Μαρτίου 27, 2019

Επί τροχάδην

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπέργκ δήλωσε στο Τάνιουγκ ότι «οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ το 1999 δεν στρεφόταν κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά ο ρόλος τους ήταν να προστατεύσουν τους αμάχους στην ευρύτερη περιοχή», και τόνισε ότι , «έχει μια ισχυρή προσωπική σχέση με τη Σερβία», διότι πέρασε σαν παιδί μερικά χρόνια στο Βελιγράδι και έχει «πολλούς καλούς φίλους και αναμνήσεις».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Αυστριακός συγγραφέας Πέτερ Χάντκε δήλωσε ότι αυτοί που βομβάρδισαν την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το 1999 σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους δεν ανήκουν ούτε στην Ευρώπη ούτε στον πλανήτη Γη, και ότι δεν αισθάνεται οργή αλλά αηδία για αυτούς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν επέδωσε αναμνηστικά μετάλλια στα μέλη της η 63ης ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών που πολέμησαν στο Κόσσοβο αντιμετωπίζοντας την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς επέστρεψε από την Παραγουάη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Σερβικό Κοινοβούλιο απέρριψε το προτεινόμενο νομοσχέδιο σχετικά με τη χρηματοδότηση της Βοϊβοντίνα και την πρόταση ψηφίσματος σχετικά με τη Βοϊβοδίνα, που πρότειναν οι σοσιαλδημοκράτες του Νέναντ Τσάνακ.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός περιβάλλοντος της Σερβίας Γκόραν Τρίβαν είπε ότι η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο της απαγόρευσης εισαγωγών οχημάτων ηλικίας άνω των 10 ετών, σημειώνοντας ότι η Σερβία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα νεκροταφείο οχημάτων. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας των Σέρβων από την τέως Γιουγκοσλαβία Μίοντραγκ Λίντα, κάλεσε τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Πολέμου της Σερβίας να ξεκινήσει έρευνα για τα εγκλήματα εναντίον Σέρβων πολιτών στο Σιέκοβατς και έτσι να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι τα εγκλήματα κατά των Σέρβων δεν θα μείνουν ατιμώρητοι. 

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Οι ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου Άντριγια Μάντιτς και Μίλαν Κνέζεβιτς παρουσίασαν τη τελικά επιχειρήματά τους στο Ανώτατο Δικαστήριο στη δίκη για την δήθεν απόπειρα πραξικοπήματος την ημέρα των εκλογών το 2016, και είπαν ότι δεν αναγνωρίζουν το Δικαστήριο και ότι η δίκη ήταν σκηνοθετημένη και είχε πολιτικά κίνητρα, και ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί από τον πανικό του καθεστώτος που πιέζεται από τις λαϊκές διαδηλώσεις. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Αστυνομία του Μαυροβουνίου εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών. Συνελήφθησαν 17 άτομα στην Ποντγκόριτσα και το Νίκσιτς, συμπεριλαμβανομένων δύο αστυνομικών. Οι κρατούμενοι συμμετείχαν σε εγκληματική ομάδα, παράνομα οργανώνε τη μεταφορά μεταναστών, σε ομάδες των πέντε έως 10. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας 62 ετών είναι το 28ο θύμα γρίπης στο Μαυροβούνιο.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Οι Ρουμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στις 22 Μαρτίου ανακάλυψαν περισσότερο από έναν τόνο της κοκαΐνης υψηλής ποιότητας, το οποίο ήταν κρυμμένο σε ένα ποταμόπλοιο βάρκα που ανατράπηκε στο Δέλτα του ποταμού Δούναβη. 

ΣΙΕΚΟΒΑΤΣ. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ πήγε χθες στο Σιέκοβατς κοντά στο Μπροντ και συμμετείχε στο μνημόσυνο των 46 Σέρβων πολιτών που εκτελέστηκαν από μέλη των τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων της Κροατίας πριν από 27 χρόνια. Στο μνημόσυνο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζβόρνικ και Τούζλας, Φώτιος. 
Ο Πρόεδρος Ντόντικ επισκέφθηκε την χήρα Μίλια Ζέτσεβιτς της οποίας οι τρεις γιοι και ο σύζυγος πυροβολήθηκαν μπροστά στην πόρτα του σπιτιού τους από Κροατικά στρατεύματα στις 26 Μαρτίου, 1992. «Ιερό καθήκον μας είναι να τιμούμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων στο Σιέκοβατς και να βοηθάμε τις οικογένειές τους, όσο μπορούμε», είπε ο Ντόντικ στους δημοσιογράφους. Μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε χθες και στη Μπιέλινα για τους 58 στρατιώτες του Στρατού της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα που σκοτώθηκαν στο πατριωτικό πόλεμο.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα και οι Σύμμαχοι του , (PDP), θα δώσουν μια σαφή απάντηση σχετικά με τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο των Υπουργών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Έρικ Νέλσον, συναντήθηκε με την πρόεδρο Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς και τον πρωθυπουργό της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Ράντοβαν Βίσκοβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου