Απριλίου 03, 2019

Ο αγωγός διασύνδεσης αερίου Βουλγαρίας-Ελλάδας

ΣΟΦΙΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση 33 εκατομμύριων ευρώ για την κατασκευή του διασυνοριακού αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζάγκορα . Ο αγωγός θα είναι μήκους 182 χιλιομέτρων και θα συνδέει το ελληνικό και το Βουλγαρικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου και αυτό θα οδηγήσει σε διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών για την περιοχή και θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια. Το σχέδιο είναι στο πλαίσιο μεγάλης κλίμακας επένδυσης της πολιτικής συνοχής σε 25 μεγάλα σχέδια υποδομής σε 10 χώρες μέλη της ΕΕ ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. 
Προσφορές για το σχεδιασμό και την κατασκευή του αγωγού υπέβαλαν  προσφορά, η ελληνική «J&P Άβαξ» και η βουλγαρική-ιταλική κοινοπραξία, η οποία περιλαμβάνει τις κατασκευαστικές εταιρείες «GP Group» «Bolgarstroy» μαζί με την «Bonatti» της Ιταλίας.

Το κόστος κατασκευής θα ειναι 145 εκατομμύρια ευρώ και θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της κατασκευής  18 μήνες. Η αρχική χωρητικότητα του αγωγού δύο κατευθύνσεων θα είναι  τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ο αγωγός πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2020, όταν πρόκειται να αρχίσουν οι  παραδόσεις αζέρικου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.


ΣΟΦΙΑ.Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ επισκέφτηκε την πτέρυγα εκπαίδευσης «Γκεόργκι Μπενκόφσκι», της Βουλγαρικής Αεροπορίας και στην ομιλία του στο προσωπικό της Σχολής της Στρατιωτικής Ακαδημίας, ανακοίνωσε ότι θα επαναλειτουργήσει  η Ανώτατη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας στην πόλη Ντόλνα Μητροπολία.



ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρία κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ μαζί με τη Λετονία και τη Λιθουανία στην  κατά κεφαλήν κατανάλωση φρούτων, σύμφωνα με την Γιούροστατ . Μόλις  το 37% των βουλγάρων καταναλώνουν φρούτα κάθε μέρα, και το 45% έχουν στο τραπέζι τους κάθε μέρα λαχανικά. Ο μέσος όρος για τα φρούτα στην ΕΕ είναι 64% και για τα λαχανικά  40%. Ο κάθε Βούλγαρος κατανάλωσε κατά μέσον όρο 50 κιλά φρούτα και 68 κιλά λαχανικά το 2017.

ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρία και ο Λίβανος θα συνεργαστούν για την προώθηση αγροτικών προϊόντων και αγαθών , στις αγορές των δυο χωρών. Αυτό συμφωνήθηκε κατά την συνάντηση, στη Βηρυτό, του υπουργού Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών της Βουλγαρίας Ρούμεν Ποροζάνοφ, με τον ομόλογό του, του Λιβάνου, Χασάν Αλ Λάκις. Οι δυο υπουργοί συζήτησαν τις δυνατότητες για την αύξηση του εμπορίου γεωργικών προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών και τη μείωση των δασμών στις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων και μελιού για το Λίβανο.

 ΣΟΦΙΑ. Η Συνήγορος του Πολίτη Μάγια Μανόλοβα κάλεσε όλους τους βούλγαρους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν την κατάργηση των διπλών στάνταρτ στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπερψηφίσουν την απαγόρευσή τους στις 16 Απριλίου στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου