Μαρτίου 18, 2019

Επί τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. H Κορνέλια νίκησε τον Στάνισεφ. Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) διάλεξε την εκπρόσωπο του Κόμματος και Βουλευτή Έλενα Γιόντσεβα ως επικεφαλής της λίστας των υποψηφίων για τις εκλογές του Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Γιόντσεβα εξελέγη μετά από μια «κεκλεισμένων τω ν θυρών» συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που κράτησε τέσσερις ώρες. 
Η Γιόντσεβα που υποστηρίχτηκε από την νυν πρόεδρο του Κόμματος Κορνέλια Νίνοβα έλαβε 95 ψήφους, ενώ ο τέως πρόεδρος και αντίπαλος της Νίνοβα Σεργκέι Στάνισεφ, πήρε 75. Στην ομιλία της η Νίνοβα είπε ότι η Γιόντσεβα έχει απήχηση και σε ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν είναι μέλη του BSP. «Η Έλενα συνδυάζει τις ιδιότητες του πολιτικού και του δημοσιογράφου , και εκτός από την καταπολέμηση της διαφθοράς, υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία,», είπε η Νίνοβα.

 ΣΟΦΙΑ. Ο ηγέτης του «Κινήματος για δικαιώματα και ελευθερίες» Μουσταφά Καρανταγί δήλωσε ότι ότι Βουλγαρία διέρχεται μια κοινοβουλευτική κρίση που θα εξελιχτεί και στα σε πολιτική και κάλεσε τους υπευθύνους σε διάλογο για να συμφωνηθούν οι εθνικές προτεραιότητες. Ο Καρανταγί κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ΓΚΕΡΜΠ για λαϊκισμό, «επειδή αντί να ακολουθεί τις πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και να αντιστέκεται στο λαϊκισμό και τον εθνικισμό , έχει συμμαχήσει με τους εθνικιστές». 

ΣΚΟΠΙΑ. Τα μέλη της οικογένειας, οι συγγενείς, οι φίλοι, καθώς και οι συμπολίτες του από το Νόβο Σέλο , έκαναν χθες το βράδυ διαδήλωση και διαμαρτυρήθηκαν για τη καταδίκη σε 18 χρόνια φυλακή του πρώην αρχηγού της δημόσιας ασφάλειας Μίτκο Τσάβκοφ , για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου στο Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας Βόρεια της Μακεδονίας. Ο υποψήφιος πρόεδρο Πενταρόβσκι περιόδευσε στην Αχρίδα, τονίζοντας ότι αυτή η πόλη ήταν ανέκαθεν μια το πνευματικό, Πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο των Βαλκανίων. 
Ο Πένταρόφσκι είπε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια η νέα κυβέρνηση αντί να παράγει κακές ειδήσεις, άρχισε να παράγει καλές ειδήσεις και να συνδέεται με όλους τους γείτονές, με την Ευρώπη και τον κόσμο», και διαβεβαίωσε τους ακροατές του ότι οι πολίτες σύντομα θα αισθανθούν τα αποτελέσματα των δύσκολων αποφάσεων που ελήφθησαν. 
Ο Πενταρόφσκι είπε ακόμα ότι αυτός είναι το μέλλον ενώ η αντίπαλός του, κ. Σιλιανόφσκα , είναι το παρελθόν. 

Η κ. Σιλιανόφσκα που επίσης περιόδευσε στην Αχρίδα δήλωσε ότι θα είναι πρόεδρος στο πλευρό του λαού και θα αγωνιστεί για όλα τα προβλήματα των πολιτών. 

Η κ. Σιλιανόφσκα ζήτησε ακόμα «να σταματήσει η οικολογική καταστροφή στην Αχρίδα και την Στρούγκα». 
Η Συμμαχία για τους Αλβανούς του κ. Σέλα, πραγματοποίησε συνεδρίαση του Κεντρεικού της Συμβουλίου στο Ντέμπαρ . Ο κ. Σέλα στη συνέχεια είπε ότι μέχρι σήμερα «δεν έχουν γίνει ποτέ δίκαιες και ελεύθερες εκλογές», και τόνισε πως ότι αποκαλύφθηκε ότι έγινε δεν έχουν στις εκλογές στη Στρούγκα είναι απόδειξη ότι ανέκαθεν γινόταν χειραγώγηση των εκλογών. 
Ο Σέλα είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίου για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου δεν ήταν δίκαιη και ότι μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 21ης Απριλίου. 

Το VMRO-DPMNE επιτέθηκε στον δήμαρχο Σκοπίων , Πέτρε Σιγκέλοφ, αποκαλύπτοντας ότι ο επιχειρηματικός συνεργάτης του Δήμου για την διαχείριση των σκουπιδιών, διώκεται ποινικά στην Κροατία, μαζί με το Δήμαρχο του Ζάγκρεμπ, για φοροδιαφυγή ύψους 13 εκ. ευρώ και για πλαστά τιμολόγια. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα το Σάββατο διέκοψε συνέντευξη Τύπου και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με πόνους στην πλάτη. Χθες επρόκειτο να παρακολουθήσει κομματική συνεδρίαση στην Βράιλα αλλά τον κράτησαν στο νοσοκομείο. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι έχει κοίλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και ότι θα χρειαστεί χειρουργείο. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Σάββατο έγινε η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), στην οποία συμμετείχαν 3.200 σύνεδροι. 
Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις παρακολούθησε τις εργασίες και στην παρέμβαση του είπε ότι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμματος (PSD) έχει εισάγει στην πολιτική του τον ψευδο-πατριωτισμό και με μεγάλη υποκρισία επιτίθεται στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που επικρίνουν την πολιτική του. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, είπε ότι οι εκλογές της 26ης θα δώσουν απάντηση στην λαϊκιστική, δημαγωγική ρητορική που προσβάλει την Ευρώπη, αλλά και τη Ρουμανία. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's , ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρουμανίας θα ξεφύγει πάνω από το 3% του ΑΕΠ, λόγω των αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις , και φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,3% και την επόμενη χρονιά στο 3,5%,. Επίσης προέβλεψε επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται σε 3,4% το 2021 και 3,3% το 2022. Η Γιούροστατ, ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρουμανία ήταν τον Φεβρουάριο του 2019 στο 4%, από 3,2% τον Ιανουάριο. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ .Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι ως ανώτατος διοικητής της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε πιθανή δράση που θα αναλάβει η Σερβία. «. Το Κοσσυφοπέδιο θα απαντήσει.. Ο στρατός και η αστυνομία θα αντιδράσουν. Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία μας», είπε ο Θάτσι. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Λίγκας Αμπντουλάχ Χότι , δήλωσε ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι απειλές της Σερβίας. «Κάθε μέρα ακούμε απειλές από τη Σερβία. Η πιο πρόσφατη απειλή είναι αυτή που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας όταν είπε ότι η Σερβία θα επέμβει στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Αυτές οι απειλές δεν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», είπε. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Έγινε η εκταφή του Νταβίντ Ντραγκίσεβιτς που μεταφέρθηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα , όπου ζει η μητέρα του Σουζάνα. Ο πατέρας του Νταβόρ βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία υπό την προστασία του ΜΙ6. Η υπόθεση Νταγκίσεβιτς καταγράφηκε στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ρεπούμπλικα Σέρπσκα , που αναφέρει ότι , «το Δεκέμβριο, το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας απαγόρευσε σε μια ομάδα πολιτών να κάνει ειρηνικές διαδηλώσεις στη Μπάνια Λούκα». Στην έκθεση γίνεται μνεία στα γεγονότα της 25ης Δεκεμβρίου, στην Μπάνια Λούκα. Η Έκθεση εκτός από την υπόθεση Ντραγκίσεβιτς αναφέρει «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», «εκτεταμένη διαφθορά στην κυβέρνηση», «πολιτική επιρροή στο δικαστικό σώμα», «επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων» και περιορισμένη ελευθερία του συνέρχεσθαι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου