουλής των Λαών Ντουσάνκα Μάικιτς είπε ότι το Υπουργείο Ασφάλειας παραχάραξε τα συμπέρασματα της Προεδρίας και ότι «αυτές οι αρμοδιότητες ανήκουν σύμφωνα με το νόμο στις οντότητες». 

ΟΥΓΚΛΙΕΒΙΚ. Συνεργείο της ρωσικής δημόσιας άρχισε γυρίσματα, το Σάββατο, σχετικά με ντοκιμαντέρ για τους Ρώσους στρατιώτες στο Ούγκλιεβικ που βρίσκονταν στη Σερβική Δημοκρατία το 1996-1999, ως Κυανόκρανοι της SFOR, και στη συνέχεια στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου κατέλαβαν το αεροδρόμιο «Σλάτινα » στην Πρίστινα.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών εξηγήσεις σχετικά με την απαγόρευση εισόοδυ στη χώρα του Ματία Μπέσκοβιτς , του Ντέγιαν Μίροβιτς, του Αλεξάνταρ Ράκοβιτς και του Τσέντομιρ Άντιτς. 

ΣΟΦΙΑ. Η υπουργός Ενέργειας Τεμένουκα Πέτκοβα, δήλωσε ότι η Βουλγαρία έχει διαπραγματευτεί την αγορά 140 εκατομμύρια κυβικά μέτρων φυσικού αερίου, από τις ΗΠΑ με σύμβαση με μια ολλανδική εταιρεία, των οποίων η τιμή θα είναι χαμηλότερη από τις τρέχουσες τιμές, και πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου. 

ΣΟΦΙΑ. O υπουργός Αμύνης της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοβ, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ για την αγορά των F-16 θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί εκείνο το σημείο που οι δυο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν. 
Ο υπουργός απέρριψε τους ισχυρισμούς πως η επιθυμία για χαμηλότερη τιμή θα επηρεάσει τον εξοπλισμό του αεροπλάνου. « Όταν επιλέξαμε τις ΗΠΑ για πιθανό εταίρο από τον Λευκό Οίκο μας βεβαίωσαν ότι θα λάβουν υπόψη τις οικονομικές μας δυνατότητες», είπε. 

ΣΟΦΙΑ. Ο Βουλγάρικος Πολιτιστικός Σύλλογος των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι απορρίπτει σαν διάκριση την πρόταση για τροποποίηση του Νόμου για τις Γιορτές της Δημοκρατίας της Βόρειας ποτ εισάγει την 22η Σεπτεμβρίου σαν επίσημη γιορτή των Βουλγάρων που ζουν στην επικράτεια της Βόρειας . Σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Ταλάτ Τζαφέρι, ο Σύλλογος πρότεινε σαν εθνική γιορτή της βουλγάρικης μειονότητας να θεωρείται η 28η Φεβρουαρίου, η ημέρα δηλαδή που εκδόθηκε το 1870 το φιρμάνι ίδρυσης της Βουλγάρικης Εξαρχίας.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ . Το τηλε-γεγονός του Σαββατοκύριακου ήταν η επίσκεψη του «Ποντίφικα» της Ρώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου