Πριν από 20 χρόνια έληξε η διάσκεψη στον Πύργο Ραμπουγιέ στο Παρίσι και ο Μπίλ Κλίντον ανακοίνωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ζωτικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι το θυμήθηκε και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν όπως τότε.
Ο Θάτσι δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της Διάσκεψης Ειρήνης στο Ραμπουγιέ , ήταν «η πρώτη διπλωματική νίκη του Κοσσυφοπέδιου», που, «άνοιξε το δρόμο για την επέμβαση του ΝΑΤΟ και τη διακοπή της εθνοκάθαρσης».
Ο Θάτσι, ο οποίος ηγήθηκε της αντιπροσωπείας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στις διαπραγματεύσεις προέτρεψε τις πολιτικές δυνάμεις των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να ενωθούν, όπως έκαναν στο Ραμπουγιέ.
«Τώρα, όπως και πριν από 20 χρόνια, πρέπει να ενωθούμε για να επιτευχθεί το επόμενο όνειρό μας - την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ», δήλωσε ο Θάτσι.
Η ειρηνευτική συμφωνία που συντάχθηκε από τη Διεθνή Ομάδα Επαφής υπεγράφηκε από την αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου στις 19 Μαρτίου του 1999, ενώ η σερβική πλευρά την απέρριψε.
Μετά, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν κατάφερε να πείσει τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί τη συμφωνία στις 22 Μαρτίου, και το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τις αεροπορικές επιθέσεις σε στόχους στην ΟΔ.Γιουγκοσλαβίας στις 24 Μαρτίου.
Μετά από 78 ημέρες βομβαρδισμών, μια στρατιωτική-τεχνική συμφωνία υπεγράφη στο Κουμάνοβο στις 9 Ιουνίου, 1999 μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, η οποία ανάγκασε τη Σερβία να αποσύρει όλες του τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις από το Κοσσυφοπέδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου