Φεβρουαρίου 26, 2019

Επι τροχάδην

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε χθες διαδοχικά με την Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουζό και τον ιταλό πρέσβη στο Βελιγράδι . Ο Πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την «μεγάλη απογοήτευσή του για τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Γερμανίας Χέικο Μάας σχετικά με την υποστήριξη της Γερμανίας προς τις Αρχές της Πρίστινα και εξέφρασε «ανησυχία» του , για την ανικανότητα της ΕΕ να ασκήσει ισχυρότερη πίεση στις Αρχές της Πρίστινα για να ανακλάσουν τους παράνομους δασμούς στα σερβικά προϊόντα . Η Γαλλίδα Υπουργός δήλωσε ότι «η Πρίστινα θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να αναστείλει τους δασμούς στα Σερβικά αγαθά διότι κάνουν ζημιά στον διάλογο», και ότι «οι δύο πλευρές πρέπει να απέχουν από ενέργειες που δεν είναι εποικοδομητικές». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα της Σερβικής κυβέρνησης για το μέλλον της Σερβίας θα δοθεί στην δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες της χώρας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς συναντήθηκε στο Βελιγράδι με ανώτερους υπαλλήλους του Εθνικού Συμβουλίου ασφαλείας, των ΗΠΑ που τον ενημέρωσαν για την στάση των ΗΠΑ σχετικά με την επείγουσα ανάγκη να καταργηθούν οι δασμοί που επέβαλε η Πρίστινα στα εμπορεύματα από την κεντρική Σερβία. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς δήλωσε ότι η αυτόκλητη Υπουργός Γεωργίας της Πρίστινα Ντιάνα Ζίβιτς, που διόρισε ο Ραμούς Χαραντινάι, δεν εκπροσωπεί τους Σέρβους , δεν ενεργεί με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικών οργάνων του Κράτους της Σερβίας, και δεν χαίρει δημοκρατικής νομιμοποίησης, οπότε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αναλόγως. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν παρέστη στην τελετή ένταξης στην σερβική πολεμική αεροπορία των 4 «Μιγκ-29» που παραχώρησε η Λευκορωσία. Με τα αεροσκάφη αυτά, το σύνολο των Μιγκ-29 της Σερβίας έφτασαν τα 14. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Γερμανός πολιτικός Βίλλι Βίμερ δήλωσε ότι το σχέδιο για Ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο ενόψει της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας μετά το θάνατο του Τίτο, υπήρχε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ότι «ο μοναδικός του σκοπός ήταν να μετατραπεί σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι διόρισε την Ντιάνα Ζίβιτς ως Υπουργός Γεωργίας, Δασών και Αγροτικής Ανάπτυξης. 
Ο διορισμός ακολούθησε την απόλυση του Νεναντ Ρίκαλο της Σερβίας Λίστας. 
Η Ζίβιτς ανήκει στην σερβική αντιπολίτευση και στο SLS του Σλόμπονταν Πέτροβιτς. Η Σερβική Λίστα δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με την νέα υπουργό Γεωργίας Ντιάνα Ζίβιτς, επειδή «δεν ανέλαβε το υπουργείο με τη βούληση του Σερβικού λαού, αλλά με απόφαση του Πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι κατόπιν υποδείξεως από την αντιπολίτευση στο Βελιγράδι». Ο Χαραντινάι δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν θα δώσει έδαφος σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση , και ότι ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας «μετατράπηκε από ορισμένους κύκλους στην Πρίστινα και τις Βρυξέλλες» έναν διάλογο για τα εδάφη» .Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ακόμα μετά από τη δήλωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, πιστεύει πως , «από τον Ιούνιο , οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, χωρίς θεωρήσεις, στον χώρο Σένγκεν».

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ .Το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου μετά την υποβολή μηνύσεως στο αλβανοκρατούμενο «Ταμείο για την προστασία και πραγμάτωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων», με ανοικτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής , απαίτησε τη διακοπή των διακρίσεων κατά του Σερβικού λαού. Το Υπουργείο Οικονομικών του Μαυροβουνίου, ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα πώλησε 6μηνα έντοκα γραμμάτια στις 14 Ιανουαρίου και στις 19 Φεβρουαρίου, ύψους 18 εκατομμύριων και 24 εκατομμύριων ευρώ, αντιστοίχως. Στις 27 Φεβρουαρίου Θα πρέπει να εξοφληθούν τα Γραμμάτια που είχαν πωληθεί στις 20 Αυγούστου πέρσι . Το κίνημα διαμαρτυρίας «97.000 - Αντισταθείτε!», έκανε χθες νέα μεγάλη διαδήλωση μπροστά στην Δημόσια Τηλεόραση στην Ποντγκόριτσα.

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε χθες το βράδυ ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Σοσιαλιστή Δημάρχου του Δυρραχίου Βάγκους Ντάκο με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων και της καλπονοθείας, και τόνισε ότι ο Ράμα έχει δώσει εντολή να μην εκτελεστεί το ένταλμα, και προσέθεσε: «Αυτό που θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι μια σαφή προειδοποίηση προς τον Έντι Ράμα. Καμία προσπάθεια δεν μπορεί να τους σώσει από την νομική ευθύνη». Στο κανάλι «Open», των Τιράνων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες, που είπε ότι η συμμετοχή στο μέτωπο της αντιπολίτευσης δεν σημαίνει ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ όλων των Κομμάτων που συμμετέχουν, και τόνισε ότι η συνεργασία με το PDIU των Τσάμηδων είναι αδύνατη. Το PDIU εξέδωσε δριμύτατη ανακοίνωση για τις δηλώσεις του πρόεδρου της Δημοκρατίας από την Κόνιτσα για τους «εγκληματίες Τσάμηδες». Ο πρώην πρωθυπουργός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, και μέντορας του Ράμα, εμφανίστηκε στα«κοινωνικά δίκτυα, και συμβούλεψε τον Ράμα να παραιτηθεί. « Η δύναμη της εξουσίας δεν είναι μόνιμη, και τυφλώνει μερικές φορές, αλλά πρέπει πάντα να το παραδεχόμαστε όταν έρχεται το τέλος». «Πρέπει να αφήσετε την Αλβανία να προχωρήσει. Πρέπει να παραιτηθείτε, δεν είστε άξιος να φέρετε την αλλαγή στην Αλβανία, οι πολίτες έχουν χάσει την πίστη τους στο πρόσωπό σας», ανέφερε ο Φάτος Νάνο. 

ΣΚΟΠΙΑ. Η αναστάτωση από τη απόρριψη της αίτησης άρσης της ασυλίας του Βελιανόφσκι συνεχίζεται. Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση δεν εμφανίστηκε στην Διάσκεψη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και ο Σοσιαλδημοκράτης Αλβανός Μουχάμεντ Ζεκίρι είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια κυβέρνηση χωρίς το DUI . Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αναγνώρισε ότι οι συνέταιροι του συνασπισμού έχουν κάποιες διαφωνίες, αλλά είπε ότι θα ξεπεραστούν για το καλό του λαού και του τόπου. Από το DUI, ο Αρτάν Γκρούμπι είπε ότι «η συνεργασία των δυο κομμάτων συνεχίζεται μια χαρά» Ο Ζάεφ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με επικεφαλής τον σύντροφο Κροάτη Ζέλικο Κόμσιτς και αποχαιρέτησε τον συναγωνιστή Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Τζες Μπείλι .
 Ο Ζάεφ είπε ότι επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η στρατηγική εταιρική σχέση, με τις ΗΠΑ, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ανθύπατο που τον έκανε πρωθυπουργό . Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσίασε η Τ/Ο «Σιτέλ» που διεξήχθη το διάστημα 31 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.102 ατόμων. Tο 45,6% των πολιτών της Δημοκρατίας Βόρεια της Μακεδονίας έχουν αρνητική γνώμη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το 44,4% θετική . Το 59,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας Βόρεια της Μακεδονίας, ενώ το 57,7% πιστεύουν ότι οι δύο χώρες θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Υπηρεσιακός Πρόεδρος του Συμβούλιου των Υπουργών Ντένις Ζβίζντιτς δήλωσε ότι ο διορισμός του νέου Συμβουλίου Υπουργών θα πρέπει να είναι μια διαδικασία παράλληλη με την έγκριση του εθνικού σχεδίου για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο μουσουλμάνος συμπρόεδρος Σεφικ Τζαφέροβιτς συναντήθηκε με τον Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Β-Ε Έρικ Νέλσον τόνισε εξαιρετικές φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και σαφή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ασφάλεια της Β-Ε. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Ο Πρόεδρος της Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι ο υπηρεσιακός Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών Ντένις Ζβίζντιτς σίγουρα δεν είναι αυτός που δικαιούται να καθορίσει το πότε θα σχηματιστεί το Συμβούλιο των Υπουργών, ούτε μπορεί να καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις σύμφωνα με την οποία θα σχηματιστεί αυτό το σώμα. Ο Μίλοραντ Ντόντικ είπε ακόμα ότι για το διορισμό του προέδρου του Συμβουλίου των Υπουργών απαιτείται επίσημη σύνοδος της προεδρίας 

ΤΕΣΛΙΤΣ. Η Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι μπλοκάρισμα του σχηματισμού ενός νέου Συμβουλίου των Υπουργών είναι ένα πολιτικό παιχνίδι των μουσουλμάνων που δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ και την ενεργοποίηση του Σχεδίου Δράσης.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Το κομμουνιστικό καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας, καθοδηγούμενο από την ιδέα της αδελφοσύνης και της Γιουγκοσλαβικής ενότητας, επέμενε να ξεχαστεί η γενοκτονία και τα εγκλήματα που διεπράχθησαν εναντίον Σέρβων στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε στο Ανατολικό Σεράγεβο ο Διευθυντής του Μουσείου Βελιγραδίου Βέλικο Τζούριτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου