Μαρτίου 08, 2019

Η 8η Μαρτίου στην Ιστορία

1087. H επέτειος της μεταφοράς του κλαπέντος λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι. 



1126 . Στην Ισπανία μετά τον θάνατο της μητέρας του, Ουράκα, ο Αλφόνσος Ζ΄ ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Καστίλλης και του Λεόν.

1169 . Ο υιός του Γιούρι Α' Ντολγκορούκι και πρίγκιπας του Βλαντίμιρ-Σούζνταλ Αντρέι Μόνομαχ Μπογκολιούµπσκυ, κατέλαβε και κατέστρεψε το Κίεβο.

1198. Ο τέταρτος και νεώτερος γιος του Φρειδερίκου Α΄ Βαρβαρόσα και της Φίλιππος της Σουηβίας ,του Οίκου των Χοενστάουφεν, που το Μάιο του 1197 παντρεύτηκε την Ειρήνη Αγγελίνα, κόρη του αυτοκράτορα Ισαάκ Β΄ και χήρα του Ρογήρου Γ΄, της Σικελίας, στέφτηκε βασιλιάς της Γερμανίας.

1658. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Ρόσκιλντ ανάμεσα στη Δανία και την Σουδία με την οποία η Δανία απώλεσε τα εδάφη της στη Νότια Σουηδία και η Σουηδία έφτασε στη μέγιστη έκτασή της. Το βασίλειο της Σουηδίας υπό τον Κάρολο Γουσταυο τον 10ο καταλάμβανε τη σημερινή Σουηδία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λεττονία και τμήματα της Βόρειας Γερμανίας και της Πολωνίας και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη σε μέγεθος ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Ρωσία και την Ισπανία.

1722 . Με ουκάζιο του Μεγάλου Πέτρου Α ' άρχισε στην Αγία Πετρούπολη η συστηματική παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών.

1877. O αρχαιολόγος Ερνστ Κούρτιους ανακοίνωσε από την Ολυμπία ότι έφερε στο φως, ένα μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή.

1917 . Στις 23 Φβεουαρίου/8 Μαρτίου οι μπολσεβίκοι έβγαλαν τις συντρόφισσες στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης ζητώντας την επιστροφή των συζύγων τους από το μέτωπο. Έτσι ξεκίνησε η «Επανάσταση του Φλεβάρη» στη Ρωσία.

1921.Δολοφονήθηκε στη Μαδρίτη κατά την έξοδο του από το κτίριο του Κοινοβουλίου ο Ισπανός Πρωθυπουργός Εντουάρντο Ντάτο Καταλανούς αναρχικούς.

1922 . Απαγχονίστηκες στο Ζάγκρεμπ ο βόσνιος κομμουνσιτής Άλια Αλιάγκιτς, ο οποίος το 1921 είχε σκοτώσει τον υπουργό Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Μίλοραντ Ντράσκοβιτς. 



1924 . Η  κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου αναγνώρισε τη σοβιετική και αποφάσισε  την επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με τη Σοβιετική Ένωση.

1937. Κατά τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο οι εθνικιστικές δυνάμεις ξεκίνησαν τη μάχη της Γκουανταλαχάρα. 




1941.Ο Γεώργιος Βλάχος δημοσίευσε στην καθημερινή Ανοικτή Επιστολή προς τον Αρχικαγκελάριο του Γερμανικού Κράτους Α. Χίτλερ Ο Πρεσβης της Ελλάδος στο Λονδίνο Χ. Σιμόπουλος απέστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα στην Αθήνα. «Λονδίνο, 8 Μαρτίου 1941 Καίτοι πληροφορίαι αγγλικού τύπου παρουσιάζουσι  κατάστασιν εν Γιουγκοσλαβία ώς μάλλον ανησυχαστικήν, έν τούτοις αρμόδιοι εν Φόρεϊν "Οφφις, μεθ' ών συνωμίλσε σήμερον ο κ. Ρωμανός δεν έδειξαν απαισιοδοξίαν, έχοντες ύπ' όψει τας εκείθεν πληροφορίας των. Αναγνωρίζουσιν ότι κατ' αύτάς γιουγκοσλαβική Κυβέρνησις, επί της όποιας ασκείται αναμφισβήτητος γερμανική πίεσις, ευρίσκεται προ της ανάγκης νά στάθμιση οριστικώς τα της ακολουθητέας οδού.

1945. Ο Πλαστήρας απέρριψε κάθε συζήτηση για συμμετοχή του ΕΑΜ στην κυβέρνηση.



1949. Το έφιππο  τμήμα Κ]Σ Γαζή στην   περιοχή χωρίου  Χαλκιάδες Φαρσάλων, συνεπλάκη μετά μεταβατικού αποσπάσματος Δρίσκολης. Εφονεύθησαν 2 καί συνελήφθησαν 3 Κ]Σ. Το αυτό τμήμα  Κ]Σ συνεπλάκη παρά το Βατοχώριο Φαρσάλων με ομάδα ΜΑΥ. Εφονεύθησαν 4 Κ]Σ μεταξύ των οποίων και ο Αρχηγός του συγκροτήματος Γαζής.


Έτερον τμήμα της αυτής Κ]Σ συνεπλάκη μετά μηχανοκινήτου τμήματος και ομάδος Χωροφυλακής εις περιοχή χωρίων Μπέκηδες, Όρμάν, Μαγούλα,  Φαρσάλων. Εφονεύθησαν 2 και συνελήφθησαν 8 Κ]Σ.


Το μεταβατικό απόσπασμα Δοξαρά συνεπλάκη μετά τμήματος της αυτής Κ]Σ εις Μικρό  Βουνό—Καρδίτσης. Συνελήφθησαν 3 Κ]Σ.


Το μεταβατικό απόσπασμα Ήραίας Γορτυνίας κατόπιν συμπλοκής εφόνευσε 5 Κ]Σ και συνέλαβε μία συμμορίτισσα.


ΙΟΟμελής Κ]Σ είσήλθεν εις χωρίον Δαφνώνα  Σταυρουπόλεως και άφήρεσε 45 μεγάλα ζώα.Κομμουνιστοσυμμορίτες  ήρπασαν και πέντε άτομα.

1950. Στη Μόσχα, ο στρατάρχης Κλίμεντ Βοροσίλοφ ανακοίνωσε ότι η Σοβιετική Ένωση κατασκεύασε ατομική βόμβα.

1957. Η Αίγυπτος ξανάνοιξε τη διώρυγα του Σουεζ.

1963 . Στη Συρία, το Μπάαθ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα.

1969. Υποεπιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης επισκέφτηκε την Ελλάδα για να εξετάσει τις καταγγελίες των σκανδιναβικών κρατών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

1970 . Αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του Κύπριου Προέδρου αρχιεπισκόπου Μακαρίου, κατά τη στιγμή της απογείωσης του ελικόπτερου του από το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής για να μεταβεί στη Μονή Μαχαιρά, για το ετήσιο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου. 



1974. Στο Παρίσι εγκαινιάστηκε το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ.


1975. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στις 8 Μαρτίου 1975, με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου, ανέστειλε για εθνικούς λόγους, τις ποινικές διώξεις για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Προδότες, που παρέδωσαν την Κύπρο στον Αττίλα , και «έκλεισε», τον Φάκελο της Κύπρου. Η δικαιολογία του Καραμανλή, που τα έλεγε «όλα», ήταν ότι, «οι διώξεις για τα εγκλήματα» , «δύνανται να διαταράξουν τις διεθνείς σχέσεις του Κράτους». Πίσω από τους προδότες , ήταν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο και ο στρατός των εγχώριων συνεργατών τους.

1983. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν αποκάλεσε για πρώτη φορά τη Σοβιετική Ένωση ως «αυτοκρατορία του κακού».

1989 .Προφυλακίστηκε για το σκάνδαλο Κοσκωτά ο γενικός διευθυντής των ΕΛΤΑ, Παναγιώτης Βουρνάς.

1993. Με τη μεσολάβηση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού απελευθερώθηκαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη 5.540 κρατουμένων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Στα σερβικά, κροατικά και μουσουλμανικά στρατόπεδα, παρέμειναν 3.100 κρατούμενοι.

1995. Κατά την τρίτη ψηφοφορία εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωστής Στεφανόπουλος.

1997. Στην Αλβανία οι εξεγερμένοι κυρίευσαν το Αργυρόκαστρο.


1999. Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ.

Στον Ισημερινό, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει όλες τις τράπεζες.
2014. Στον Ινδικό Ωκεανό εξαφανίστηκε χωρίς  να αφήσει κανένα ίχνος  ένα Μπόινγκ 777-200, των Μαλαισιανών αερογραμμών με  227 επιβάτες και 12μελές  πλήρωμα.  Που εκτελούσε την πτήση 730.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου