Μαΐου 30, 2019

Όλα ήσυχα στην Πρίστινα

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Στην πλατεία «Σουμάντια» στη Βόρεια Κόσοβσκα Μιτροβίτσα πραγματοποιήθηκε «πανεθνική διαδήλωση διαμαρτυρίας» για την οργανωμένη και βάναυση επίθεση από τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου με εθνοτικά κίνητρα, κατά των Σερβων. Στη συγκέντρωση μετείχαν χιλιάδες Σέρβοι που ζουν βόρεια και νότια του ποταμού Ιμπάρ. Στο ψήφισμα του εγκρίθηκε τονίζεται ότι «οι Σέρβοι θα επιβιώσουν στο Κόσσοβο και το Μετόχι, και θα προστατεύσουν και την ταυτότητα του και τα Σέρβικά ιδρύματα. Ο αρχηγός της Σερβικής Λίστας στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Γκόραν Ράκιτς ζήτησε από το γραφείο του εισαγγελέα στην Πρίστινα την άμεση απελευθέρωση των πολιτών που συνελήφθησαν από ειδικές δυνάμεις της Πρίστινα στο Ζούμπιν Πότοκ.

 ΓΚΡΑΤΣΑΝΙΤΣΑ. Η Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης και Κοσσόβου-Μετόχιου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καταδικάζει απερίφραστα τη χρήση εκτεταμένης βίας από την Αστυνομική Υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ότι η Εκκλησία στέκεται σταθερά στο πλευρό του πιστού λαού της. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι είναι ήρεμη και υπό έλεγχο, δήλωσε ο ιταλός εκπρόσωπος της KFOR. 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι τα τελευταία γεγονότα στο Κόσσοβο και το Μετόχι δείχνουν ότι το Στάτους Κβο μεταξύ της Σερβίας και του Κόσσοβου δεν είναι βιώσιμο και ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα θα πρέπει να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων τους. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο ρώσος πολίτης Μιχαήλ Κρασνοστσένκοφ , που ανήκει στην ΟΥΝΜΙΚ και ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια από την αστυνομία του Κοσσόβου κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο Ζούμπιν Πότοκ μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο στο Βελιγράδι. Ο Ρώσος πρέσβης στη Σερβία, Αλεξάντερ Τσεπούριν , δήλωσε ότι η αντίθεση των αρχών της Πρίστινα στην μεταφορά του Μιχαήλ Κρασνοστσένκοφ στο Βελιγράδι για θεραπεία είναι πέρα από τα όρια της ανθρώπινης λογικής. Η αρμόδια εισαγγελία στη Μόσχα άσκησε προκαταρτική δίωξη σχετικά με την επίθεση σε ρώσο πολίτη, μέλος της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, στο Κόσσοβο και Μετόχι.

 ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από τη Σλοβενία ότι η νέα κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια προκλήθηκε από την επιείκεια της Δύσης προς την Πρίστινα και ότι με την κακοποίηση του Ρώσου της ΟΥΝΜΙΚ είχαν τη Ρωσία στο στόχαστρο.

 ΜΟΣΧΑ. Το περιστατικό στο Κοσσυφοπέδιο έχει αποδείξει πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσει μια νέα ένοπλη σύγκρουση στα Βαλκάνια και πόσο άκρως εκρηκτική είναι η κατάσταση, δήλωσε ο καθηγητής Ντμίτρι Ντανίλοφ από Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου