Μαΐου 17, 2019

Επί τροχάδην

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με «την γενοκτονία που έκανε η Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο». Η ποιήτρια και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Φλόρα Μπρόβινα που είναι βουλευτίνα του δημοκρατικού κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK), έδειχνε φωτογραφίες από μια γυναίκα και ένα παιδί που βιάστηκαν από Σερβικές δυνάμεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν κυρώσεις για τους διεφθαρμένους πολιτικούς του Κοσσυφοπέδιου. Δεν θα τους δίνονται θεωρήσεις. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι συναντήθηκε την Πέμπτη με το Βρετανό Επίτροπο Άντριου Μίτσελ και είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο, με τους πόρους του και το ανθρώπινο δυναμικό, προσφέρει μια καλή ευκαιρία για τους ξένους επενδυτές, Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι συναντήθηκε με τους Πρεσβευτές στην Πρίστινα.Μετά τη συνάντηση ο Θάτσι δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε όταν άκουσε ότι η πολιτική της Γερμανίας δεν συντονίζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι η συνάντηση στο Παρίσι θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη», και ότι «τα κράτη μέλη της ΕΕ θα παρουσιάσουν δημιουργικές ιδέες και ότι η συνάντηση θα έχει ουσία». Ο Θάτσι είπε στους πρέσβεις ότι η συνάντηση στο Βερολίνο ήταν απογοητευτική λόγω της «έλλειψη ενότητας των χωρών της ΕΕ σε σχέση με την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Κοσαοβάρους».

ΤΙΡΑΝΑ. Ο διορισμένος βουλευτής, ( από την αμερικανική πρεσβεία), Βασίλ Στεργιόφσκι έδωσε χθες τον νόμιμο όρκο και είπε ότι «είναι υπερήφανος που είναι ο πρώτος «Μακεδόνας» Βουλευτής στο Αλβανικό Κοινοβούλιο. Η Συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του νέου «Δημοκρατικού Κόμματος» των Αποστατών Ρουντίνα Χαϊντάρι ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει μυστική συμφωνία μεταξύ του Έντι Ράμα και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα. Η ενωμένη αντιπολίτευση της Αλβανίας συνεχίζει τις διαδηλώσεις ενάντια στην «εγκληματική κυβέρνηση» του «Μαδούρο των Βαλκανίων». Σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που απαρτίζουν την ενωμένη αντιπολίτευση, αποφασίστηκε η επόμενη «εθνική διαμαρτυρία» να πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου στις 7 το απόγευμα. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα δήλωσε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής κρίσης γίνονται ήδη αισθητές στον τομέα του τουρισμού, και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί κατεπείγουσα λύση .Το Κρατικό Ινστιτούτου Στατιστικής (INSTAT), έδωσε στοιχεία για την εσωτερική μετανάστευση . Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, οι μικρές πόλεις και τα χωριά αδειάζουν, ενώ τα Τίρανα, το Δυρράχιο και ο Αυλώνας (Βλόρα) ,είναι υπερπλήρη.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η υπουργός Μεταφορών της Σερβίας Ζόρανα Μιχαήλοβιτς ανακοίνωσε ότι το Σάββατο στην Κλεισούρα της Γκρντέλιτσα θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του νότιου τμήματος του διάδρομου 10. Στην χθεσινή συνεδρίαση της κυβέρνησης της Σερβίας εγκρίθηκε η καθιέρωση ως κρατικής αργίας της 24ης Μαΐου προς τιμήν του Κυρίλλου και του Μεθοδίου Η γιορτή θα σηματοδοτήσει την ημέρα της σλαβικής παιδείας και κουλτούρας. 
Ο υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς που επισκέπτεται τις ΗΠΑ δήλωσε ότι η επιστροφή των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στις χώρες της περιοχής των βαλκάνιων είναι επικίνδυνη, και σημείωσε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η απειλή από τις γυναίκες που επιστρέφουν. 
Ο Επικεφαλής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς είπε ότι αναμένει οι Σέρβοι να επιδείξουν πολιτική ενότητα, στις 19 Μαΐου, στις δημοτικές εκλογές στους τέσσερις δήμους στο βόρειο Κόσσοβο, και τόνισε ότι για τους Σέρβους, «αυτές οι εκλογές είναι σαν δημοψήφισμα». Ο Τζούριτς είπε ακόμα ότι η ανεύθυνη συμπεριφορά της Πρίστινα είναι μια μόνιμη πηγή αστάθειας στην περιοχή. Η Σύνοδος του Σερβικού Πατριαρχείου αποφάσισε να επαναλάβει τις συνομιλίες με την μακεδονική εκκλησία στο επίπεδο επιτροπών. Η Κατασκευή του τμήματος Πρέλινα-Πόζεγκα στο Διάδρομο 11 , η οποία θα διασταυρώνεται με τον αυτοκινητόδρομο Βελιγραδίου-Σεράγεβο με κατεύθυνση προς το Μαυροβούνιο, ξεκινά σήμερα. 

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ρουμανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για μεγάλες βροχοπτώσεις σε 12 περιοχές και κήρυξε η Πολιτική Προστασία κήρυξε «κίτρινο συναγερμό». Ο υπηρεσιακός πρόεδρος του Συμβούλιου των Υπουργών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς συναντήθηκε με την Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βιόρικα Ντάντσιλα. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο σχετικά με την ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων, που προβλέπει ίσες υποχρεώσεις και δικαιώματα για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες που δραστηριοποιούνται στο Μαυροβούνιο και επιλύει το ζήτημα της κρατικής περιουσίας. Οι Μαυροβούνιοι βουλευτές με ισοψηφία απέρριψαν από την ημερήσια διάταξη την πρόταση σχηματισμού επιτροπής διερεύνησης των συνεπειών για την υγεία των ανθρώπων των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999. 26 ψήφισαν κατά, 14 ψήφισαν υπέρ και 12 απείχαν από την ψηφοφορία. Συνελήφθη ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της «Atlas Bank» Μάρκο Νίκολιτς ,στο πλαίσιο της νέας έρευνας που διεξάγεται για την απάτη στην τράπεζα, Η αστυνομία στο Ούλτσινιε κατάσχεσε 205 κιλά κάνναβης από την Αλβανία που είχε περάσει παράνομα στο Μαυροβούνιο. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Προεδρία του (μουσουλμανικού) Κόμματος για ένα Καλύτερο Μέλλον, (SBB), /αποφάσισε υπέρ της συμμετοχής στον κυβερνητικό συνασπισμό στο επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της Ομοσπονδίας. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για τους ξένους Σλόμπονταν Ούγιτς είπε ότι υπάρχουν περίπου 6.000 παράνομοι μετανάστες στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, και ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα τους είναι πολύ ανησυχητική. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι πολιτικοί του Σεράγεβο ξεκίνησαν σκόπιμα τη συζήτηση σχετικά με το σχέδιο δράσης της ένταξη στο ΝΑΤΟ αμέσως μετά τις εκλογές, για να εμποδίσουν το σχηματισμό κυβέρνησης. Τα Μέλη της Βουλής των Λαών, της Ομοσπονδίας (FBiH) απέρριψαν την απολογιστική έκθεση σχετικά με την εκτέλεση του το περασμένο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου