Φεβρουαρίου 19, 2019

Ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς σε συνέντευξη τύπου στο Βελιγράδι, δήλωσε ότι η οριοθέτηση των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο θα αποτελεί την επίσημη πρόταση με την οποία η Σερβία θα προσέλθει στην τελική φάση του διάλογου με την Πρίστινα και τόνισε ότι η οριοθέτηση αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη οριστικής λύσης.

 Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς που είχε μιλήσει πρώτος για «διχοτόμηση», είπε ότι η ιδέα της οριοθέτησης που δεν είναι κάτι καινούργιο ή πρωτάκουστο είναι η πρώτη φορά που τίθεται από κάποιον Σέρβο πολιτικό αξιωματούχο ως επίσημη πρόταση. 

Ο Ντάτσιτς άφησε να εννοηθεί ότι το εδαφικό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης εφόσον υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά της Πρίστινα.
 Ο κ. Ντάτσιτς επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση η Σερβία δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν προηγουμένως δεν καταργηθούν οι δασμοί που επέβαλε η Πρίστινα στα προϊόντα από την Σερβία, και τόνισε ότι , «από τον διεθνή παράγοντα», μόνο οι ΗΠΑ επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για την επανάληψη του διαλόγου και δήλωσε ότι «την Ουάσιγκτον δεν την ενδιαφέρει το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά ζητάει μόνο η λύση να είναι βιώσιμη και συμβιβαστική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου