Απριλίου 15, 2019

Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών , ( SNSD) Μίλοραντ Ντόντικ, ανακοίνωσε χθες ότι οι αντιπροσωπείες των SNSD καιτου SDA θα συζητήσουν την Τετάρτη σχετικά με το σχηματισμό του νέου Συμβουλίου των Υπουργών και τόνισε ότι «αν συνεχιστεί το μπλοκάρισμα του σχηματισμού του Συμβουλίου των Υπουργών θα πάψουν να λειτουργούν και οι άλλες αρχές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Εν τω μεταξύ οργή προκάλεσε στην Μπανια Λούκα η δήλωση του υπηρεσιακού πρόεδρους του Συμβουλίου των Υπουργών Ντένις Ζβίζντιτς, που ζήτησε να χτιστεί «φράχτης» στα σύνορα με την Σερβία για να μην περνάνε οι πρόσφυγες. Ο Ντόντικ τόνισε ότι ουδέποτε πρόκειται να μπουν συρματοπλέγματα που θα χωρίζουν του Σέρβους της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα από την Σερβία και δήλωσε ότι είναι αντίθετος με την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων για την περαιτέρω διασφάλιση των συνόρων, η οποία ζητήθηκε. Όσον αφορά τη Σερβική Δημοκρατία τόνισε ότι την ασφάλεια θα αναλάβει το «Εφεδρικό» που σύντομα θα ιδρυθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών. «Σε περιοχές όπου η Σερβική Δημοκρατία έχει την ευθύνη θα ελέγξει την κατάσταση σύμφωνα με όσα προβλέπουν η νομοθεσία και οι κανονισμοί», είπε . 

ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ. Αρχίζει σήμερα η δίκη του μουσουλμάνου στρατηγού Ατίφ Ντουντάκοβιτς και άλλων 16 αξιωματικών του 5ου Σώματος του λεγομένου «στρατού της Βοσνίας Ερζεγοβίνης» για εγκλήματα κατά των Σέρβων στην περιοχή της Κράινα το 1995. Σήμερα θα γίνει η ανάγνωση του κατηγορητήριου. Ο διευθυντής του Κέντρου για εγκλήματα πολέμου της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Κόγιτς δήλωσε ότι αναμένει απόφαση για καταδίκη του Ατίφ Ντουντάκοβιτς και των 16 για τα εγκλήματα και την εθνοκάθαρση σε βάρος των Σέρβων στην περιοχή της Κράινα.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Παρήλθε το Χάπενινγκ της αντιπολίτευσης. Τώρα η ώρα του ΒούτσιτςΠολύ φασαρία για το τίποτα. Όλα τελείωσαν ειρηνικά. Ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ήρθαν και έφυγαν 700 λεωφορεία. Ο Βούτσις τους μέτρησε από την ταράτσα της Προεδρίας σε 7500. Μπορεί και να ήταν 30.000. 
Η συγκέντρωση του Βούτσιτς θα είναι δεκαπλάσια. Η αντιπολίτευση ζήτησε μια Επιτροπή για να συζητήσει τους όρους διεξαγωγής αδιάβλητων εκλογών. 
Ο Βούτσις απάντησε ότι ο διάλογος γίνεται στο Κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χθες στην τηλεόραση «Πίνκ», ότι είναι πολύ ανήσυχος για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και την επικείμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πρίστινα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, μετά από πρόσκληση της Γερμανίας και της Γαλλίας. 

ΣΟΤΣΙ. Η σύζυγος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς Μίρα Μάρκοβιτς, και ηγέτις της ΓΙΟΥΛ, πέθανε από πνευμονία, στο Νοσοκομείο του Σότσι σε ηλικία 77 ετών. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Σερβικού Κοινοβουλίου για τη διασπορά, Μίοντραγκ Λίντα, δήλωσε ότι η παρουσία της Κροατικής στο Γιασένοβατς ήταν κοροϊδία για τη μνήμη των θυμάτων του μεγαλύτερου εργοστάσιου θανάτου στα Βαλκάνια κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, και προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός του περιβάλλοντος της Σερβίας Γκόραν Τρίβαν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή για τη διερεύνηση των συνεπειών των βομβαρδισμών της Σερβίας με απεμπλουτισμένο ουράνιο το 1999 θα αρχίσει να εργάζονται τις προσεχείς ημέρες.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Μίλοραντ Πούποβατς, Πρόεδρος του Ανεξάρτητου Δημοκρατικού Κόμματος των Σέρβων στην Κροατία, κάλεσε όλους τους Σέρβους στη Σερβία, οι οποίοι έχουν κροατική υπηκοότητα να υποβάλουν αίτηση για να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να στηρίξουν το κόμμα του. 

ΠΕΤΣ. Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος, το Σάββατο λειτούργησε στο πατριαρχείο του Ιπεκίου και είπε στους Πιστούςότι δεν είναι μόνοι τους, επειδή το σύνολο του Σερβικού λαού είναι μαζί τους, και ότι «οι απόψεις των ισχυρών του κόσμου για το Κόσσοβο και το Μετόχι αλλάζουν σιγά-σιγά» και ότι « Η Σερβία δεν θα είναι Σερβία χωρίς το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος, την Κυριακή λειτούργησε στο Οράχοβατς και κάλεσε τους Πιστούς να μείνουν ενωμένοι και να συνεχίζουν να αγωνίζονται στις δύσκολες συνθήκες, για να διατηρήσουν την πίστη και τον «Σερβισμό» στην Ιερή Γη του Κοσσυφοπεδίου. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο ανακριτής του ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην Πρίστινα, διέταξε την προφυλάκιση του Ζλάταν Κρίστιτς σε βάρος του οποίου άρχισε έρευνα λόγω της υποψίας ότι είχε διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού, το 1999. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου του Μαυροβουνίου Μόμτσιλο Βουκσάνοβιτς με επιστολή του προς τους βουλευτές του σερβικού λαού στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, ανέφερε ότι η κατάσταση των Σέρβων στο Μαυροβούνιο γίνεται όλο και πιο δύσκολη. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. «Διαδίδεται ότι», ο Τζουκάνοβιτς ήρθε σε συμφωνία με τον φυγόδικο Μάροβιτς που «κρύβεται» στο Βελιγράδι σχετικά με την μετατροπή της ποινής του σε δυο χρόνο κατ’ οίκον περιορισμό. 

ΣΟΦΙΑ. Ο Μπόικο Μπορίσοβ ανακοίνωσε ότι στο περιθώριο της συνάντησης «16+Κίνα» στο Ντουμπρόβνικ ότι συμφώνησε με την πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βιόρικα Νταντσίλα, η τρίτη γέφυρα στο Δούναβη που θα ενώνει τις δυο χώρες να συνδέει την βουλγάρικη πόλη Σβιστόβ με την ρουμανική πόλη Ζίμνιτς. Όπως είπε η γέφυρα «Σβιστόβ – Ζίμνιτς» θα χρηματοδοτηθεί από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των δυο χωρών και θα κατασκευαστεί με συνεργασίες μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. 

ΣΟΦΙΑ. Το βουλγαρικό Στατιστικό Ινστιτούτο «NSI» ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2019,
 η συνολική αξία των εμπορευμάτων που εξήχθησαν από τη Βουλγαρία ανήλθε σε 9,2 δισεκατομμύρια λέβα, περίπου 10,9% πάνω σε σχέση με τους πρώτους δύο μήνες του 2018,. Το Φεβρουάριο η αξία του σύνολο των εξαγωγών αγαθών από τη Βουλγαρία ήταν 4 643.2 εκατομμύρια λέβα, καταγράφοντας αύξηση 18,9% σε σύγκριση με το Φεβρουαρίου του 2018. Η συνολική αξία των εισαγωγών αγαθών στην Βουλγαρία για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2019 ανήλθε σε 10.129.6 εκατομμύρια λέβα (σε τιμές CIF), και σημείωσαν άνοδο 5,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018. Το Φεβρουάριο του 2019, οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 12,6% τσε σύγκριση με Φεβρουαρίου 2018. Το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο ήταν αρνητικό για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2019 και το έλλειμμα ανήλθε σε 927.6 εκατομμύρια λέβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου