Απριλίου 02, 2019

Νέα Αλβανική Μεγάλη Ιδέα. Αλβανική Συνομοσπονδία «Μακεδονίας», Κοσσυφοπέδιου, Αλβανίας και Μαυροβούνιου, με ελεύθερη κυκλοφορία των Αλβανών.

Δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί πολύ. Ο πρώην Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Μπαϊράμ Κοσούμι πρότεινε μια συνομοσπονδία της «Μακεδονίας», του Κοσσυφοπέδιου, της Αλβανίας και του Μαυροβούνιου.
 Οι τέσσερις «μικρές χώρες Βαλκανίων» , Αλβανία, Κόσσοβο, και η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο , όπου ζουν Αλβανικές μειονότητες να σχηματίσουν ένα μια «σύγχρονη συνομοσπονδία», με βάση την κοινή διπλωματία , την άμυνα , το εμπόριο και την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών, (και ναρκωτικών). 
Ο Μπαϊράμι τόνισε μια τέτοια ιδέα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, επειδή οι χώρες αυτές δεν έχουν μεταξύ τους διαφορές. Και οι Αλβανοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κάθε κράτους και της πλειοψηφίας. Επειδή είναι οι Αλβανοί που έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον για τη διατήρηση των ανεξαρτησίας και φιλικών σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, ακριβώς λόγω του αλβανικού παράγοντα σε αυτές τις χώρες και λόγω των ηγεμονικών ορέξεων της Σερβίας και της πολιτικής επιρροής των άλλων, γράφει ο Κοσούμι , ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου από το 2005 μέχρι το 2006. 
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, οι τέσσερις χώρες έχουν μικρές επικράτειες, μικρές αγορές και δεν είναι πολύ ανεπτυγμένες οικονομίες, και το ακαθάριστο προϊόν τους κυμαίνεται από πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, όπως έχει το Μαυροβούνιο, ως τα 13 δισεκατομμύρια, της Αλβανίας.
 Ο Κοσούμι πιστεύει ότι η ενοποίηση των τεσσάρων μικρών κρατών θα εχει δημοσιονομικές εξοικονομήσεις στον τομέα της διπλωματίας. 
Με μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων μικρών κρατών για την εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία, θα μειώσει τις δαπάνες για τις 126 πρεσβείες, που διατηρούν οι 4 χώρες. Τα φέλη της ενοποίησης θα φανούν και σε ένα νατοϊκόσχέδιο ασφάλειας καθώς «οι μικροί στρατοί των τεσσάρων αυτών χωρών δεν μπορεί να αποτελέσουν εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας». 
Ο τεως Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Μπαϊράμ Κοσούμι, είναι σήμερα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γκνιλάνε και καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου