Απριλίου 09, 2019

Επί τροχάδην

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ έφτασε αργά το απόγευμα στα Τίρανα, στο πλαίσιο της Βαλκανικής περιοδείας του. Σκοπός της επίσκεψης είναι να σας βοηθήσει να βρεθεί διέξοδος στη βαθιά πολιτική κρίση στην οποία βρίσκεται η Αλβανία. Ο Ράμα είχε την πρώτη συνάντηση με τον Πάλμερ, η οποία διήρκεσε μια ώρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα που θα συναντηθεί σήμερα με τον «αμερικανό φίλο» , συναντήθηκε με μέλη της προεδρίας του κόμματος και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και δήλωσε ότι στις 13 Απριλίου, θα γίνει η πιο μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση, που έγινε ποτέ.

ΣΚΟΠΙΑ. Το κύριο θέμα χθες ήταν η αμνηστία. Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι ο Πρόεδρος, Γκιόργκε Ιβάνοφ θα αμνηστεύσει τους καταδικασθέντες για τα γεγονότα στη Βουλή στις 27 Απριλίου , και απάντησε ότι δεν είναι νομικά δυνατό ο Ιβανόφ να δώσει χάρη πριν από τη λήξη της θητείας του. Ο Προεδρικός υποψήφιος Στέβο Πενταρόφσκι από τον Δήμο Πετρόφ είπε ότι κατά τη θητεία του, «δεν υπάρχει καμία θεωρητική πιθανότητα να αμνηστία σε εγκληματίες που θέλουν να σκοτώσουν πολίτες αυτής της χώρας». Ο Πενταρόφσκι πήγε και στο Σούτο Οριζάρι και συνεόρτασε τη διεθνή ημέρα των Ρομ. Ο Ζάεφ συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο Μπουγιάρ Οσμάνι, συμμετείχε στην εκδήλωση « προκλήσεις και προοπτικές για τους Ρομά στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Όσον αφορά τη δήλωση του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ότι ορισμένες από τις παρατηρήσεις του VMRO-DPMNE στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κάτιτσα, το VMRO-DPMNE δήλωσε ότι , ο κ Ζάεφ δεν έχει διαβάσει τη νέα πρόταση της Υπουργού Δικαιοσύνης, Ρενάτα Ντεσκόφσκα. Η Ρενάτα απάντησε ότι «το 2022, το οργανωμένο έγκλημα θα πρέπει να είναι κάτω από την ομπρέλα της Ειδικής Εισαγγελίας» και το VMRO-DPMNE της απάντησε ότι « η ειδική εισαγγελία είναι μια μονάδα μέσα στο οργανωμένο έγκλημα». Η υποψηφία Σιλιανόφσκα είπε ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές και ότι «Εθνικό συμφέρον απαιτεί συναίνεση, με την αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο του κράτους, και ως επί το πλείστον με τους ανθρώπους». Ο Μπλερίμ Ράκα από την Τεάρτσε είπε: «Θα αγωνιστούμε για ένα κράτος φιλικό για όλους».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στη συνάντηση με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ Κάιλ Σκοτ ότι τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί νωρίτερα από τη διεθνή κοινότητα και ειδικά ο φόρος επί των αγαθών από την κεντρική Σερβία. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι
 η διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της είναι ο στρατηγικός στόχος της Σερβίας και ότι η επίτευξη μιας πολιτικής λύσης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια συσχετίζεται άμεσα με τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. 
Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ακόμα ότι τα μηνύματα από τις πολιτικές πλατφόρμες για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δείχνουν ότι το μπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας, είναι το μόνο «που πρόκειται να συμβεί στην πραγματικότητα». 

ΒΙΕΝΝΗ. Η πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβούλιου Ομιλητής Μάγια Γκόικοβιτς δήλωσε στη Βιέννη κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ και των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ ότι η Σερβία αναμένει από την ΕΕ, ως μεσολαβητή στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, να ακυρώσει την απόφαση των αρχών της Πρίστινα σχετικά με τους δασμούς στα προϊόντα που προέρχονται από την κεντρική Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σήμερα είναι η 20η επέτειος της έναρξης μάχης του Κόσαρε, στα σύνορα του Κοσσυφοπέδιου με την Αλβανία στην οποία σκοτώθηκαν 108 Σέρβοι στρατιώτες σε μια άνιση μάχη ενάντια στις δυνάμεις του ΟΥΤΣΕΚΑ και του τακτικού Αλβανικού στρατού που είχαν την υποστήριξη του ΝΑΤΟ από τον αέρα. Η μάχη της Κόσαρε στα σύνορα μεταξύ της τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και Αλβανίας θεωρείται η μεγαλύτερη μάχη στην πρόσφατη σερβική ιστορία,. Περίπου 1.000 νέοι Σέρβων στρατιώτες υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους έναντι 5.000 - 6.000 Αλβανών και των «συμβούλων» που τους ακολουθούσαν. Η πλειοψηφία των Σέρβων στο Κόσαρε ήταν κληρωτοί 19 ή 20, ετών που υπηρετούσαν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία τους. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι, λόγω του μη σχηματισμού κυβέρνησης σε κρατικό επίπεδο είναι εμφανές στη χώρα ένα γενικό αδιέξοδο, και υπογράμμισε ότι η κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι χαοτική χωρίς πιθανότητα να διορθωθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. «Τα εμπόδια τίθενται από τους Βόσνιους που έχουν καταστρέψει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη», τόνισε. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Μίλοραντ Ντόντικ θα μιλήσει αντιμετωπίσει αύριο σε τελετή που σηματοδοτεί την έναρξη της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Οικονομίας στο Μόσταρ. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Το SDA ανακοίνωσε ότι αν η Σερβική Δημοκρατία Σέρπσκα καθιερώσει εφεδρική αστυνομική δύναμη, το ίδιο θα γίνει και στην Ομοσπονδία. ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Μουσουλμάνος συμπρόεδρος Σεφίκ Τζαφεροβιτς εξέφρασε δυσαρέσκεια για την αποδυνάμωση του ρόλου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών Ντένις Ζβίζντιτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι 25.000 ως και 26.000 μετανάστες έχουν περάσει από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους και ότι σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 στη χώρα. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφαλείας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης αρνήθηκε να επιτρέψει στον υπηρεσιακό υφυπουργό Ασφάλειας Μπακίρ Νταουτμπάσιτς την πρόσβαση σε μυστική δεδομένα που έχουν ένα ορισμένο επίπεδο εμπιστευτικότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μπάνια Λούκα θα αποφασίσει αύριο επί της προτάσεως για την τροποποίηση της απόφασης για το χρόνο εργασίας, των εμπορικών κέντρων που θα μπορούν να μένουν ανοιχτά μέχρι τις 22: 00 το βράδυ και να είναι ανοιχτά και τις Κυριακές. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπέδιου, Χασίμ Θάτσι, προκήρυξε πρόωρες τοπικές εκλογές για τις 19 Μαΐου στους δήμους του Ζούμπιν Πότοκ , Βόρεια Κόσοβσκα Μίτροβίτσα, Ζβέτσαν και Λεποσάβιτς, οι πρόεδροι των οποίων παραιτήθηκαν το Νοέμβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση για την επιβολή δασμού 100% στα αγαθά από την κεντρική Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Αντζέλκοβιτς σχολίασε ότι το γεγονός ότι ο Θάτσι, προκήρυξε εκλογές για δημάρχους σε τέσσερις Σερβικούς Δήμους στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο είναι το πρώτο βήμα των Αλβανών στην προσπάθεια να θύσουν υπό τον έλεγχο τους το Βορρά και τόνισε ότι αυτό θα αναγκάσει τους Σέρβους από το βορρά να εγκαταλείψουν οριστικά τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Μαυροβούνιο και η Σερβία θα σχηματίσουν μια κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων για την εκπαίδευση που θα εργαστούν για την σύνταξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων , συμφώνησαν ο μουσουλμάνος Υπουργός Παιδείας, του Μαυροβουνίου Νταμίρ Σέχοβιτς, και ο Σέρβος υπουργός Παιδείας , Μλάντεν Σάρτσεβιτς. 

ΣΟΦΙΑ. Η Συνεδρίαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ για να συζητήσει προτάσεις μέτρων κατά της διαφθοράς στα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας, δεν ενέκρινε την προταθείσα από τον πρόεδρο κοινή διακήρυξη. Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι το πρόσφατο σκάνδαλο με την απόκτηση ακινήτων σε χαμηλότερες τιμές εκ μέρους κάποιων στελεχών της κυβέρνησης είναι ένδειξη της πολιτικής κρίσης.
 Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΓΚΕΡΜΠ Ντανιέλα Νταρίτκοβα δήλωσε ότι το προταθέν από τον Πρόεδρο σχέδιο διακήρυξης περιείχε «υποβολές και συμπεράσματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητες, αλλά σε κάποια πολιτικά συμφέροντα». Η ηγέτιδα του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνέλια Νίνοβα δήλωσε ότι το σχέδιο υποστηρίχθηκε μόνο από τους Σοσιαλιστές. 

ΣΟΦΙΑ. Πάνω από έναν τόνο κάνναβης, κόστους άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ κατέσχεσαν οι τελωνειακοί στον μεθοριακό σταθμό «Καλότινα» στα σύνορα με τη Σερβία. Τα ναρκωτικά βρέθηκαν σε ένα φορτηγό, το οποίο ταξίδευε από τη Σερβία για την Τουρκία. ΣΟΦΙΑ. Νέα προεκλογική δημοσκόπηση έδειξε ότι το 87% των Βουλγάρων ηλικίας 17 έως 35 χρονών θεωρούν πως είναι δυνατόν να μείνουν και να ζήσουν στην Βουλγαρία στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου