Απριλίου 22, 2019

Επί τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Η υπουργός Άμυνας, Όλτα Τζάκα που επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια από την Εθνική Φρουρά του Νιου Τζέρσεϋ τριών ελικοπτέρων «Μπλακ Χωκ». 


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε είπε ότι το Βαλκανικό ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί αν οι Σέρβοι παραμένουν διαμοιρασμένοι και τόνισε είπε ότι «οι Ευρωπαίοι , όλο και λιγότερο, σχολιάζουν τις δηλώσεις ότι όλοι οι Σέρβοι θα ζουν μία ημέρα σε μία χώρα». «Πολλοί θεωρούν ότι δεν μπορεί να κρατούθν για πάντα χωρισμένους του Σέρβους και να μην τους επιτρέπουν τα ίδια δικαιώματα, που έδωσαν στους Κροάτες οι οποίοι έχουν δικό τους κράτος», είπε ο Ντόντικ. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο ηγέτης του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος Βούκοτα Γκοβεντάριτσα ΣΔΚ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος Πρόεδρο του Κόμματος στο προσεχές Συνέδριο. Υποψηφιότητες έχουν ήδη καταθέσει ο Μίλαν Μιλίτσεβιτς και ο Μάρκο Σάροβιτς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Βούτσιτς, που ξεπέρασε τις 200.000 καθώς αναπτύχτηκε μέχρι τη Γέφυρα του Μπράνκο, η «αντιπολίτευση» έκανε τη Σαββατιάτικη βόλτα της. περπάτησαν από την Τεράζιε μέχρι την Τηλεόραση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η διάσκεψη του Βερολίνου δεν θα είναι «καμπή» για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και τόνισε ότι η Σερβία δεν θα υποκύψει σε πιέσεις και εκβιασμούς στην επερχόμενη συνάντηση στο Βερολίνο, των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων . Ο Ντάτσιτς είπε ακόμα ότι το Βελιγράδι θα δεν εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Μόσχας, παρά τις πιέσεις, και ότι η πρόταση της διπλής κυριαρχίας του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι αποδεκτή από τη Σερβία. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου το Κίνημα «97.000 Αντισταθείτε» πραγματοποίησε το Σάββατο το βράδυ νέα διαδήλωση που ξεκίνησε μπροστά από το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου και κατέληξε στην Κρατική Τηλεόραση RTCG. Οι Εκπρόσωποι του Κινήματος « 97000 Αντισταθείτε» δήλωσαν ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι η σημερινή κυβέρνηση και ο πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς εγκαταλείψουν το Μαυροβούνιο. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, κατέθεσε αγωγή κατά της εφημερίδας «Βιέστι» επειδή δημοσίευσε συνέντευξη με τον Τραπεζιτική Ντούσκο Μάρκοβιτς η οποία τον έθιξε.
Στο Κότορ χθες, δολοφονήθηκε ο 69χρονος Βέσελιν Βούκοτιτς, ο πατέρας των ηγετών της συμμορίας των «Σκαλιάρτσι», Γιόβαν και Ιγκόρ Βούκοτιτς. 
Η αστυνομία του Μαυροβουνίου, ανακοίνωσε ότι Βούκοτιτς δέχτηκε αρκετές σφαίρες μπροστά από το σπίτι του, από πρόσωπο αγνώστων στοιχείων που διέφυγε σε μια άγνωστη κατεύθυνση. Η μάχη των «Σκαλιάρτσι» με τους εχθρούς τους από τα τέλη του 2014 μέχρι και χθες έχει προκαλέσει το θάνατο 32 ανθρώπων. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής του Μαυροβουνίου σε 15 δήμους, ως επί το πλείστον στο βόρειο τμήμα της χώρας, καταγράφηκε πληθυσμιακή μείωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου