Απριλίου 23, 2019

Επί τροχάδην στα Βαλκάνια

ΣΚΟΠΙΑ. Η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τα Κανάλια έδειξε ότι η SDSM έχει χάσει 100 χιλιάδες ψήφους , ότι οι Αλβανικοί δήμοι έδωσαν τη νίκη στον Πενταρόβσκι Και ότι το VMRO-DPMNE νίκησε σε 47 δήμους. 
Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ από το Κάρπος σε προεκλογική συγκέντρωση για τον Στέβο Πενταρόβσκι τόνισε ότι έλαβε το μήνυμα των πολιτών και ότι μετά τις εκλογές θα γίνουν εκκαθαρίσεις του προσωπικού της εκτελεστικής εξουσίας και των Δήμων. «Το μήνυμα είναι ότι υπάρχει δυσαρέσκεια με στελέχη από την κυβέρνηση, και την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα υπάρξει εκκαθάριση, φυσικά, θα υπάρξει κάθαρση. Μετά τις εκλογές, θα γίνουν αλλαγές. Αυτό είναι το μήνυμά μου προς όσους έμειναν στο σπίτι, και δεν ψήφισαν. Στείλατε το μήνυμα, και το λάβαμε αλλά μην τιμωρήσετε το κράτος», είπε ο Ζάεφ. 
Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, (SDSM), ανακοίνωσε ότι η νίκη του Πενταρόβσκι στον πρώτο γύρο προδικάζει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη από τους πολίτες στο δεύτερο γύρο, στις 5 Μαΐου». «Μακεδόνες, Αλβανοί, Τούρκοι, Σέρβοι, Βλάχοι, Ρομά, Βόσνιοι και όλοι οι άλλοι είμαστε ενωμένοι γύρω από τον Στέβο Πενταρόβσκι και θα επιτύχουμε μια σαρωτική νίκη», ήταν το μήνυμα του Κόμματος. Το VMRO-DPMNE απάντησε ότι «οι Πολίτες νίκησε τον Ζάεφ και τον Πενταρόβσκι, το έγκλημα, τη διαφθορά και τον νεποτισμό». Η δρ. Γκορντάνα Σιλιανόφσκα από το Γαζί Μπαμπά εξέφρασε την μεγάλη της ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη των πολιτών και κάλεσε και αυτούς που απείχαν να της δώσουν την υποστήριξή τους στο δεύτερο γύρο. Η Σιλιανόφσκα είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για τους Σοσιαλδημοκράτες που έχασαν χιλιάδες ψήφους στο Αεροδρόμιο, το Μοναστήρι, και τον Περλεπέ. Η Σιλιανόφσκα σε συνέντευξη της στην «Sitel TV» είπε ότι «θα μιλήσει με τους υποστηρικτές του μποϋκοτάζ και θα επιδιώξει την υποστήριξή τους στον δεύτερο γύρο». 
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ακύρωσε τα αποτελέσματα στο εκλογικό τμήμα 2564 του Δήμου Γκόρτσε Πέτροφ όπου ψήφισαν, 405 ψηφοφόροι και στην κάλπη υπήρχαν 408 ψηφοδέλτια.

 ΤΙΡΑΝΑ. Η Αλβανική αντιπολίτευση ανακοίνωσε νέο Συλλαλητήριο στις 11 Μαΐου. Ο ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα ανακοίνωσε ότι το επόμενο , δέκατο, παναλβανικό συλλαλητήριο εναντίον της σημερινής κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου, με αίτημα την παραίτηση του Ράμα τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και πρόωρες βουλευτικές εκλογές. 
Ο Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στις τοπικές εκλογές μόνο όταν είναι δίκαιες και ελεύθερες και υπάρχουν εγγυήσεις για αυτό. 

ΤΙΡΑΝΑ. Η Αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τέσσερεις υπόπτους για την κλοπή των πέντε εκατομμύρια ευρώ στο διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων . Τρία άτομα συνελήφθησαν στο Ελμπασάν, ενώ ο τέταρτος ύποπτος στην Κρόγια. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου προχώρησε σε 26 προσαγωγές υπόπτων που ανακρίνονται σχετικά με την δολοφονία στο Κότορ του Βέσελιν Βούκοτιτς, του πατέρα των ηγετών της Συμμορίας των «Σκαλιάρτσι» Γιόβαν και Ιγκόρ Βούκοτιτς. Η αστυνομία ερεύνησε 9 σπίτια στην Ποντγκόριτσα και κατασχέθηκαν 173.000 ευρώ, όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, οχήματα, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές. Συνελήφθησαν 2. Οι αστυνομικοί λένε ότι αυτή η δολοφονία θα προκαλέσει νέες αιματηρές συγκρούσεις στο Κότορ και άλλες πόλεις αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή και την Ευρώπη. Ο Ειδικός Εισαγγελέας Μιλιβόι Κάτνιτς έδωσε συνέντευξη για την υπόθεση της Ηρωίνης στο πλοίο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων «Γιάντραν» και είπε ότι «η κοκαΐνη ήταν υπό την επίβλεψη της αστυνομίας για αρκετούς μήνες». Έγιναν ακόμα τρείς συλλήψεις . Το πλοίο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων θα απέπλεε σε μερικές ημέρες και θα πήγαινε στη Τουρκία και ήταν προγραμματισμένη η μεταφορά από το Μαυροβούνιο στην Τουρκία των 60 κιλών κοκαΐνης αξίας περίπου πέντε εκ. ευρώ. Παράλληλα στην Μάλτα βρέθηκαν σε κοντέινερ με προορισμό τον λιμένα του Μπαρ 144 κιλά κοκαΐνης που κατασχέθηκαν .Η εκτιμώμενη αξία των κατασχεθέντων ναρκωτικών είναι περίπου 16 εκ. ευρώ. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η δολοφονία στο Πριέντορ του αστυνομικού Σλατζένκο Τούμπιν από τον Μάρκο Σάμπιτς, ο οποίος αποπειράθηκε να σκοτώσει τη σύζυγο του και μαχαίρωσε τον πεθερό του, ήταν το κύριο θέμα χθες στα κανάλια . 
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς καταδίκασε τη δολοφονία του αστυνομικού , και είπε ότι η Ρεπούμπλικα Σερπσκα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς σε όλες τις προκλήσεις ασφαλείας. 

ΜΟΣΤΑΡ. Οι κάτοικοι του Νότιου Μόσταρ, που ως επί το πλείστον είναι Σέρβοι παλιννοστούντες, ζήτησαν να αλλάξει η χάραξη της διαδρομή της εθνικής οδού για να μην περάνει μέσα από τα «καλά χωράφια», γιατί έτσι θα υποχρεωθούν οι οικογένειες τους να φύγουν ξανά. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρεπούμπλικα Σερπσκα διέθεσε εξάμηνα έντοκα γραμμάτια αξίας 20 εκ. Μετατρέψιμων Μάρκων με επιτόκιο 0%. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής ο μέσος καθαρός μισθός το Μάρτιο του 2019 Μαρτίου στη Σερβική Δημοκρατία ήταν 886 Μετατρέψιμα Μάρκα , και ήταν 5,6% πάνω σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο επικεφαλής της Ένωσης των οικογενειών των Πεσόντων, Αιχμαλωτισθέντων και Αγνοουμένων του Πατριωτικού Πολέμου Νεντέλικο Μίτροβιτς δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα, η οποία δημιούργησε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπως είναι, σήμερα έχει την πλήρη ευθύνη για τις δηλώσεις του επικεφαλής του αντι-Ντέιτον κινήματος του Σεράγεβο Νιχάτ Αλίτσκοβιτς , ποιος κάλεσε τους Βόσνιους να πάρουν τα όπλα. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η 23 Απριλίου, είναι η ημέρα, του Σερβικού Στρατού. Σήμερα στο Βελιγράδι θα γίνει τα ετήσιο μνημόσυνο των εργαζομένων της Σερβικής Τηλεόρασης που σκότωσε το ΝΑΤΟ, την 30η ημέρα του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδισε την ενημέρωση. Στις 02:06, ένας πύραυλος χτύπησε το «Μάστερ» του κεντρικού Στούντιο της Ράδιο-Τηλεόρασης της Σερβίας στο Βελιγράδι. Βρήκαν τραγικό θάνατο 16 εργαζόμενοι της νυκτερινής βάρδιας , και τραυματίστηκαν άλλοι 18, εκ των οποίων 4 έμειναν ανάπηροι. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν θα παρευρίσκεται σήμερα στη για την 20η επέτειο του βομβαρδισμού από το ΝΑΤΟ του κτιρίου της Σερβικής Ραδιοτηλεόρασης εξαιτίας της ασθένειας. Ο Βούτσιτς ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες δραστηριότητες για σήμερα και αύριο.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Σερβική κυβέρνηση πρόσφερε στη Γαλλία 1 εκ ευρώ για την ανοικοδόμηση της Νότρ Νταμ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι του Σερβικού Κοινοβουλίου Μίλοβαν Ντρέτσουν δήλωσε ότι η επιστροφή των τζιχαντιστών από τη Συρία στο Κοσσυφοπέδιο θέτει υπό απειλή ολόκληρη την περιοχή διότι η επαρχία μετατρέπεται σε βάσης για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Χριστιανών και κυρίως των Σέρβων. 

ΣΟΦΙΑ. Ο δολοφόνος της δημοσιογράφου Βικτώριας Μαρίνοβα , Σεβερίν Κρασιμίροφ καταδικάστηκε σε 30 χρόνια στη φυλακή από το περιφερειακό δικαστήριο στη Ρούσε. Ο δράστης απολογούμενος είπε ότι ήταν μεθυσμένος και υπό την επήρεια ναρκωτικών. Το πτώμα της Μαρίνοβα βρέθηκε κοντά στο Δούναβη στη Ρούσε στις 6 Οκτωβρίου πέρυσι. 

ΣΟΦΙΑ. Ο υπουργός Γεωργίας Ρούμεν Ποροζάνοφ κάλεσε τους πολίτες να ενημερώνουν τις Αρχές για τους κλειστούς ξενώνες που χτίστηκαν με κεφάλαια της ΕΕ και ανήρτησε στην ιστοσελίδα του Ταμείου Γεωργίας όλα τα κτήρια που επιδοτήθηκαν από τα προγράμματα Αγροτουρισμού.

 ΣΟΦΙΑ. Δικαστήριο της Σόφιας καταδίκασε τον Γενικό Διευθυντή της Βουλγαρικής Τηλεόρασης Κονσταντίν Καμενάροφ, διότι οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. Η απόφαση είναι οριστική και δεν μπορεί να εφεσιβληθεί, και θέτει το ερώτημα του κατά πόσο ο Καμενάροφ θα παραμείνει Διευθυντής της BNT, διότι σύμφωνα με το Νόμο περί ραδιοφώνου και τηλεόρασης, τα μέλη της Διοίκησης της ΒΝΤ, δεν μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους αν έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η πρωθυπουργός Βιορίκα Ντάντσιλα μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μποτοτσάνι και είπε ότι το PSD, είναι το μόνο κόμμα , που υπερασπίζεται τη Ρουμανία στο εξωτερικό. Η κ. Ντάντσιλα αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα «που έχει ως κεντρικό του στόχο τον πολίτη, και προβλέπει αύξηση του εισοδήματος, και επενδύσεις», και τόνισε ότι «με την υποστήριξη του καθενός από τους πολίτες», η κυβέρνηση είναι σε θέση να θέσει αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα σε εφαρμογή. «Δεν είναι εύκολο, δεν είναι εύκολο για μένα. Πιστεύω ότι είμαι η Πρωθυπουργός μετά το 1989, που δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις αλλά δεν θα κάνω ούτε ένα βήμα πίσω. Θα κάνω το καθήκον μου προς τους πολίτες αυτής της χώρας, το καθήκον μου για τη χώρα μου, και το καθήκον μου προς εκείνους που με εμπιστεύτηκαν», είπε η κ. Ντάντσιλα. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα εξετάσει σήμερα την νομιμότητα των υποψηφίων της Σερβικής Λίστας για τις αναπληρωματικές εκλογές στους Δήμους του Βορρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου